Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

14:29
Fotbalová horečka spojená s mistrovstvím světa v JAR si v Německu vyžádala dva lidské životy. V jednom z barů v Hannoveru se totiž v pondělí časně ráno pohádali dva Italové a Němec o to, kolik získala italská reprezentace v minulosti na světových šampionátech titulů. Dvaačtyřicetiletý Němec náhle vytáhl pistoli a střelil oba do hlavy. Sedmačtyřicetiletý Ital zemřel na následky hned, druhý, jemuž bylo 49 let, o několik hodin později. Oba muži z Apeninského poloostrova pracovali v nedaleké italské restauraci. Pachatele zachytila bezpečnostní kamera, ale je stále na útěku.
14:07
FRA
Nový trenér francouzské reprezentace Laurent Blanc dnes při příležitosti svého oficiálního uvedení do funkce prozradil, že ho pobouřilo chování některých fotbalistů během světového šampionátu v Jihoafrické republice. Hodlá na to zareagovat vzývanou přestavbou kádru, do něhož chce zahrnout jenom ty hráče, kterým může důvěřovat.
13:45
Zajímavost

Mohla by být inspirací mnoha sázkařů. "Věštící" chobotnice jménem Paul se stala jedním ze symbolů probíhajícího mistrovství světa ve fotbale. V odhadování výsledků zápasů německé reprezentace je stoprocentní. Bude ale úspěšná i nyní? V semifinále věří Španělům.

  • Věštící chobotnice

    Věštící chobotnice / Autor: ČTK

12:20
SPA
Nejslavnější fanynka fotbalového mistrovství světa už hodila za hlavu vyřazení svých milovaných Paraguayců a dala si nový cíl. Modelka Larissa Riquelmeová bude nyní fandit Španělům a pokud šampionát vyhrají, předvede slibovaný striptýz. Nahá chce běžet ulicemi hlavního města Asunción. VÍCE ČTĚTE ZDE!
11:38
Zajímavost
11:00
Zajímavost
Slavný liberijský fotbalista George Weah se pustil do kritiky vrcholných představitelů afrického fotbalu. Jejich chování a kroky v čele národních federací označil za krátkozraké, ignorantské a sobecké. "Spousta šéfů vůbec nemá dost znalostí o tomto sportu, nemají k němu ani vztah," řekl bývalý útočník AC Milán. "Nemají také dostatečnou důvěru v lidi, kteří pro ně pracují," dodal. Osmačtyřicetileté legendě afrického fotbalu vadí zejména časté výměny koučů, někdy i krátce před turnajem. Narážel tak například na Švéda Larse Lagerbäcka, který se ujal nigerijské reprezentace na konci února, nebo o měsíc pozdější jmenování jeho krajana Svena Görana Erikssona trenérem Pobřeží slonoviny.
10:42
Důležité
Fotbalové mistrovství světa v Jižní Africe se přehouplo do své závěrečné fáze a čtveřici nejlepších týmů čekají boje o medaile. Nizozemci i Uruguay oprašují před prvním semifinále vzpomínky na dávné úspěchy svých předchůdců a touží po letech znovu ochutnat atmosféru velkého světového finále. VÍCE ČTĚTE ZDE!
09:48
NEM
Úspěšné tažení Německa fotbalovým mistrovstvím světa v Jižní Africe vyvolalo v německém tisku diskuze, zda je v jeho týmu ještě místo pro zraněného kapitána Michaela Ballacka. Tyto debaty přiživil i jeho "záskok" pro šampionát, obránce Phillip Lahm, který prohlásil, že si chce kapitánskou pásku v národním mužstvu ponechat i po skončení turnaje. "To je jasné, že bych si chtěl kapitánskou pásku nechat. Tahle role mě baví. Proč bych se měl této funkce dobrovolně vzdávat?" řekl bek Bayernu Mnichov deníku Bild. "Když člověk plní svou roli na hřišti a zvládá ji jako já ve své pozici, tak chce víc. Chce víc odpovědnosti, chce to mít celé na starosti. A to je teď i můj případ," dodal.
22:36
Zajímavost

Nizozemský fotbalista Wesley Sneijder se pustil do kritiky trenéra argentinské reprezentace Diega Maradony a nedávno odvolaného kouče Brazílie Carlose Dungy. Podle záložníka Interu Milán je to "párek idiotů".

  • Maradona a Dunga.

    Maradona a Dunga.

21:07
BRA
Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva vzkázal svým krajanům, ať přestanou truchlit nad vyřazením fotbalistů ze světového šampionátu a myšlenky spíš upírají k příštímu MS, které hostí právě jihoamerická velmoc. Hlava brazilského státu tak učinila prostřednictvím rádiové nahrávky z Rovníkové Guinei, protože je právě v Africe na služební cestě. A sám prezident doufal, že v neděli navštíví finále v Johannesburgu, kde očekával brazilskou účast.
19:59
Zajímavost
Kdyby byla španělská fotbalová reprezentace vínem, chutnala by jako vytříbené červené z odrůd Mourvedre, Cabernet Franc, Tempranillo a Cabernet Sauvignon. Podle jednoho vinaře z Jihoafrické republiky totiž charakterizují eleganci a tempo hry týmu kolem kanonýra Davida Villy. "Snažil jsem se kvalitu jednotlivých hráčů a týmů přirovnat k chuti a charakteru různých hroznů. Například merlot je jako elegantní záloha," řekl agentuře Reuters Roberto Bottega, který "fotbalová" vína vyrobil pro vinařský festival ve Stellenboschi. Při výrobě se řídil několika pravidly. Například čím více tým brání, tím těžší chuť Bottega zvolil. Pokud je naopak naladěn útočně, dostalo víno ovocnější příchuť.
19:43
ARG

Legendární Diego Maradona po návratu fotbalové reprezentace do Argentiny naznačil, že po vyřazení ve čtvrtfinále MS odejde z funkce trenéra.

  • Fotbalisté Argentiny a kouč Maradona zpět doma.

    Fotbalisté Argentiny a kouč Maradona zpět doma. / Autor: ČTK

19:36
NEM
Dvakrát už zažil, jak "chutná" velkolepé přijetí fanoušky po úspěšné reprezentační akci, na níž ale ani jednou nestanul na úplném vrcholu. A až se německý záložník Bastian Schweisteiger bude vracet z Jihoafrické republiky, kde se spoluhráči už vyhlíží středeční semifinále se Španělskem, rád by v německé metropoli nadšeným davům ukázal pohár pro světové šampiony. Při bronzu z minulého MS a stříbru z předloňského Eura dispečer německé zálohy cítil, že oslavám "něco" chybělo.
19:17
NEM

Němečtí fotbalisté na mistrovství světa udivují nezvykle kreativním fotbalem a na jejich hru se snášejí chvalozpěvy ze všech stran. Podle německého ministra sportu Thomase de Maiziéra na tom mají výrazný podíl imigranti v Německu, jejichž potomci dodávají týmu dosud chybějící aspekty hry a dělají tradiční "mannschaft" ještě silnější než byl v minulosti. "Jedenáct z třiadvaceti hráčů jsou potomci imigrantů," uvedl v rozhovoru pro rozhlas Deutschlandfunk De Maiziére, podle kterého je z 82 milionů Němců hned sedm milionů imigrantů.

  • Argentina - Německo (Klose střílí druhý gól).

    Argentina - Německo (Klose střílí druhý gól). / Autor: Reuters

18:46
PAR
Trenér Gerardo Martino odchází od paraguayské reprezentace. Sedmačtyřicetiletému Argentinci, který na mistrovství světa v Jihoafrické republice dovedl tým do čtvrtfinále, skončila čtyřletá smlouva. "Nějakou dobu tu ale ještě zůstanu a vypomůžu s pár věcmi," řekl Martino po příletu do Paraguaye. Jeho tým na šampionátu nestačil ve čtvrtfinále na Španělsko, kterému podlehl 0:1. O kouče je podle agentury AP zájem v Argentině, Saúdské Arábii a Mexiku.
17:33
NIG
Nigerijská vláda odvolala dvouletý zákaz startů fotbalové reprezentace na mezinárodních akcích. Vyhnula se tak možným sankcím od FIFA, jejíž pravidla přísně zakazují vměšování politiky do fotbalu. Trest nad národním týmem vynesl prezident Goodluck Jonathan po neúspěšném vystoupení na mistrovství světa. Nigerijci na šampionátu v Jihoafrické republice vypadli v základní skupině, kde ve třech zápasech získali jediný bod. FIFA následně pohrozila tvrdými tresty, pokud Nigérie zákaz neodvolá. Vláda nakonec dostala před dvěma dny ultimátum, které mělo vypršet dnes v 18:00.
16:59
NEM
Trenér německých fotbalistů Joachim Löw ani při semifinále mistrovství světa se Španělskem neodloží svůj modrý svetr. Zakázali mu to hráči a další členové týmu, podle kterých nosí reprezentaci na šampionátu v Jihoafrické republice štěstí. VÍCE ČTĚTE ZDE!
16:14
ARG

Jako by se vrátili domů mistři světa. Takovým způsobem vítaly desetitisíce nadšených fanoušků v Argentině fotbalové reprezentanty, kteří přiletěli z mistrovství světa v Jihoafrické republice po vyřazení ve čtvrtfinále. Jenže legendární Diego Maradona, opěvovaný Lionel Messi a spol. už takové nadšení nesdíleli, protože si přáli přiletět o týden později a se zlatým pohárem.

  • Fotbalisté Argentiny a kouč Maradona zpět doma.

    Fotbalisté Argentiny a kouč Maradona zpět doma. / Autor: ČTK

15:03
Zajímavost

Prestižní fotbalové ankety pořádané mezinárodní federací FIFA a magazínem France Football se od příštího roku spojí v jednu, která se bude jmenovat Zlatý míč FIFA. Její první vítěz bude vyhlášen v lednu.

  • Messii a jeho Zlatý míč.

    Messii a jeho Zlatý míč. / Autor: ČTK

14:22
SPA
Pokud by španělský reprezentant David Villa dotáhl do úspěšného konce svůj atak na post nejlepšího střelce mistrovství světa ve fotbale, zapíše se do historie. Stal by se teprve čtvrtým hráčem, kterému by se podařilo vyhrát korunu krále střelců na po sobě jdoucích mistrovstvích Evropy a světa. Naposledy se to podařilo Němci Gerdu Müllerovi v letech 1970 a 1972.