Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Lvíčata si zajistila postup na ME. Remizovala v Černé Hoře

Sport

  18:05
NIKŠIČ - Čeští fotbalisté do 21 let postoupili do říjnové baráže o mistrovství Evropy v roce 2013. Stačila jim k tomu dnešní remíza 0:0 v předposledním duelu kvalifikační skupiny 3 na hřišti Černé Hory. Mladíci před pondělním domácím utkáním s Walesem zvýšili svůj náskok v čele tabulky před Arménií na tři body a díky lepší vzájemné bilanci si s předstihem zajistili první místo.

Česko - Slovensko (Michal Habánek, druhý zprava, ze Slovenska a Tomáš Wágner vpravo z českého týmu) foto: ČTK

Baráž se losuje příští pátek ve švýcarském Nyonu. Deset vítězů skupin a čtyři nejlepší týmy z druhých příček se ve dvojzápase utkají o sedm míst na šampionátu v Izraeli.

"Dnešní utkání bylo hodně těžké už jen tím, jaký byl terén. Takže nakonec jsme velmi rádi, že jsme ten bod, který jsme potřebovali k zisku prvního místa, urvali," řekl po zápase trenér Jakub Dovalil.

Černá Hora "21" - ČR "21" 0:0

Rozhodčí: Thual - Stien, Lompre (všichni Fr.). ŽK: Zorič, Mugoša, Alič, Gojačanin - Nitrianský, Mareček.

Sestava ČR: Valeš - Nitrianský, Kalas, Novák, Lecjaks - Mareček (80. Pospíšil) - Kopic, Vaněk (90. Daníček), Hanousek, Pázler (61. Wágner) - Tecl. Trenér: Dovalil.

Jeho svěřenci nechtěli spoléhat na bránění potřebné remízy a od začátku se snažili hrát aktivně. Hodně vidět byl především Pázler z pražské Dukly, který při absenci několika útočných opor dostal šanci v základní sestavě.

V sedmnácté minutě mohl otevřít skóre, ale největší možnost první půle neproměnil. Po centru z pravé strany jeho náběh a následnou střelu nadvakrát zlikvidoval brankář Petkovič. Po Lecjaksově pokusu pak domácí zachránila tyč. Kombinaci na téměř prázdném stadionu v Nikšiči jinak hodně ztěžoval nekvalitní terén, oba týmy tak příliš velkých šancí neměly.

V podobném duchu pokračoval i druhý poločas. Černohorci, kteří s českým týmem v červnu prohráli v Jablonci 1:2 a už nemohou postoupit, si po hodině hry vytvořili krátký tlak. Bakič ani Mugoša ale mezi tyče nezamířili.

Českou ofenzivu pozvedl střídající Wágner. Chvíli poté, co nahradil Pázlera, se tlačil do zakončení a Petkovič mohl podruhé poděkovat brankové konstrukci. V 74. minutě nezlomil bezgólové skóre ani Kopic, jehož hlavičku zpomalil před brankovou čárou jeden z obránců. "Lvíčata" v závěru tlačila, a i když gól nedala, nemuselo jim to nakonec vadit. Vytoužený bod získala a s bilancí pěti výher a dvou remíz prošla do baráže.

"Myslím, že jsme byli o něco lepší. Vytvořili jsme si více brankových příležitostí, dokonce jsme dvakrát nastřelili tyč," zhodnotil utkání Dovalil.

Na výkonu jeho týmu se prý projevil fakt, že postrádal několik ofenzivních opor. "Náš výkon samozřejmě nebyl zcela optimální. V týmu máme několik nových hráčů a bylo to patrné na kombinaci a souhře. Je to pro nás směrem k baráži výzva zapracovat ty hráče ještě lépe do týmu," dodal Dovalil.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...