Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nezničitelní slávisté. Neremcají, nevymlouvají se, a proto se nemusí bát Sparty ani Arsenalu

Arsenal vs. Slavia, Evropská liga: létající brankář hostí Ondřej Kolář. foto: Reuters

Analýza
PRAHA - Byť jde o jiné sporty a také trochu jinou situaci, parafráze výroku Roberta Záruby při odpočítávání posledních vteřin finále hokejového MS 2005 mezi vítězným Českem a Kanadou se přímo nabízí.
  5:00

„Je to tady, ještě jeden parádní (zlatý) večírek pro tuhle partu.“

I tak by se dala nazvat čtvrteční londýnská noc, ve které fotbalisté Slavie dokázali remizovat v úvodním čtvrtfinále Evropské ligy s favorizovaným Arsenalem 1:1.

Přehnané? Nikoliv.

Ruku na srdce: kdo z vás skutečně věřil, že pražský celek vyřadí Leicester v 1. kole play-off této soutěže? Tým, které je v Premier League na třetím místě?

A kdo věřil, že si po domácí remíze 1:1, která je přece jen výhodnější pro hosty (ostatně nyní jsou v této pozici právě sešívaní), ukončí pouť čerstvých skotských šampionů Rangers FC, kteří do té doby v sezoně prohráli jediné utkání (v domácím poháru)?

Arsenal vs. Slavia, Evropská liga: maskovaný hrdina hostí Ondřej Kolář.
Arsenal vs. Slavia, Evropská liga: sešívaní nahánějí střelce Holeše.

A to byla parta Jindřicha Trpišovského navíc v daleko lepší situaci než nyní. Ano, endorfinů je v sešívané krvi stále dost, což dokázala tato parta i ve čtvrtek večer, jenže se k nim přidávají také další negativní faktory.

1. Únava. Ano, v Česku se často poukazuje na to, že jsme zhýčkaní, protože v zahraničí se hraje více zápasů, těžších zápasů atd. atd.

Někdo musí sérii Slavie ukončit, doufám, že to budeme my, řekl trenér Vrba

Trenér fotbalistů Sparty Pavel Vrba si před nedělním ligovým derby s vedoucí Slavií přeje, aby jeho svěřenci ukončili soupeřovu rekordní sérii 37 zápasů bez porážky v nejvyšší soutěži. Souboj s obhájcem titulu považuje za zkoušku ohněm. Zároveň se podle něj ukáže, jak na tom jeho tým je.

Vršovický celek vede ligu o 14 bodů před Spartou, která má k dobru dva odložené duely. "V neděli nás čeká zkouška ohněm. Čeká nás mužstvo, které kraluje v poslední době v lize. Na druhou stranu někdo jejich sérii musí konečně ukončit. Doufejme, že to budeme my," řekl Vrba v rozhovoru pro ČT sport po středeční výhře 4:1 nad Jabloncem ve čtvrtfinále domácího poháru.

"Hrozně se na to těším. Jediné, co mě mrzí, je, že tam nebudou diváci. Atmosféra by samozřejmě byla výbušná, ale přesto mě to mrzí," poukázal sedmapadesátiletý Vrba na to, že kvůli opatřením proti šíření koronaviru se stále hraje bez fanoušků.

"Narazíme na soupeře, který nějakou dobu dominuje v české lize. Chtěli bychom samozřejmě tuto dominanci přerušit a samozřejmě to nebude hned. V každém zápase se Slavií ale chceme dokazovat, že máme také kvalitu, a budeme na ně chtít navázat v Evropě," upozornil Vrba na on-line tiskové konferenci po duelu s Jabloncem na působení slávistů v Evropské lize, kde ve čtvrtečním úvodním čtvrtfinále remizovali na hřišti Arsenalu 1:1.

Letenští pod jeho vedením neprohráli ani v jednom z osmi soutěžních utkání a sedm z nich vyhráli. "Jsem rád, že se nám tak daří, a doufám, že to potvrdíme i v neděli. I když nás samozřejmě čeká favorit, momentálně nejlepší mužstvo v české lize. Musíme udělat všechno pro to, abychom mu roli trošku znesnadnili a udělali dobrý výsledek, a doufám, že ho uděláme," konstatoval někdejší kouč Plzně, české reprezentace, Machačkaly nebo Razgradu.

"Samozřejmě chceme hrát na Slavii fotbal, který se nám teď daří. Chceme v tom pokračovat. Jestli budeme úspěšní, to budeme vědět až v neděli večer, ale určitě se o to budeme snažit. Jak znám trenéra Trpišovského, ten určitě bude chtít být také aktivní. Doufám, že fotbal bude diváky bavit, bude hodně gólů a že bude víc gólů v síti, v které si je přejeme," řekl Vrba.

