Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Ligová premiéra ve třiceti. Musel jsem si vzít v práci dovolenou, říká jablonecký obránce Váňa

Sport

  12:03
Praha - Před dvěma týdny oslavil třicáté narozeniny, dlouhá léta je kmenovým hráčem Jablonce, ale v první lize nikdy šanci nedostal. Fotbalový obránce Jiří Váňa má za sebou premiéru v nejvyšší soutěži, kterou absolvoval na Spartě před jedenácti tisícovkami fanoušků. Muž, který se živí jako projektant, bere sobotní zápas coby splněný sen.

Martin Hašek v souboji s Jiřím Váňou. foto: MAFRA

Z jablonecké kabiny šel po porážce na Letné pořádný řev. Svědčil o tom, že jablonecký trenér Petr Rada nesl porážku 0:2 na půdě svého bývalého klubu těžce. Na pozápasové tiskové konferenci ale rozhodně nekritizoval svého debutanta, kterému prý po utkání podal ruku na znamení díků.

„Bylo to pro něj těžké, debutovat zrovna na Spartě. Samozřejmě udělal jednu hrubku, ale jinak si myslím, že ten zápas docela zvládnul. Je to pro něj ohromný výkonnostní skok, ale pomohl nám,“ uvedl jablonecký kouč a podobně reagoval i sparťanský trenér Václav Jílek. „Jako nováček moc nepůsobil, myslím že zápas odehrál důstojně““ uvedl.

O kom je řeč? Proč oba trenéři vůbec hodnotili debut hráče poraženého týmu? A proč tentýž muž přišel jako první do mixzóny před novináře? Protože podobný příběh už první liga dlouho nezažila. Na jaře se psalo o šestnáctiletém sparťanovi Adamu Hložkovi, který dnešní zápas mimochodem střelecky rozhodl, hrdinou druhého kola je o čtrnáct let starší fotbalista, který od svých 18 bere fotbal pouze jako zábavu na víkend. A teď zčistajasna premiéra v nejvyšší soutěži. A hned na Letné.

Martin Hašek v souboji s Jiřím Váňou.
Adam Hložek slaví branku do sítě Jablonce.

„Je to stále jako sen. V pondělí mi zavolal trenér Rada zrovna, když jsme měli poradu v práci. Slíbil jsem mu, že se druhý den ukážu na tréninku a pak už jsem odtrénoval vše až do dneška,“ svěřoval zjevně nadšený fotbalista, kterému byl svěřen post ve středu jablonecké obrany. A skutečně - až na jednu chybu, kdy namazal na šanci Liboru Kozákovi, odehrál vydařený duel. V něm se navíc nečekaně potkal i s nedávným spoluhráčem - čtvrtým rozhodčím na Letné byl totiž v sobotu Ondřej Ginzel, s kterým se Váňa něco nahrával na stoperském postu v Jiskře Mšeno.

Před zápasem prožil hektický týden. „Musel jsem si vzít dovolenou a ještě k tomu přesvědčit šéfa, kovaného Liberečáka, kterému se moc nechtělo pouštět hráče ke konkurenci. Ale pochopil to, byla to pro mě životní šance. Dosud pro mě byla vrcholem jedna sezóna v ČFL, jinak hrávám spíše v divizních týmech,“ prozradil odchovanec Jablonce, který hrával naposledy za Mšeno, kterému šéfuje syn jabloneckého majitele Miroslava Pelty.

A co bude s Váňou dál? Jablonci vytrhl při absenci zraněných hráčů na jeden zápas trn z paty, ale dlouhodobé angažmá z toho po návratu zraněných hráčů Severočechů asi nekouká. „Pomohl nám, možná ho vezmeme i do Arménie k pohárovému zápasu, ale nevíme ani, zda ještě vůbec dostane dovolenou,“ dodal na adresu nového svěřence trenér Petr Rada. Jablonec startuje v evropských pohárech s Pjunikem Jerevan.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!