Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Nemůžu říct, že je to dobrý los, říká Southgate. Výhodnější je postoupit z druhého místa, přidávají se Angličané

Sport

  7:00
bukurešť - Zase Češi a zase Chorvatsko. Los fotbalového mistrovství Evropy, jehož semifinále i finále se boudou hrát u nás ve Wembley, není nic moc, shodují se experti v Anglii. A protože vítěz této skupiny D se utká s druhým týmem ve „skupině smrti“, kde hrají Německo, Francie a Portugalsko, Angličané už mluví o tom, že je lepší nechat vyhrát skupinu někoho jiného.

Gareth Southgate se svými svěřenci. foto: Reuters

Češi se dostali do velmi těžké skupiny. Na EURO se utkají s Anglií a Chorvatskem

S Českem utrpěli Angličané v říjnu v Praze jedinou ztrátu v kvalifikaci, když po gólu Zdeňka Ondráčka z 85. minuty prohrálki 1:2, čímž jim Češi alespoň trochu vrátili březnový debakl 0:5 z Wembley.

Také na Chorvaty nemají Angličané zrovna příjemné vzpomínky, protože s nimi prohráli 1:2 v prodloužení semifinále mistrovství světa 2018, i když jim pak v Lize národů porážku vrátili.

Proto ani kouč Angličanů Gareth Southgate po sobotním losu v Bukurešti nijak nejásal.

„Nikdy si nejsem jistý, jestli je to dobrý los. S Chorvaty i Čechy jsme se už utkali předtím. Hrát ve Wembley je výjimečné, na turnaj se těšíme. Je to největší sportovní událost,“ uvedl trenér albionu.

„Kvalita chorvatských záložníků je nám dobře známá, jsou na světové úrovni. Líbí se nám spousta našich mladých hráčů, kteří se postupně ukazují. Poslední dva kvalifikační zápasy jsme odehráli s velmi mladým kádrem, takže se musíme ujistit, že ho správně vyvážíme,“ doplnil Southgate.

Angličtí experti už navíc vypátrali, jaká je nejsnažší cesta k vytouženému zisku titulu.

Do osmifinále mistrovství Evropy postoupí z každé skupiny první dva a čtyři z šesti nejlepších týmů na třetích místech. 

Jenže zatímco vítěz „anglické“ skupiny D se v prvním kole vyřazovací fáze utká s druhým ze skupiny F, ve které jsou Němci, Francouzi a Portugalci, druhý tým by narazil nejspíš na někoho z trojice Španělsko, Polsko, nebo Švédsko.

Angličané děkují svým fanouškům po zápase o bronz s Belgií
Trenér Anglie Gareth Southgate děkuje Raheemu Sterlingovi za výkon v zápase se...

„Možná bude lepší skončit na druhém místě, ne?“ nechal se slyšet expert BBC Mark Chapman.

Naopak Chorvati budou chtít svou skupinu vyhrát tak, jako na posledním EURO, kde za sebou nechali Španělsko, Turecko a právě Česko. 

„Pro nás je to nejlepší možný start turnaje. Proti Anglii. Ve Wembley. Se skupinou jsme spokojení, chtěli jsme se hlavně vyhnout ze třetího koše Portugalsku, což se nám splnilo,“ uvedl chorvatský trenér Zlatko Dalič.

A co poslední celek? Oba trenéři i kouč Čechů Jaroslav Šilhavý se shodli, že ze čtveřice Skotsko, Izrael, Norsko, Srbsko by se vyhnuli právě Skotům kvůli jejich domácímu prostředí.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!