Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Brazilský list Folha: Pelé už nereaguje na chemoterapii a je v paliativní péči

Brazilské fotbalová superstar Pelé. foto: AP

Legendární brazilský fotbalista Pelé podle listu Folha de Sao Paulo už nereaguje na chemoterapii a je v paliativní péči. Od úterka je dvaaosmdesátiletý trojnásobný mistr světa opět v nemocnici Alberta Einsteina v Sao Paulu. Ačkoli v pátek její představitelé vydali prohlášení, že se jeho stav celkově zlepšil a užívá antibiotika na infekci dýchacích cest, podle deníku Folha nejsou zprávy o Pelého zdraví povzbudivé.
  15:42aktualizováno  22:57

Pelé se od loňského září léčí s rakovinou. Po odstranění nádoru v tlustém střevě opakovaně pobýval v nemocnici a nyní jeden z nejlepších fotbalistů všech dob z lůžka vzkázal, že jde o pravidelnou návštěvu. Podle Folhy nicméně chemoterapii lékaři pozastavili, protože přestala mít očekávané výsledky, a má paliativní péči. Tu dostávají pacienti s nevyléčitelnou chorobou v pokročilém nebo terminálním stadiu.

„Reakce na léčbu (antibiotiky) byla adekvátní, pacient je ve stabilním stavu. V nemocnici zůstane, aby v léčbě pokračoval,“ informovali zástupci nemocnice. Zjištění listu Folha nekomentovali. Při úterní hospitalizaci měl podle ESPN Brasil Pelé otoky a srdeční problémy.

Pelé posléze sám ujistil fanoušky, že je v pořádku. „Přátelé, buďte v klidu. Cítím se silný, cítím naději a pokračuji v léčbě,“ uvedl na instagramu. „Věřím, že mi Bůh pomůže. A děkuji všem za podporu, každý kousek lásky, kterou mi posílají lidé z celého světa, mi dodává sílu,“ přidal.

Fanoušci Pelému vyjádřili podporu i během zápasu Brazílie s Kamerunem na mistrovství světa v Kataru. „Brzy se uzdrav,“ vzkázali mu na transparentu v hledišti stadionu v Lusailu. Pelého fotografie se objevily i v katarském městě.

Jeho krajané na MS v Kataru prohráli nečekaně poslední zápas skupiny s Kamerunem 0:1, nicméně do osmifinále prošli z prvního místa. V pondělním osmifinále je čeká Korea.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...