Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Zoufalá Sparta. S Häckenem prohrála 0:1 a v Evropské lize končí

Sport

  18:55aktualizováno  21:47
GÖTEBORG - Do Švédska odcestovali, aby otočili nepříznivý průběh dvojzápasu a postoupili. Jenže to se fotbalistům Sparty nepodařilo. Český tým prohrál s Häckenem 0:1 (první duel skončil 2:2) a pro letošní sezonu mezinárodní pole opustil. Nepřešel přes 2. předkolo Evropské ligy.

Dominic Chatto z Häckenu (vpravo) a Lukáš Vácha ze Sparty (uprostřed) foto: ČTK

Naposled v roce 1994 se stalo, aby Sparta skončila v pohárech hned po dvou zápasech. Shodou okolností se to stalo v Göteborgu proti IFK.

ČTĚTE TAKÉ

Tentokrát tým Vítězslava Lavičky zcela propadl, v odvetě ve Švédsku ho dlouho držely nad vodou jen skvělé zákroky brankáře Vaclíka. Šest minut před koncem definitivně rozhodl z přímého kopu kapitán domácího týmu Ericsson.

Vítězslav Lavička (trenér Sparty)

Je to velké zklamání. Naší povinností bylo souboj zvládnout lépe a nehledám žádné výmluvy, protože jsme ve dvou zápasech neodvedli dobrou práci a nesplnili náš cíl. Sám cítím plnou zodpovědnost za to, co jsme tady předvedli.

Nechci teď unáhleně dělat velké závěry, nevím, jestli dnešní výsledek bude mít vliv na odchody některých hráčů.

Poprvé v nové sezoně nastoupil za Spartu záložník Krejčí, který kvůli zranění třísel zmeškal celou přípravu. V nefotbalovém prostředí stadionu Ullevi v Göteborgu se uzdravený tahoun postaral o nadějný nástup. Prošel přes tři protihráče, ale gólman Kallkvist jeho přízemní ránu ve čtvrté minutě kryl.

Další vývoj však ukázal, že to byla spíš jen ojedinělá akce. Zatímco v prvním utkání v Praze se dlouho hrálo jen na švédskou bránu, tentokrát začal Häcken mnohem aktivněji.

Sparťané sice drželi míč, ale s organizovanou obranou soupeře si nevěděli rady. Domácí byli mnohem nebezpečnější; hrozili z každého útoku. Velké starosti dělal obraně Pražanů hlavně marocký útočník El Kabir, do kombinace se zapojovali i Mohammed a Makondele a společně dělali obraně velké starosti.

El Kabirova dálková střela ve druhé minutě jen těsně minula branku, pak si Makondele naběhl do uličky a ve vyložené šanci jej zastavil až Costův skluz. Podruhé se už záložník z Konga ke střele dostal, ale sparťanský Vaclík skvěle zasáhl.

V závěru poločasu se podruhé do velké šance dostal Krejčí, ale opět po sólovém úniku trefil brankáře.

On-line reportáž ZDE

Druhý poločas začala Sparta nadějnou ofenzívou, při které dopravila míč do sítě. Jenže pro Lafatův ofsajd gól neplatil. Potom se nápor zase rychle rozpustil. Domácí sázeli na rychlé protiútoky, při kterých Spartu před definitivním krachem zachránily jen skvělé zákroky brankáře Vaclíka.

Sparťanský kouč posílil útok a nasadil Bednáře, pro kterého to byl po nemoci první zápas v sezoně, ale tým se dál trápil spoustou nepřesností.

Vaclíkovo kouzlo přestalo účinkovat v 84. minutě, kdy gólman nestačil na přímý kop. Po něm už bylo rozhodnuto.

Odvetné utkání 2. předkola Evropské ligy:

BK Häcken - Sparta Praha 1:0 (0:0)
Branka
: 84. Ericsson.

Rozhodčí: Welz - Henschel, Foltyn (všichni Něm.). ŽK: Ericsson, Joza, El Kabir, Chatto - Matějovský, Hušbauer. Diváci: 1500. První zápas 2:2, postoupil Häcken.

Häcken: Källkvist - Anklev, Björck, Joza, Arkivuo - Chatto, Lewicki - Mohammed, Ericsson (90. Ali Khan), Makondele (89. Gustafsson) - El Kabir. Trenér: Gerhardsson.

Sparta: Vaclík - Kadeřábek (41. Pauschek, 67. Bednář), Švejdík, Holek, Costa - Matějovský, Vácha, Hušbauer - Kadlec, Lafata, Krejčí (82. Přikryl). Trenér: Lavička.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!