Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Nekrotil oslavy. Šmicer dnes může skončit

Sport

  10:01
PRAHA - Jako hráč se zúčastnil tří mistrovství Evropy, příští rok se na něj měl poprvé podívat jako manažer reprezentace. Jenže už dnes se může Vladimír Šmicer dozvědět, že u národního týmu končí. Výkonný výbor fotbalové asociace na prvním zasedání pod vedením nového předsedy Miroslava Pelty bude řešit události, které následovaly po odvetě baráže o Euro. Přibližně ve 12:00 se má konat tisková konference po jednání výkonného výboru.

Vladimír Šmicer foto: ČTK

Jak ukázala videa zveřejněná na internetu, hráči si v letištní hale neodpustili vulgární popěvek vůči bývalému reprezentantovi a velkému kritikovi hry národního týmu Radku Drulákovi. Kromě toho v Praze někteří vystoupili z letadla v potrhaných oblecích.

Hodně bude záležet na tom, s jakým návrhem Pelta přijde. "Nechci avizovat nějaké personální změny, ale pokud bude většina kolegů pro...," nechal nedořečenou větu v pátečním rozhovoru pro televizi Nova šéf asociace.

PSALI JSME:

Při zasedání se bude moci spolehnout na podporu Tomáše Paclíka. Majitel mistrovské Plzně ještě minulý týden s Peltou soupeřil při volbách nového předsedy, teď odvolání Šmicera podpoří, pokud ho předseda navrhne. "Mluvil jsem s panem Peltou během neděle po telefonu a ještě o tom neměl jasno, ale já mu řekl, že podpořím jeho názor, ať už bude jakýkoliv," řekl LN Paclík. V hodnocení Šmicerovy odpovědnosti má ale jasný názor. "Jednoznačně to považuji za pochybení. Je to ukázka neprofesionality. Neztotožňuju se se samotnými událostmi i jejich následným vysvětlením." Na stranu Šmicerova setrvání ve funkci manažera se naopak nejspíš přikloní František Hrdlička. Ředitel Teplic přitom patřil na rozdíl od Paclíka na valné hromadě mezi Peltovy spojence, celý případ hodnotí mírněji než plzeňský šéf.

Rosický se omluvil za tým "V letadle jsem také seděl a myslím, že se tomu nedalo zabránit. Vím, že se Vláďa snažil hráče kočírovat, ale prostě to nešlo. Bylo to jako výbuch sopky. Vulgaritu ale také jednoznačně odsuzuju." Na čí stranu by se postavil v případě hlasování, prozradit nechtěl. "Jasno už mám, nicméně nechám si to pro sebe do zasedání výkonného výboru."

Šmicera se včera večer zastal i kapitán reprezentace Tomáš Rosický. "Mrzí mě, že je za to kritizován manažer Šmicer, který nemohl naše chování nijak ovlivnit." Zároveň se Rosický omluvil za chování týmu. "Nechali jsme se unést skandováním, aniž bychom si uvědomili, že nejsme v kabině. A na veřejnost takové věci samozřejmě nepatří."

Pro hráče "amnestie"

Podle něj byli více než dva roky pod velkým tlakem, čelili neustálé kritice a negativním komentářům. "Na hráče i vedení to byla doslova psychická štvanice. To, že se postup podařil, je velké zadostiučinění, a tak ten večer zvítězily neovladatelné emoce a euforie nad rozumem, za což se chci omluvit." Šmicerova pozice není každopádně přes úspěšné zakončení kvalifikace silná. Až do června se mohl spoléhat na podporu Ivana Haška, teď velkého zastánce nemá. V médiích se už objevují jména jeho nástupců, mezi něž patří Jozef Chovanec či Karel Poborský.

Samotným fotbalistům by neměly hrozit žádné sankce, Pelta po svém zvolení mluvil v jejich případě o "amnestii" po velkém úspěchu. Platit to ale nejspíš nebude v klubu pro trojici reprezentantů z Plzně (Milan Petržela, Daniel Kolář, Václav Pilař), která připojila hlasivky při skandování proti Drulákovi. "Minimálně jim bude jejich chování velice silně vytknuto, pokud nedostanou nějaký tvrdší trest, jako třeba pokutu," prohlásil Paclík.

Autor:

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč