Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Liga mistrů znovu pokračuje

Sport

  10:14
ŘÍM/GELSENKIRCHEN - Ve fotbalové Lize mistrů jde do tuhého, osm nejlepších mužstev se v tomto týdnu představí v úvodních čtvrtfinálových bitvách. Podruhé za sebou svedl los proti sobě AS Řím s Manchesterem United a italský celek ještě teď straší vzpomínky na loňský sedmigólový debakl v odvetě na Old Trafford. Svěřenci Luciana Spallettiho spřádají plány na pomstu, ale nejméně v úvodním duelu jim bude chybět kanonýr Francesco Totti.

Hráči AS Řím při tréninku před dnešním duelem. foto: ČTK

V úterý se představí ještě Barcelona na půdě Schalke 04, o den později na sebe narazí Fenerbahce s Chelsea a v anglickém souboji Arsenal s Liverpoolem. O vítězné trofeji sní také dva Češi, záložník Tomáš Rosický i brankář Petr Čech však londýnským týmům v posledních týdnech kvůli zranění chybějí. Vůbec poprvé v historii se do čtvrtfinále probojovala čtveřice klubů z jedné země.

První z nich Manchester United po roce opět zahájí čtvrtfinále cestou na římský Olympijský stadion, kde sice loni prohrál 1:2, ale v domácí odvetě vyprovodil zdecimovaného soupeře nejvyšším debaklem v historii vyřazovacích bojů. Nejvíce si musel duel na Old Traford vytrpět hostující brankář Doni, kterého trenér Spalletti nechal mezi tyčemi po celé utkání.

Jeho týmu v úterý znatelně poklesne údernost ofenzivy, protože poraněný stehenní sval zabrání nastoupit Tottimu. Domácí kouč navíc hledá náhradu i za Perrottu a Juana. Římané, kteří v Serii A stíhají vedoucí Inter, nejspíš použijí osvědčený systém s jediným klasickým útočníkem. "Zápasy jako tento proti Manchesteru z nás umějí dostat maximum. Musíme se pokusit neinkasovat a hlavně si naprosto věřit," řekl Spalletti.

Jako ke spáse hledí k Lize mistrů Barcelona. Katalánský velkoklub, považovaný bookmakery za hlavního kandidáta na vítěznou trofej, věří, že proti Schalke procitne z vleklé ligové krize, která vyvrcholila pádem na třetí místo v tabulce. "Jediné, co teď mohu udělat, je omluvit se fanouškům. Jako trenér se cítím zahanben," řekl kouč Frank Rijkaard po víkendové prohře na půdě Betisu Sevilla.

V nejprestižnější klubové soutěži však Barcelona už devětkrát za sebou neprohrála a úspěšnou sérii nechce pokazit ani na stadionu v Gelsenkirchenu, byť jí bude chybět několik útočných es. Mimo hru jsou Deco a hlavně Messi, spolu s Ronaldem z Manchesteru nejlepší kanonýr soutěže. Velká nejistota panuje okolo hvězdného Ronaldinha, kterého pobolívá noha. "Zápas na Schalke pro nás může být pozitivní ze všech stran. Musíme do něj jít se sebedůvěrou a s vědomím, že dobrý výsledek pro nás může být velkou morální vzpruhou," řekl brankář Victor Valdés.

Schalke vstoupí do prvního vzájemného střetnutí s Barcelonou bez psychického tlaku, souboj s předloňským šampionem si chce hlavně užít. Vedení označuje úterní zápas za největší v historii. "Pro celý klub, hráče i fanoušky je to super los," pochvaloval si kouč Mirko Slomka.

Úterní program (začátky 20:45):

AS Řím - Manchester United (přímý přenos ČT4).

Schalke 04 - FC Barcelona (ČT2).

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!