Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Obrovský genderový průlom. První ‚evropský‘ zápas mezi Liverpoolem a Chelsea bude pískat žena

Sport

  6:00
PRAHA - Další průlom ve světě fotbalových rozhodčích. Stéphanie Frappartová bude dnes jako první žena pískat tak velký zápas, jako je Superpohár mezi Liverpoolem a Chelsea.

Stéphanie Frappartová foto: Twitter

Chtěla ho Sparta i Slavia, nakonec je Bony bez práce a trénuje s týmem ze čtvrté anglické ligy

Když známý ostravský bard Jaromír Nohavica v květnu 2010 složil a nazpíval písničku Růže mezi trny o Dagmar Damkové, měla první a nejznámější česká hlavní sudí v mužské nejvyšší soutěži za sebou odpískáno už 35 zápasů.

V té době Francouzka Stéphanie Frappartová teprve začínala pronikat do vrcholového fotbalového soudcovství. 

V roce 2011 jí v rodné zemi svěřili pískání třetí nejvyšší soutěže. O tři roky později povýšila do druhé ligy a pohárových zápasů a letos v dubnu se dočkala i premiéry v Ligue 1.

„Vítejte na Stade de la Licorne, madam Frappartová,“ přijali ji vzkazem na transparentu vlídně fanoušci domácího Amiensu před duelem 34. kola se Štrasburkem. „Dlouhý život ženám ve fotbale!“

V bezbrankovém duelu neměla příliš složitou práci a udělila čtyři žluté karty. Za obvyklých okolností nepříliš zajímavý souboj získal díky nasazení Frappartové na atraktivitě.

„Abych byl upřímný, studovali jsme každý její pohyb,“ napsal novinář Yohann Hautbois ve své reportáži v L’Équipe. 

„Zaznamenávali jsme si všechno, čeho bylo možné si všimnout – způsob, jakým kontrolovala hřiště, její rozcvičku, běhání, formality, první rozhodnutí a tak dále. Až jsme na ni za chvíli zapomněli,“ chválil Hautbois Frappartovou podle staré pravdy, že nejlepší rozhodčí je ten, který není vidět.

„S jejím nasazením jsme velmi spokojeni,“ uvedl šéf soutěže Didier Quillot.

„Cítím velkou hrdost. Myslím, že se mi podařilo udělat to, co jsem chtěla,“ říkala po utkání Frappantová spokojeně o pocitech ze svého výkonu.

Do té doby jedinou zemí z velké fotbalové pětky, kde v nejvyšší soutěži pískala žena, bylo Německo. Bibiana Steinhausová od září 2017 řídila už 15 zápasů.

Pětatřicetiletá Frappartová, která polovinu týdne ještě pracuje jako vedoucí odboru ve francouzské sportovní federaci, má v Ligue 1 na kontě zatím dva duely a další brzy přibydou, jelikož ji franouzská komise rozhodčích zařadila na 23člennou listinu elitních arbitrů. 

„Ukázala jsem, že mám schopnosti na to, abych to dělala. Hráči neběží pomaleji jen proto, že rozhodčí je žena,“ říká sebevědomě.

Právě běh kdysi ukončil sen její krajanky Nelly Viennotové o tom, že se stane první ženskou sudí, byť „jen“ s praporkem, na mužském mistrovství světa. 

V roce 2006 byla v širší nominaci, ale měsíc a půl před německým šampionátem neprošla sprinterskými testy.

Když se Frappartová objevila v delegaci na zápas francouzské ligy, její povýšení příliš nepřekvapilo. „Je to nejlepší rozhodčí v Ligue 2,“ nechal se slyšet například záložník US Orléans Pierre Bouby na začátku tohoto roku. 

„Její hlas je tichý, ale má charisma a osobnost. Používá správná slova, vysvětluje. Je diplomatická a můžete s ní mluvit. Nesnaží se být centrem pozornosti. Ztělesňuje vše, co je pro hru nejlepší.“

Ústrky kvůli svému pohlaví zažila rodačka z Val d’Oise podle vlastních slov jen párkrát. 

Jedním z nich byl ohlas trenéra Valenciennes Davida Le Frappera na neodpískaný pokutový kop. „Byla to jasná penalta, rozhodčí ji však neviděla, asi někde bruslila,“ utrousil po utkání. Vzápětí se ale omluvil.

Souběžně s profesním růstem ve Francii stoupala Frappartová i v mezinárodním žebříčku. Pískala na dvou ženských mundialech, na tom letošním dokonce ve finále.

Dnešní Superpohár v Istanbulu, kdy se od 21 hodin o trofej utkají vítěz Ligy mistrů Liverpool a šampion Evropské ligy Chelsea, však bude zase vyšší level.

„Tlak je jiný. Moc dobře vím, že lidé budou sledovat, jak mi to jde,“ uvědomuje si Frappartová, jež bude mít po stranách rovněž ženy: francouzskou krajanku Manuelu Nicolosiovou a Michelle O’Neillovou z Irska. 

„Mladé dívky mě uvidí v televizi a poznají, že je to možné. Doufám, že je to povzbudí v jejich odhodlání.“