Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Ohlasy na pohárovou Evropu: Zklamání hlavně v Teplicích

Sport

  8:43
PRAHA - Poměrně slušný vstup do předkola Evropské ligy mají za sebou české celky. Z pětice zástupců v této nové soutěže mají hned tři týmy reálnou šanci na postup do základní skupiny. Olmoučtí se přesvědčili o síle anglického fotbalu na vlastní kůži, a tak zaznívá zklamání zejména s Teplic, které podlehli doma Hapoelu 1:2.

Teplice - Tel Aviv. foto: ČTK

Olomouc se v Goodison Parku držela půl hodiny, statečný výkon pak ale srazily dva slepené góly soupeře. "Prvních třicet minut jsme byli lepším mužstvem. Hráli jsme dobře do defenzivy a měli šance. Pak jsme ale dostali nešťastný gól a druhý krásnou střelou," povzdechl si trenér Zdeněk Psotka.

Podle něj zápas rozhodla až třetí branka. "Druhý poločas byl hodně o hraní ve středu hřiště, kde byla větší kvalita na straně domácích. Výsledek je ale obrovsky krutý. Nemyslím si, že by ten rozdíl byl tak velký," řekl Psotka.

Sigma cítila křivdu ze strany portugalských sudích. V první půli třikrát neúspěšně reklamovala penaltu. "Nemůžu si pomoct, viděl jsem tři penalty plus zákrok Howarda mimo vápno. Portugalští rozhodčí to nezvládli v náš neprospěch," postěžoval si Psotka. "Naděje umírá poslední. Uděláme vše pro to, abychom to zdramatizovali," dodal.

Teplice: Zklamal hlavně výsledek
O postup se chtějí poprat na soupřově půdě i Teplice. Zklamaný především z nepříznivého výsledku a pak také ze špatné hry v ofenzivní fázi byl trenér teplických fotbalistů Jiří Plíšek po prohře 1:2 v úvodním utkání 4. předkola Evropské ligy s Hapoelem Tel Aviv v domácím prostředí. Plíšek však prý před odvetou v příštím týdnu ještě nepropadá beznaději, i když ví, že stahovat manko z dnešního utkání už bude dost složité.

"Sehráli jsme nešťastný zápas. Dlouho nás trápila hra našich útočníků, kteří nebyli schopni udržet míč, neměli náběhy za obranu a to se projevilo na celém týmu, protože se k nám rychle vracely odražené míče," uvedl zklamaný Plíšek po utkání.

Rozhodovat se bude až v Praze, shodli se sparťané
Mnohem optimističtější výsledky zahrála trojice Sparta, Slavia a Liberec. Těžká dřina, plnění taktických pokynů a výborné individuální výkony tří hráčů symbolizovali dnešní úvodní zápas pražské Sparty v 4. předkola Evropské ligy v Mariboru. Český vicemistr je po výhře 2:0 jen kousek od postupu do premiérového ročníku Ligy mistrů. Sparťané ale zůstávají nohama na zemi, odmítají se cítit jako vítězové dvojzápasu a do poslední minuty odvety prý nic nevypustí.

Trenér Jozef Chovanec si liboval, že se hráčům potvrdilo, jak důležitá může být koncentrace, nasazení po celých devadesát minut a dodržování taktických pokynů. "Takový zápas vyžadoval stoprocentní nasazení a hráči se přesvědčili, že to má dopad na výhru, které si moc vážím," liboval se hostující kouč, podle kterého Spartě ukázal recept na úspěch v předkole Ligy mistrů Curych, jenž zde jen bránil a vyhrál 3:0.

Slavia: Jsme jen v poločase
Fotbalisté Slavie ani nedoufali, že by mohli Crvenou Zvezdu Bělehrad v úvodním utkání 4. předkola Evropské ligy porazit rozdílem tří branek. Podle kapitána Stanislava Vlčka jejich výkon předčil všechna očekávání. Sice varuje před přílišným optimismem, zároveň však ví, že by slávisté byli hloupí, kdyby o postup přišli.

"Je to lepší výsledek, než jsme doufali. Kdyby nám to někdo před zápasem řekl, tak bychom to brali všemi deseti," uvedl po zápase Vlček, který byl zaskočen tím, jaký výkon Crvena Zvezda předvedla. "Ze začátku vypadali živě, ale pak úplně odešli. Co jsme je viděli na videu, tak vypadali mnohem nebezpečněji," řekl.

I přes slabý výkon soupeře tuší, že odveta v Srbsku bude ještě velmi těžká.

"Rozhodně se nevzdají a připraví nám peklo. Byli bychom hlupáci, kdybychom to ztratili. Ani si to nepřipouštíme. Ale určitě tam pojedeme s plnou koncentrací. Dají jeden gól a víte, jak to je. Bouřlivé prostředí, může do toho promluvit rozhodčí a hned z toho bude drama," řekl Vlček.

Liberečtí: Tohle jsme ještě nezažili
Fotbalisté Liberce dnes prožili v Rumunsku opravdu nezapomenutelný večer. Na stadionu Dinama Bukurešť vedli v úvodním utkání čtvrtého předkola Evropské ligy tři minuty před koncem 2:0, když se z hlediště najednou začali hrnout na plochu rozvášnění fanoušci a rakouský sudí Thomas Einwaller raději duel předčasně ukončil. Severočeši se shodli, že něco podobného nepamatují.

"Je to poprvé v mé kariéře, co se nedohrálo utkání. Ale vyhráli jsme 2:0, nedostali gól, takže jsme určitě spokojení," řekl novinářům obránce Theodor Gebre Selassie.

Také brankář Zbyněk Hauzr na dnešní zážitek jen tak nezapomene, i když v Gruzii to prý kdysi bylo možná ještě horší. "V Tbilisi na nás házeli zapalovače, kameny, všechno možné co tam bylo. Ukončení zápasu jsem ale určitě nezažil. Tady je to však asi běžné, fanoušci jsou tu hrozně netolerantní. Už v prvním poločase hrozně nadávali," podotkl Hauzr.

Osudem nedohraného utkání se nejspíš bude hned dnes zabývat disciplinární komise UEFA, delegát ani rozhodčí se po skončení duelu nechtěli k situaci vyjadřovat. Liberec má každopádně blízko k postupu do základní skupiny. Odveta je na programu za týden.

Autoři: ,

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...