Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Plzeň hrála s Olympiakosem bez branek, z mnoha šancí vytěžila jen tyč

Sport

  18:40aktualizováno  20:16
PLZEŇ - Fotbalisté Plzně vstoupili do druhého předkola Ligy mistrů domácí bezbrankovou remízou s Olympiakosem Pireus. Odvetu v Řecku svěřenci Pavla Vrby sehrají za týden. Vítěz dvojzápasu si ve 3. předkole zahraje s Basaksehirem Istanbul, poražený nastoupí ve 3. předkole Evropské ligy proti Antverpám.

Michael Krmenčík spílá svému spoluhráči. foto: ČTK

Viktoria byla v úvodním souboji českého a řeckého vicemistra střelecky aktivnější, ale své šanci neproměnila. Na konci prvního poločasu domácí trefili tyč.

„Bylo to klasické první kvalifikační utkání o Ligu mistrů. Pro nás trošku nevýhoda, že se hrálo u nás. Chtěli jsme vyhrát, výsledek 0:0 asi není úplně nejpříznivější. Ale na druhou stranu se nám už mockrát stalo, že výsledek 0:0 je do odvety hodně otevřený. Doufám, že se to ukáže i za týden v Pireu,“ řekl na tiskové konferenci Vrba.

Západočeši poprvé v nové sezoně zaváhali a nenavázali na předchozí ligové výhry nad Olomoucí a Libercem. V kvalifikaci Ligy mistrů nedokázali plzeňští hráči zvítězit poosmé za sebou.

Jan Kopic sleduje Omara Elabdellaouiho.
Jan Kopic a Omar Elabdellaoui sledují míč

Plzeň nastoupila s krajními obránci Hlouškem a Havlem, kteří nahradili disciplinárně potrestaného Limberského, respektive zraněného Řezníka. I potřetí v sezoně v základní sestavě dostala šanci letní posila záložník Kalvach.

Domácí se v úvodu moc nedostávali do šancí. V 16. minutě Hrošovský jednu vytvořil volnému Kalvachovi, kterému však rána z první nevyšla. Na druhé straně v dobré pozici minul branku i Valbuena.

Plzeň opět zahrozila na konci prvního poločasu. Nejprve Kopic povedeným míčem za obranu vysunul Čermáka, jehož střelu vyrazil Sá. Portugalskému brankáři pak při rohu pomohla tyč po Pernicově šťastné teči.

Plzeň - Olympiakos 0:0

Rozhodčí: Guida - Carbone, Bindoni (všichni It.). ŽK: Havel - Semedo. Diváci: 10.632.
Plzeň: Hruška - Havel, Pernica, Brabec (72. Hejda), Hloušek - Kalvach, Hrošovský - Kayamba, Čermák (83. Mihálik), Kopic - Krmenčík (69. Chorý). Trenér: Vrba.
Olympiakos: Sá - Elabdellaoui, Semedo, Papadopulos (22. Ba), Tsimikas - Buchalakis, Guilherme - Podence, Valbuena (56. Camara), Masuras (81. Randjelovič) - Guerrero. Trenér: Martins.

„Nemyslím, že bychom se chovali špatně ve finální fázi. Třeba střelu Čermáka chytil výborně brankář, nastřelili jsme tyčku. Tak to ve fotbale chodí, že jsme to štěstí neměli. S takovým soupeřem nebudete mít šancí tolik jako třeba s nějakým lehčím,“ podotkl Vrba.

„Malinko mě překvapilo, že jsme je docela přehrávali. Měli jsme docela dost šancí, škoda, že jsme to tam nedotlačili na 1:0, to by bylo o hodně lepší. Vývoji utkání by spíš slušela naše výhra,“ dodal Kopic.

Viktoria byla aktivní i po změně stran. V 50. minutě zahodil obrovskou šanci Kayamba - před odkrytou brankou zamířil jen do boční sítě. 

Olympiakosu, který hrál první soutěžní zápas v novém ročníku, se ve druhé půli dlouho k ničemu nedostal. I domácí však začali chybovat a nedokázali se prosazovat ve hře jeden na jednoho.

Řecké mužstvo v závěrečné dvacetiminutovce přidalo. Blízko k vedoucímu gólu měl Buchalakis, jenž technickým pokusem o kousek minul branku. 

Těsně před koncem střídající Mihálik tváří v tváří nepřekonal brankáře Olympiakosu. Rozhodčí však stejně odpískali ofsajd.

„Olympiakos má hráče posbírané z celého světa, mají velké možnosti a jsem rád, že jsme se jim vyrovnali,“ uvedl Vrba. 

„Musíme brát i remízu 0:0. Žádný gól jsme nedali, ale žádný jsme taky nedostali, což je důležité, protože je to dvojzápas. Myslím, že u nich budou úplně jiným soupeřem a budou lepší,“ dodal Kopic.

Autor: