Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Muž z ghetta valí za Spartu. Zajistí jí postup přes Häcken?

Sport

  10:37
GÖTEBORG - Chodil ve středu po letištní hale v Praze před odletem do Göteborgu: obří sluchátka na uších, na pravé ruce bavlněný proužek v barvách rodné Zimbabwe, vláčné kočičí pohyby. Nhamoinesu Costa, letní posila fotbalové Sparty, jež bude dnes proti švédskému Häckenu usilovat o postup do další fáze kvalifikace o Evropskou ligu.

Costa Nhamoinesu ze Sparty foto: ČTK

"Pocházím z ghetta, kde jsou podmínky nejen pro fotbalový růst velmi složité. Hraji za všechny kluky odtamtud, co neměli tolik štěstí."

Sedmadvacetiletý muž z levé strany sparťanské obrany mluví poněkud jinak než ostatní fotbalisté. Ne že by nebyl veselý, naopak, s bezkonfliktní povahou má dobré předpoklady zapadnout. Má v sobě ale též zarytou zkušenost, jež mu zřejmě zformovala názory vymykající se světu vymóděných "Kenů" hledajících v naleštěném kabrioletu svou Barbie.

ČTĚTE TAKÉ

Tak například? Costa má pochopitelně ambice dostat se ve fotbale co nejdál. Sní o Lize mistrů i světovém šampionátu a prvním klíčem ke splnění smělých plánů je základní sestava Sparty.

"Souboj o sestavu není ale nic, z čeho bych měl strach," pronesl na uvítací tiskové konferenci po přestupu z polského Lubinu, byl v tom zvláštní druh sebevědomí. "S konkurencí jsem počítal, o místo bojuji celou kariéru. Každý den života je boj."

Ve Spartě jsou spokojení

V ghettu, hlavním městě říše bídy, pocítíte pravdu o tom, že každý den života je boj, patrně palčivěji než kdekoliv jinde. A také patrně pocítíte, že ne vždy je takový boj vítězný. Costovi se však nyní vítězit daří, aspoň co se sestavy týká: v základu byl při nedělní ligové premiéře Sparty v Jihlavě a podílel se na hladké výhře 4:1.

"Costa byl skvělý," pronesl parťák z obrany Ondřej Švejdík. "Překvapil nás," říkal i trenér Vítězslav Lavička. "Ne proto, že bychom nevěděli, co v něm je. Ale tím, že podal velmi dobrý výkon po zdravotních problémech a jen krátkém čase na trénink."

Costa je podle všeho vážně bojovník, který se neleká výzev. Tak ho ostatně charakterizuje i fotbalový agent Viktor Kolář ze společnosti Sport Invest, který zadáka do Sparty přivedl. Přidává ještě inteligenci a po fotbalové stránce rychlost, pohyblivost, agresivitu, fyzickou připravenost, slušnou střelu a platnost při obranných i útočných standardkách.

Něco z těchto vlastností Costa minimálně naznačil v Jihlavě. A zajistil si tím místo v sestavě i pro významnou bitvu o evropský pohár. Ne všechny boje bývají vítězné. Ten dnešní by ale vítězný být měl.

Autor: