Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Messiáš proti partě kamarádů. Bude dnešní duel jasnou záležitostí, nebo dramatem jako od Shakespeara?

Argentinci Lionel Messi a Leandro Paredes oslavují vítězství ve čtvrtfinále na mistrovství světa. foto: AP

Přituhuje. Už jen čtyři zápasy a budeme znát (staro)nového fotbalového šampiona. Dnes pozdě večer otevřou finálové dveře buď Argentinci, nebo Chorvaté. Poražení finalisté z roku 2014 proti poraženým finalistům z roku 2018.
  5:00

LProti Nizozemsku jsme udělali další krok k cíli. Toto mistrovství světa je pro mě výjimečné, protože je moje poslední. Pokusím se splnit si svůj velký sen,“ prohlásil před úterním duelem jistý Lionel Messi.

Dlužno dodat, že chce naplnit sen nejen svůj, ale i dalších 45 milionů Argentinců, pro které je fotbal náboženství. Vždyť dle většiny národa této jihoamerické země má bůh modrobílý pruhovaný dres a jméno Maradona.

Jeho nástupce s desítkou na dresu se jeho gloriole blíží, ostatně ve většině dostupných statistik jej už dávno překonal. Ale pro plnohodnotné srovnání potřebuje nutně ve sbírce i trofej pro světového šampiona.

Dlužno dodat, že pro to opravdu dělá maximum.

Se čtyřmi góly je nejlepším střelcem týmu turnaje, k tomu přidává také úžasné asistence. Nebýt fantastického přímého kopu v poslední minutě nastavení základní hrací doby v podání Nizozemců, mluvilo by se jen a pouze o Messiho geniální přihrávce na úvodní trefu Moliny.

Argentina na křídlech Martínezů. Jak Emiliano lapil penalty a Lautaro rozhodl

„Klíčem k úspěchu je organizace celé naší defenzivy, Argentina není jen Messi,“ rozvyprávěl se na tiskové konferenci kouč Chorvatů Zlatko Dalič. Opravdu?

„Samozřejmě Messi je stále jejich klíčovým hráčem a hlavní postavou jejich národního týmu. Víme, jak běhá, jak si rád hraje s míčem. Potřebujeme se před ním chránit, ale ne stylem jeden na jednoho. Musíme hrát tak jako naposledy,“ rozpovídal se přece jen.

A hlavně připomněl poslední setkání obou zemí na světových šampionátech – v základní skupině toho posledního zvítězila balkánská země v cestě za historickým finále hladce 3:0.

Samozřejmě, podobný výsledek se může urodit také dnes, ale při pohledu na statistiky se spíše nabízí sázka na remízu po devadesáti minutách.

Posuďte sami: Argentinci prošli do semifinále skrze penalty. Chorvatské výhry v play off na posledních dvou mundialech?

Osmifinále 2018: penaltové vítězství nad Dánskem.

Čtvrtfinále 2018: penaltové vítězství nad Ruskem.

Semifinále 2018: vítězství nad Anglií po prodloužení.

Osmifinále 2022: penaltový triumf nad Japonskem.

Čtvrtfinále 2022: jistě, penaltový triumf. Nad Brazilci.

Skoro jako kdyby se čtyřmilionová balkánské země v shakespearovských dramatech doslova vyžívala.

„Jsme připraveni na všechno. Argentina má svůj herní styl a od něj neupustíme ani tentokrát. Jistě, vždycky se musíte trošku přizpůsobit soupeři, ale chceme vnutit my svůj styl jemu,“ pronesl včera šéf lavičky „La Albiceleste“ Lionel Scaloni, který nemůže počítat pouze s karetními hříšníky z vyhecovaného čtvrtfinálového klání proti „Oranje“ – Acuňou a Montielem.

Bude Livakovič opět čarovat?

Na druhé straně má Dalič k dispozici to nejlepší. Jak upozorňují zahraniční novináři, během šampionátu má problém jen se dvěma posty – druhým hrotem vedle Perišiče a pravým křídelníkem, do zbylých devíti postů základní sestavy dosud nezasahoval.

A je pravda, že i chorvatská média daleko více než jedenáctku vyvolených pro úvodní výkop řešila skutečnost, že poprvé na turnaji nenastoupí Chorvaté ve své tradiční kombinaci, ale jelikož jsou vedeni coby hosté, musí sáhnout po druhé – tmavě modré sadě dresů. A že tím pádem nebude moct nastoupit ve své zelené kombinaci ani brankář a penaltový mág Dominik Livakovič.

Mimochodem, jak připomněl deník The Athletic, tenhle 27letý rodák ze Zadaru s vynikajícími reflexy má spadeno na velké soupeře a věhlasné trenéry. Po porážce s Dinamem Záhřeb se letos pakoval z Chelsea kouč Thomas Tuchel, prohra 0:3 z osmifinále Evropské ligy pomohla loni v březnu definitivně zlomit vaz tehdejšímu manažeru Tottenhamu jménem Jose Mourinho.

Chorvatský brankář Dominik Livakovič chytá penaltu Brazilce Rodryga.

Že po čtvrtfinálové penaltové prohře s Chorvaty skončil brazilský trenér Tite, jistě fotbaloví fanoušci dobře vědí.

Může Livakovič způsobit stejné zemětřesení také dnes proti aktuálně (dle bookmakerů) největšímu favoritu turnaje?

To zjistíme večer, jisté je, že si Chorvaté věří.

„Máme lepší tým než Argentina. Naše obrana je sehraná a nikdo na turnaji nemá tak skvělou zálohu jako my,“ nepochybuje o postupu bývalý kouč národního týmu a také člen bronzového výběru z roku 1988 Slaven Bilič.

Ten ve svém sloupku pro The Athletic poodkryl největší sílu chorvatského týmu: „Nejsme spoluhráči, jsme především kamarádi. Většina kluků se zná už od deseti jedenácti let, většina projde buď Dinamem Záhřeb, či Hajdukem Split. Naše hlavní síla vedle sportovních dovedností je v soudržnosti.“

„Když jsem hrál s Modričem a dalšími chorvatskými kluky za Tottenham, byli neustále spolu. Nehnuli se od sebe, na výjezdech měli vždy společný pokoj,“ potvrdil nepřímo jeho slova ve svém podcastu také bývalý anglický reprezentant Peter Crouch.

Soudržností ale disponuje také argentinský výběr, který má navíc v Dauhá jednoznačně největší fanouškovskou podporu...