Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Němci fotbalový šampionát v Rusku bojkotovat nechtějí, stejně jako Češi

Sport

  16:59
CURYCH - Bojkot fotbalového mistrovství světa v Rusku za tři roky? Německo to v úmyslu rozhodně nemá. „Nechceme jít cestou bojkotu, tím bychom ničeho nedosáhli,“ zdůraznil předseda německého svazu Wolfgang Niersbacha pro agenturu Reuters. „Bojkot by nebyl šťastným řešením,“ připojuje se česká strana.

Novináři čekají před sídlem FIFA. foto: Reuters

Wolfgang Niersbach má rozdílné stanovisko než šéf anglické asociace Greg Dyke, který s výzvou přišel poté, co byl do čela Mezinárodní fotbalové federace FIFA navzdory rozsáhlému korupčnímu skandálu znovuzvolen Sepp Blatter.

Většina zástupci Evropské fotbalové unie (UEFA) podporovala druhého kandidáta Alí bi Husajna, ale ten s Blatterem prohrál. I proto se vynořily úvahy o bojkotu.

Legendární Pelé se zastal Blattera: Je zkušený a zaslouží si respekt

„Nechci, aby fotbal dopadl jako box, kde je několik organizací a každá uděluje svůj titul mistra světa. To se mi nelíbí,“ prohlásil čtyřiašedesátiletý německý funkcionář.

Minulý týden před zahájením kongresu bylo zatčeno 14 vlivných činovníků kvůli korupci při volbě pořadatelů nebo prodeji marketingových práv. Tvrdě kritizovaný Blatter však i přesto uhájil svou pozici a do čela světového fotbalu byl zvolen už popáté.

„Dokud se proti nim nepostaví silná opozice, nic se nezmění,“ prohlásil Dyke. „Když se dá dohromady deset silných svazů, mohly by se ledy pohnout. Počítat můžeme s námi a určitě by se přidali Nizozemci i Němci, kteří už dlouho volají po změnách,“ podotkl Dyke.

Novináři čekají před sídlem FIFA.
Znovuzvolený prezident FIFA Sepp Blatter.

V Němcích se spletl. V pátek a v sobotu budou zástupci evropských asociací jednat v Berlíně před finále Ligy mistrů. Česko, jehož budou zastupovat předseda asociace Miroslav Pelta a generální sekretář Rudolf Řepka, se přidá spíš k Němcům.

„Domnívám se, že bojkot by nebyl šťastným řešením, zvlášť když je Rusko jedním z nás Evropanů. Nechci říct, že bychom ten návrh nepodpořili, spíš budeme argumentovat, že by to nebylo dobré řešení,“ zdůraznil generální sekretář Řepka.

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...