Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Můj sen je být považovaný za fotbalistu. Fenomenální Bolt zkouší štěstí v australské lize

Sport

  8:09
„Nedávám si žádné konkrétní cíle. Prostě se pustím do práce a pokusím se využít této šance. Poprvé pravidelně trénuji a mohu se dostat na úroveň, abych hrál jako profesionální fotbalista. Chci být na sebe pyšný a hrát fotbal, jak nejlépe umím,“ svěřil se Usain Bolt, držitel světových rekordů v běhu na 100 a 200 metrů.

Usain Bolt na tiskové konferenci po tréninku Brisbane Roar FC. foto: Reprofoto

Osminásobný olympijský vítěz se pustil do časově neomezeného tréninkového procesu. Central Coast Mariners startují ligový ročník 21. října, kdy se v úvodním duelu australské A-League postaví Brisbane Roar FC. 

„Bolí to, ale to se dalo očekávat. Bude těžké se dostat do optimální kondice. Doufám, že překonám první překážky a dostanu profesionální smlouvu. Chci být součástí týmu. Nechci, aby mě spoluhráči a tisk vnímali jakožto nejrychlejšího sprintera na světě. Můj sen je být považován za fotbalistu, protože to je to, čím teď chci být,“ netají se svými ambicemi jamajská legenda.

 A na jaký post na hřišti si vlastně dvaatřicetiletý bývalý hvězdný sprinter troufá? „Na základní škole jsem začínal jako brankář, potom jsem se stal ale rychlejším a posunul se do pole. Nejlépe se cítím na křídle nebo jako útočník,“ prozradil. 

23.srpna 2018 v 10:01, příspěvek archivován: 23.srpna 2018 v 21:20

VIDEO: Eight-time gold medalist Usain Bolt is trialling with an Australian club as he chases his latest dream. Can he cut it as a footballer? We take a look ??? https://t.co/r1xAHpGq0o

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Eight-time gold medalist Usain Bolt is trialling with an Australian club as he chases his latest dream. Can he cut it as a footballer? We take a look ⚡ https://t.co/r1xAHpGq0o

Rozhodnutí angažovat Bolta vyvolalo v Austrálii řadu kritiky. Hodně škarohlídů zpochybňovalo Boltovu kvalitu a považovalo to za trik k získání nových sponzorù a fanoušků, trenér Mariners Mike Mulvey ale hovoří o příchodu Bolta jako o inovativním kroku. „Jsme potěšeni, že si vybral právě nás, aby se fotbalově zlepšil. Sám Usain nás na oplátku učí novým tréninkovým metodám a zlepšení běžeckých technik,“ pochvaluje si Mulvey. 

U protinožců ale nejde o první kroky Bolta v jeho fotbalové kariéře. Brzo po ukončení té atletické se zúčastnil tréninků s německou Borusií Dortmund, Mamelodi Sundowns FC v Jižní Africe či norským klubem Stromsgodset. „Dostal jsem nabídky i ze Španělska či Francie. Pro mě by to ale bylo těžší, musel bych se naučit nový jazyk,“ culil se na novináře Bolt. Jamajský blesk je už u protinožců. Fenomenální sprinter Usain Bolt se tvrdošíjně snaží prosadit ve světě fotbalu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!