Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sport

Utkání na fotbalovém šampionátu budou bez alkoholu. Katar zřídí „pařicí“ zóny

Katarské Dauhá, hostitel fotbalového mistrovství světa 2022. Vpravo odpočet do startu turnaje, který se netradičně uskuteční na podzim. foto: Reuters

Fanoušci na letošním fotbalovém MS v muslimském Kataru o nabídku alkoholu nepřijdou, konzumace však bude výrazně omezena. Přímo na tribuně dostanou jen nealko pivo.
  21:00

Už za dva měsíce se do Kataru sjede 32 fotbalových reprezentací a statisíce fanoušků k největšímu sportovnímu svátku letošního roku. Mistrovství světa se poprvé v historii koná v muslimské zemi, a tak mnoho účastníků logicky řeší otázku, zda během mundialu budou moci pít alkoholické nápoje. Například před čtyřmi roky při šampionátu v Rusku teklo pivo proudem, až některým hospodám a barům v Moskvě došly zásoby.

Šampionát v Kataru bude nezapomenutelný, v zimě je tam počasí na fotbal ideální, říká trenér Hašek

V Kataru je běžně konzumace alkoholu na veřejnosti přísně zakázána, jedinými místy, kde se prodává, jsou licencované bary a restaurace v pětihvězdičkových hotelech. Pro fotbalový šampionát však budou pravidla benevolentnější. „Naši strategii v oblasti alkoholu ještě dokončujeme. Jeho prodej však bude možný a zpřístupníme ho ve specifických zónách,“ uvedl minulý týden výkonný ředitel projektu Qatar 2022 Násir al-Chátir poté, co s katarskými vládními orgány jednali představitelé světové fotbalové asociace FIFA.

Na pivo před zápasem nebo až po něm

Alkohol si tak mohou držitelé vstupenek koupit ve vyhrazených prostorách areálů stadionů, které se otevřou tři hodiny před utkáním. Půlhodiny před výkopem se zóny uzavřou a znovu budou přístupné po dobu jedné hodiny po utkání. Na tribunách se stejně jako na minulém mistrovství alkoholické nápoje prodávat nebudou, k dispozici budou pouze ty nealkoholické, včetně piva Bud Zero.

Česko v Kataru zastřeší celou EU. Velvyslancem se má stát Chalupecký, kromě plynu bude řešit i fotbal

Tento speciální režim je pro řadu fotbalových kultur velmi netradiční. Například v minulosti platil zákaz alkoholu na evropských pohárech nařízením vedení UEFA, která ho však před čtyřmi lety zrušila, a pravidla určují národní zákony jednotlivých států, kde se zápasy konají. Docílení dohody bylo pro FIFA velmi důležité, protože výrobce piva Budweiser již několik dekád patří k hlavním sponzorům MS.

Dalším místem, kde se návštěvníci katarského šampionátu mohou dostat k alkoholickému pivu a drinkům, bude fanzóna v parku al-Bidda v hlavním městě Dauhá s kapacitou 40 tisíc lidí. Alkohol se však bude podávat až po půl sedmé večer místního času, přestože některé zápasy začínají dříve. „Fanouškovský festival přiláká spoustu rodin a dětí a my jim chceme dát možnost být v určité části dne v zóně bez alkoholu. Později budou mít fanoušci alkohol snadno k dispozici,“ vysvětlil al-Chátir.

OČIMA KOUČE IVANA HAŠKA

Ivan Hašek

Podle trenéra Ivana Haška, který v oblasti Středního východu včetně Kataru působí již řadu let, je naprosto v pořádku, že si pořadatel MS 2022 určuje míru možnosti konzumace alkoholu. „Poptávka po alkoholu je tam především od cizinců, místní ho tolik nepijí. Přístup v arabských zemích k alkoholu však už dneska není tak radikální jako dřív. Myslím, že do budoucna se to bude ještě víc uvolňovat,“ říká Hašek pro Lidovky.cz s tím, že například pivo v Kataru v licencovaných hotelech stojí v přepočtu kolem 300 korun. Místní samospráva podle něj neobvyklou situaci umocněnou přívalem zahraničních návštěvníků zvládne. „Fanoušci tam stráví nějaký čas, určité množství alkoholu požijí, takže na nějaké excesy určitě jako vždy dojde. Zároveň budou poučeni, jak se mají chovat, takže všichni, kdo se budou v Kataru zrovna nacházet, se situaci přizpůsobí, aby nedocházelo k extrémům.“

Podle dokumentu, do něhož měli možnost nahlédnout zástupci agentury Reuters, se více než 15 tisíc lidí může v Dauhá bavit s alkoholem také o pár kilometrů dál v nepoužívaném rohu golfového klubu.

Dovoz vlastních zásob zakázán

Otázkou zatím zůstává, jak zákaz alkoholu v ochozech stadionů půjde dohromady s nabídkou pronájmů vestavěných apartmánů, lóží a VIP prostor, které slibují mimo jiné šampaňské, vína vybraná sommeliéry či prémiové lihoviny. V prosinci během testovací akce k mistrovství světa se alkohol na stadionech neprodával.

Jisté naopak je, že si fanoušci nemůžou alkohol do Kataru přivézt s sebou. Zakázáno je dokonce kupovat si ho na letišti v bezcelní zóně a přenášet ho přes celnici. A kdo zákaz pití alkoholu na veřejnosti poruší, může mu hrozit pokuta až 3000 rialů (20 tisíc korun) nebo šest měsíců vězení, v případě pašování ještě mnohem víc.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!