Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Nádherná česko - slovenská bitva skončila bez vítěze

Sport

  21:21aktualizováno  22:35
PRAHA/BRATISLAVA - VIDEO Čtyři branky, jedna penalta, červená karta, báječná atmosféra, krásný zápas, ve kterém se hráči obou týmu vydali do posledního dechu. Tak by se dalo zhodnotit utkání na Tehelném poli mezi Slovenskem a Českem, které skončilo 2:2 a díky remíze Poláků se Severním Irskem 1:1 nám stále dává šanci alespoň na baráž o MS 2010. VĚŘÍME!

Souboj Slovensko - Česko. foto: ČTK

ON-LINE PŘENOS MINUTU PO MINUTĚ


Čeští fotbalisté vstoupili do klíčového utkání bez Tomáše Rosického (na tribuně) a Milana Baroše (na lavičce náhradníků) aktivně, ovšem ani série pěti rohů a několika standardních situací v první desetiminutovce ke kýžené gólové radosti nevedla.

Domácí fotbalisté se s míčem na kopačkách dostali na české území až ve 12. minutě, ale příliš Čecha nezaměstnali. Nebezpečnější byla až střela Hološka ze 20. minuty, která sice letěla na českého brankáře třicet metrů, ale oraniště na Tehelném poli z ní udělalo nebezpečný projektil.

Tlak hostí se pomalu vytrácel a zápas se proměnil ve skutečnou bitvu uprostřed pole, kde oba týmy bojovaly o každý míč. Za zmínku tak stojí pouze křídelní akce nejmladšího účastníka zápasu Vladimíra Weisse, jeho centry ale jen těsně míjely hlavy spoluhráčů. První půli poté zakončila nepřesná střela Štajnera po dalším rohovém kopu českého týmu.

FEDERÁLNÍ DERBY NA TEHELNÉM POLI

Slovensko - Česká republika 2:2 (0:0)
Branky: 60. Šesták, 73. Hamšík z pen. - 68. Pudil, 84. Baroš.
Rozhodčí: Övrebö - Haglund, Nebben (všichni Nor.). ŽK: Hamšík - Grygera. ČK: 75. Hamšík. Diváci: 22.000.

Slovensko: Mucha - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Zabavník - Weiss (74. Sapara), Štrba, Hamšík - Hološko (87. Jendrišek), Vittek, Šesták (82. M. Čech). Trenér: Weiss.

ČESKO: P. Čech - Grygera, Sivok, Kadlec, Jankulovski - Hübschman - Štajner (83. Svěrkoš), Jarolím (65. Necid), Plašil, Pudil - Koller (55. Baroš). Trenér: Hašek.

Druhý poločas začal stejně, jako ten první - rohem hostů. Ani z tohoto mráčku nezapršelo. Po vyrovnané pětiminutovce se do tlaku opět začali tlačit hosté, kteří nutně potřebovali vyhrát. A právě v tomto okamžiku postavil zamlklé Tehelné pole na nohy gól domácích. Vittek si pohrál s Grygerou a po jeho centru ukázal českým hráčům jak zakončovat Šesták - 1:0.

Češi na gól zareagovali dvojím střídáním, nevýraznou dvojici Jarolím-Koller nahradili Baroš s Necidem a osm minut později bylo srovnáno. Krásné sólo vyšperkoval Necid nahrávkou na Štajnera, který postrčil nalevo úplně volnému Pudilovi a ten nezaváhal - 1:1. Ani to však nebylo vše. Další nápor českého týmu otupila hloupá dvojitá chyba Plašila. Ten nejprve ztratil míč a následně v pokutovém území stáhl Zabavníka. Nemohlo následovat nic jiného než penalta, kterou Hamšík proměnil - 2:1. Při oslavách gólu si ovšem vykoledoval žlutou kartu, což jej následně mrzelo. Zezadu fauloval Baroše a šel pod sprchy.

A Češi ještě zvýšili obrátky. Po faulu Ďuricy na Baroše ještě zůstala píšťalka sudího Övreböa němá, o chvíli později se novopečený otec dočkal a srovnal na 2:2. Závěrečný tlak na "bratislavském oraništi" kýženou třetí branku v Muchově síti nepřinesl.

Sestřih utkání

Utkání nakonec skončilo smírně 2:2, která díky remíze Polska se Severním Irskem 1:1 Slováky notně přiblížila minimálně baráži. Češi také nemusí smutnit, pokud všechny zbývající utkání vyhrají a Slovinci alespoň jednou zaváhají, právě baráž by jim utéct také neměla.

Soutěž

V naší soutěži o dres Věříme! s podpisy hráčů vyhrál čtenář s přezdívkou Wennca z Pelhřimova. Gratulujeme!