Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Vyvrhel roku. Hryznutím zastínil vše, přesto po Suárezovi sáhla Barca

Sport

  17:00
Nebyl to nejužitečnější hráč fotbalového mistrovství světa, nebyl ani jeho nejlepší střelec a na turnaji v Brazílii odehrál jen necelá dvě utkání. Na to, aby se o žádném jiném fotbalistovi v létě nemluvilo tolik jako o něm, stačilo Luisi Suárezovi jen jedno hryznutí.

...Šampionát přinesl i řadu kontroverzních událostí. Kritizovali se rozhodčí i uruguayský fotbalista Luis Suárez, jenž v utkání s Itálií kousl protihráče Chielliniho a vyfasoval přísný trest. Dlouho kvůli tomu nehrál ani v klubu. foto: Reuters

Běžela 79. minuta střetnutí šampionátu mezi Itálií a Uruguayí, pro oba celky posledního vystoupení ve skupině D. Stav byl nerozhodný 0:0, a kdyby se situace nezměnila, do osmifinále by postoupila italská reprezentace.

A právě tehdy se to stalo. Útočník Luis Suárez, největší hvězda Uruguaye, neunesl tlak, který na něj i na celý tým situace vytvářela. Jihoameričané potřebovali vstřelit branku, aby pro ně šampionát neskončil už v základní fázi turnaje. Suárezovi se zatmělo před očima – a zakousl se soupeři do ramene.

‚Takové věci se dějí‘

Šokovaný obránce Giorgio Chiellini prohřešek rivala křikem hlásil rozhodčímu. Stáhnul si dres ke klíční kosti – ohledně otisku zubů na jeho trapézovém svalu se nikdo nemohl mýlit. Suárez se po svém provinění poroučel k zemi. Pak se dramaticky chytil za zuby a desetitisícům diváků na stadionu, milionům u televizních obrazovek a hlavně rozhodčímu předvedl několikavteřinové monodrama.

ZESMĚŠNUJÍCÍ FOTOKOLÁŽE

„Takové věci se na hřišti dějí,“ bagatelizoval na pozápasové tiskové konferenci Suárez jeden z nejvýraznějších momentů mistrovství světa v Brazílii. „V souboji do mě narazil ramenem. Neměli byste z toho dělat takovou vědu,“ říkal novinářům. Televizní záběry ale sedmadvacetiletého Suáreze usvědčily, byl to on, kdo se vrhnul směrem k soupeři. Svou výpověď změnil o den později před disciplinární komisí: „Ztratil jsem stabilitu a na soupeře upadl. Ucítil jsem silnou bolest ve tváři a v zubech,“ bránil se.

Bylo to ale marné. Rozhodčí přímo na trávníku ostudné počínání Suáreze nezaznamenal, proto ho nevyloučil ani mu neudělil napomenutí.

Činovníci FIFA ale byli nekompromisní. Nejlepší kanonýr kvalifikačních bojů o šampionát v Jižní Americe dostal stopku na devět mezinárodních zápasů. To je nejdelší zákaz startů, jaký kdy světová fotbalová federace udělila. Do té doby byl na vrcholu žebříčku nechvalně známých fotbalistů s osmi zápasy Mauro Tassotti z Itálie, který zlomil nos Španělovi Luisi Enriquemu na mistrovství světa 1994.

Radující se Luis Suaréz.
Luis Suárez se raduje se spoluhráči.
Kousl mě, tady je důkaz! Ital Giorgio Chiellini reklamuje u rozhodčího Suárezův...
Luis Suárez si kontroluje chrup.

U Suáreze to navíc nebylo poprvé, do soupeře se zahryzl dvakrát i během klubových zápasů. I proto některé švédské sázkové kanceláře vypsaly kurz 176:1 na to, že svůj kousek na mistrovství zopakuje. Milovníci kuriózních tipů si tak díky němu přišli na slušné jmění.

Žádaný hříšník

Suárezův příběh zastínil další zajímavé momenty brazilského turnaje. Třeba konec obhájce titulu, Španělska, v základní skupině, překonání historického střeleckého rekordu šampionátu veteránem Miroslavem Klosem nebo semifinálovou potupnou porážku 1:7, kterou domácí Brazílii uštědřili budoucí mistři světa, Němci.

Hodně se také mluvilo o smutném osudu Itálie, který ale přímo souvisel se Suárezovým činem. Když pokousal obránce Chielliniho, šokovaní italští fotbalisté znervózněli a přestali se soustředit. Dvě minuty poté, co sudí oba fotbalisty uklidnil, si na míč z rohového kopu naběhl Diego Godín a hlavičkou rozhodl. Tým kapitána Buffona putoval domů. Uruguay ale nedopadla o moc líp: v následném zápase bez distancovaného hříšníka podlehla Kolumbii 0:2 a také skončila.

STŘÍLÍ GÓLY VESELE DÁL. Suárez teď válí v Barceloně vedle Messiho.

Suárez se dva dny po osmifinálové kapitulaci reprezentačních spoluhráčů kál na Twitteru: „Omlouvám se Chiellinimu a celé fotbalové rodině. Veřejně slibuji, že už nikdy podobnou věc neprovedu.“

Jestli to myslel upřímně, nebo to bylo jen na oko, těžko někdo zjistí, na jeho další osud to ale žádný neblahý vliv nemělo: hned po šampionátu ho do svých řad pozvala hvězdná Barcelona, kde nastupuje v útoku po boku hvězdných Messiho s Neymarem.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...