Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Nejkrásnějším gólům roku 2011 kralují Rooneyho nůžky

Sport

  17:21
PRAHA - "Když dáte branku, vždycky to přináší příjemné šimrání v podbřišku. Vstřelení opravdu krásného gólu ale znamená mnohem víc. Lidé si vás zapamatují a budou ještě po mnoho let mluvit o tom, co se vám podařilo." To jsou slova, která pronesl legendární Ferenc Puskás po nádherné trefě proti Anglii v roce 1953, která jeho týmu napomohla k historickému vítězství 6:3.

Fotbalista Manchesteru United Wayne Rooney (vpravo) se raduje z gólu foto: ČTK

FIFA každoročně vyhlašuje nejlepší fotbalové góly a cena nese právě jméno maďarského kanonýra, který se proslavil především v Realu Madrid. Tady je osm nejznamenitějších tref roku 2011.

1. Wayne Rooney
(Manchester United) proti Manchesteru City (anglická liga)
Trenér Alex Ferguson působí na Old Trafford už 25 let, ale tak krásný gól prý ještě neviděl. Parádní nůžky útočníka Waynea Rooneyho ze 78. minuty zápasu proti městskému rivalovi City byly opravdovou ozdobou slavného derby. A navíc znamenaly vítězství 2:1. "Byly ucházející. Lépe už to provést nešlo," pokýval uznale kouč Rudých ďáblů. "Jde o nejhezčí gól mé kariéry," řekl i sám Rooney.

2. Giovani dos Santos
(Mexiko) proti USA (finále Zlatého poháru CONCACAF)
Triumf z červnového fotbalového mistrovství Severní a Střední Ameriky si odvezlo Mexiko, když ve finále porazilo Spojené státy 4:2. Poslední gól utkání v podání záložníka španělského Santanderu však zastínil všechny ostatní trefy. Americký gólman Tim Howard mu skočil pod nohy, ale dvaadvacetiletý Dos Santos jeho pokusům o vypíchnutí míče dvakrát lehce unikl díky rychlým pohybům nohou. Nakonec se mladý Mexičan prokličkoval do lepší střelecké pozice a mezi třemi dorážejícími obránci obloučkem zakončil. Ani poslední hráč soupeře nedokázal padající balon hlavou odklidit do bezpečí.   

3. Dejan Stankovič
(Inter Milán) proti Schalke 04 (čtvrtfinále LIgy mistrů)
Jeho parádní trefa zůstala jediným momentem, na který mohli být fanoušci Interu Milán po porážce ve čtvrtfinále Ligy mistrů pyšní. Dejan Stankovič otevřel už v 1. minutě skóre zápasu proti Schalke, když se opřel do míče 45 metrů daleko od branky. Srbský záložník trefil míč skoro na polovině hřiště nejtěžším možným způsobem - z voleje a bez přípravy. "Byl to krásný gól a začátek utkání, jaký jsme si mohli přát. Kdo mohl čekat, že se to obrátí proti nám?" smutnil po výsledné porážce 2:5 tehdejší milánský trenér Leonardo.

4. Neymar
(Santos) proti Flamengu (brazilská liga)
Díky téhle trefě největšího brazilského talentu klesly udivené čelisti diváků hodně nízko. Neymar nejdříve obelstil a zesměšnil několik fotbalistů soupeře. Chytře si narazil se spoluhráčem, aby mohl v akci nerušeně pokračovat. Průnik sám korunoval nevídanou kličkou obránci a chladným zakončením pak přehodil padajícího brankáře. Přesto ho muselo mrzet, že tým FC Santos promarnil tříbrankový náskok a s Flamengem prohrál 4:5.

5. Benjamin de Ceulaer
(Lokeren) proti Bruggám (belgická liga)
Záložník belgického Lokerenu předvedl kousek, kterým by se ve svém nejlepším období chlubil i Ronaldinho. Centrovaný míč zachytil ve vzduchu tak šikovně, že si přehodil obránce. Obtočil se kolem něj a pak, aniž by míči dovolil dopadnout na zem, poslal ho "z první" dělovkou pod břevno. Pro Ceulaera ani jeho tým však zápas nedopadl dobře. Fotbalista byl ve druhém poločase vyloučen a Lokeren bez něj nakonec prohrál 1:2 kvůli inkasovanému gólu z 80. minuty.    

 

6. Zlatan Ibrahimovič
(AC Milán) proti Lecce (italská liga)
Švédský kanonýr zařídil v lednu milánskému AC remízu proti Lecce. Dechberoucí byl ale především způsob, jakým skóroval. Na centrovaný balon si sám nabíhal do soupeřovy poloviny hřiště, kde musel bojovat proti přesile. Jednoho ze tří obránců však přetlačil a pohotovou střelou z nějakých 27 metrů uklidil míč ke vzdálenější tyči. “Byl to nádherný gól. V jeho podání to přitom vypadá tak jednoduše," kroutil nechápavě hlavou trenér AC Massimiliano Allegri.

7. Lionel Messi
(Barcelona) proti Arsenalu (osmifinále Ligy mistrů)
Nejlepší fotbalista planety dal letos spoustu gólů, ale pouze tenhle je nominovaný na Puskásovu cenu. První zápas osmifinále Ligy mistrů proti Arsenalu prohrála Barcelona 1:2 a až argentinský štírek dokázal disciplinovaný londýnský klub v domácí odvetě zlomit. Hodně práce udělal už Andrés Iniesta, který prošel přes tři hráče a nahrál Messimu do volného prostoru. Drobný útočník si pak přehodil brankáře a rovnou ze vzduchu zakončil. "Pořád nechápu, jak mě obehrál. Prostě je z jiné planety," zlobil se španělský brankář Arsenalu Manuel Almunia. Barcelona nakonec vyhrála 3:1, postoupila do čtvrtfinále a nakonec celou Ligu mistrů ovládla.

8. Heather O’Reillyová
(USA) proti Kolumbii (základní skupina MS žen)
Krásná dělovka zpoza velkého vápna si bezesporu zaslouží být mezi nejkrásnějšími góly roku. Heather O’Reillyová zamířila přesně do levého horního rohu branky Kolumbie a podepsala se pod vítězství Američanek 3:0. "Občas takhle střílím na tréninku. To se ale nedá porovnat s pocitem, který vás zaplaví, když se trefíte i během zápasu a diváci vás odmění potleskem," radovala se záložnice.  

Anketa

Který gól je podle vás nejhezčí?

1. Wayne Rooney. 36
2. Dejan Stankovič. 29
3. Giovani dos Santos. 16
4. Neymar. 21
5. Benjamin de Ceulaer. 12
6. Zlatan Ibrahimovič. 14
7. Lionel Messi. 9
8. Heather O’Reillyová. 19

      

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!