Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

OBRAZEM: Kuriozity ženského MS ve fotbale

Sport

  18:16
Plné ochozy, rychlé kombinace, krásné góly. To vše nabídl světový šanpiomát žen ve fotbale, který pořádalo Německo. Na turnaji došlo ale i na nezapomenutelné okamžiky: například když Švédka dala divákovi pusu, nebo Afričanka si klidně pochodovala s míčem v náručí v pokutém území - bez penaltového trestu.

Brazilská fotbalistka Marta. foto: Reuters

Fotbal je v Německu fenomén, a to i v ženském podání. Na vlastní kůži to pocítil i pilot formule 1 Sebastian Vettel. Když německý rodák vyhrál Velkou cenu Silverstoneu, více fanoušků u obrazovek sledovalo bitvu domácích fotbalistek s Kanadou.
MS žen: Německo - Kanada.

Fotbalový svět horlivě diskutoval o utkání mezi Austrálií a Rovníkovou Guineou. Ke kontroverzní situaci došlo v 17. minutě za stavu 1:0 pro hráčky z Oceánie. Africká hráčka Bruna si nejspíš myslela, že sudí přerušila hru, jenže se spletla. Míč vzala do rukou a několik dlouhých vteřin jej svírala v dlaních. Poté co si uvědomila, že hra plynule pokračuje, balon pustila. Australanky se dožadovaly penalty - marně.
Ruka, kterou rozhodčí neviděla

To zase Švéda Öqvistová na sebe upoutala pozornost ne fotbalovým činem. Po utkání s Koreou se zapovídala u tribuny s jedním z fanoušků. Během rozhovoru se k hráčce naklonil další nadšenec a požádal ji o dres. Ta po chvilkovém rozmýšlení souhlasila a trikot darovala. Jako nádavkem divák dostal ještě pusu.
Josefine Öqvistová si mění dres s fanouškem.

Další zvláštní rozhodnutí sudích padlo ve čtvrtfinále mezi USA a Brazílií. Sudí Melkshamová odpískala spornou penaltu, kterou ovšem po neúspěšném kopu Jihoameričany Marty nechala opakovat. Proč? Zřejmě kvůli vyběhnutí Americké brankářky, které bylo ovšem z opakovatelného záznamu nepatrné. Několikanásobná nejlepší hráčka světa druhý pokus proměnila a Brazílie vyrovnala 1:1. Nakonec se však z postupu po penaltovém rozstřelu radovaly Australanky.
Marta zahrává penaltu proti USA.

Dalším znamením šampionátu byly plné ochozy. Německo se pyšní třetí největší návštěvou na MS žen. Průměrně přišlo na utkání přes 26 tisíc fanoušků, kteří neustále vytvářeli vynikající atmosféru.
Stadion v Německu na MS žen ve fotbale.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...