Po utkání s městským rivalem se Sparta v lize představí v Jablonci a poté doma se třetím Slováckem. Bez náhradního termínu je zatím odložený duel s Plzní. "Jsou to zápasy, které ukážou, jak na tom doopravdy jsme. Pokud potvrdíme to, co teď předvádíme, tak to bude obrovské plus do nové sezony, kde už to bude naostro. Doufám, že pak si to rozdáme se vším všudy," uvedl rodák z Přerova. (čtk)

Ano, to je pravda, jenže pro sešívanou partu to rozhodně neplatí. V sezoně, která začala pro všechny soutěže kvůli koronaviru později, aby skončila dříve než tradičně, protože je zde dospělé a také „malé“ Euro, navíc v Česku poprvé hraje nejvyšší soutěž 18 celků a také má liga 34 duelů.

Opět lze oponovat posledními dvěma sezonami a nadstavbou, díky které Slavia odehrála ligových bitev dokonce 15, jenže je tu ona druhá strana mince.

Sešívaní jsou opět po dvou letech až ve čtvrtfinále Evropské ligy, k tomu předkolo Ligy mistrů. Ale hlavně, na poslední reprezentační srazy odjelo z Edenu do celého světa patnáct (!) hráčů. To je číslo, kterým se nemohou často pyšnit ani opravdu ti největší evropští velikáni, se kterými se svěřenci Jindřicha Trpišovského srdnatě poměřují.

Na jím zvolené sestavě pro duel na Emirates Stadium (i o pár dní dříve o víkendu v lize v Brně) se tento aspekt projevil. Přesto ve slovech lodivoda slávistického budete hledat nářky marně. „Remíza 1:1 je skvělý výsledek. Arsenal je obrovský klub s velkou historií a skvělými hráči. Ale mám v sobě pocit, že jsme mohli hrát ještě malinko líp,“ byla první Trpišovského slova po duelu. 

Přitom mu chyběli stopeři Kúdela, Deli a Hovorka, jen na lavičce začali Traoré (po zranění), Kuchta či Ševčík, přitom posledně jmenovaný byl spolu s Bořilem, Provodem a Kolářem v ohrožení stopky pro odvetu, pokud by dostal někdo z této party žlutou kartu.

Nemluvě o tom, že posledně jmenovaný brankář vlezl do branky po třech trénincích a týdenním odpočinku v posteli kvůli zlomenině kosti v obličeji.

„Chytalo se mi dobře, hrálo se na Arsenalu. Věděl jsem, že to bude těžký zápas, ale chtěl jsem nastoupit. Stejně jako budu chtít nastoupit o víkendu a do odvety. Prostě jsem gólman, chci chytat každý duel,“ usmíval se po duelu muž, který dal svojí novou vizáží i domácím připomenout svého stále ještě slavnějšího krajana Petra Čecha. Mimochodem, po jeho vzoru už bude v helmě chytat zbytek kariéry. A kdo ví, třeba jednou i na ostrovech.

Ale zpět k tématu Slavie a protivenství, která ji potkávají, ale na rozdíl od českých zvyklostí si na ně nestěžuje.

2. Mediální tlak. Vedle toho, že odehrají sešívaní mezi čtvrtfinálovými bitvami EL s Arsenalem vždy ostře sledované derby s aktuálně druhou (leč s velkým odstupem 14 bodů a dvou zápasů k dobru) Spartou, jsou slávisté pod obrovským drobnohledem novinářů.

A bohužel ne primárně zásluhou skvělých výkonů na zelených pažitech – vždyť na jaře ještě tenhle tým neprohrál, a to má za sebou pět duelů s ostrovními soupeři –, ale kvůli okolním vlivům.

Nejprve dvojutkání s Leicesterem překryla situace s VIP tribunou v Edenu, kde své místo zaujal třeba i Roman Prymula, pár hodin předtím mluvící o tom, že by lidé měli kvůli šířící se pandemii koronaviru sedět doma na zadku.

Osmifinále s Rangers FC pak překryl kriminální faul Roofa na Koláře, další brutality zástupců skotského celku, aby vše vygradovalo „rasistickou kauzou“ Ondřeje Kúdely, na kterého si údajná oběť – Glen Kamara – počkala v tunelu, kde ho fyzicky napadla.

A první duel proti Arsenalu? Když už se nic nenašlo během zápasu, který oba celky zvládly naprosto v duchu fair play, musela ostrovní média přijít s tím, že slávisté před duelem nepoklekli na podporu hnutí Black Lives Matter, ale ukázali soudržnost tím, že se chytili u středového kruhu kolem ramen. Jako jeden muž i se dvěma černošskými hráči v sestavě. 

Slávisté stále více ukazují, že i v českých podmínkách může vyrůst sportovní subjekt evropských kvalit. Kdo ví, třeba i tentokrát nebude úvodní parafráze úplně pravdivá, čeští hokejisté se z titulu mistra světa radovali ještě v roce 2010...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...