Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Plzeň remizovala s oslabeným Jabloncem 1:1

Sport

  22:25
PLZEŇ - Fotbalisté Jablonce v 23. kole první ligy i přes dlouhé oslabení uhráli na půdě lídra soutěže Plzně remízu 1:1. Protáhli tak svou sérii neporazitelnosti na třináct zápasů. Plzeň vedla po brance Rezka, Jablonec dohrával od 53. minuty bez vyloučeného Beneše, přesto srovnal zásluhou Lafaty.

Plzeň - Jablonec (zleva: Jan Kovařík, Milan Petržela) foto: ČTK

Plzeň tak sice doma neprohrála již 25. utkání v řadě, dala však šanci druhé Spartě se v pondělním derby přiblížit na šest bodů. Plzeň v souboji prvního se třetím ze začátku působila nervózně. Především aktivní jablonecký záložník Jarolím, který část kariéry strávil právě ve Štruncových sadech, dělal plzeňské obraně problémy. Jenže udeřit jako první mohli domácí.

Pozápasové ohlasy

"Pokutový kop a vyloučení ovlivnilo druhou půli. Musím ale hráčům vyseknout poklonu, jak si s oslabením poradili a šli za vyrovnáním. Až na závěr nebylo vidět, že je nás o jednoho méně," pochválil své svěřence trenér Jablonce František Komňacký. "Sice nás podržel brankář a při závěrečném tlaku jsme měli i štěstí, ale snažili jsme se Plzni postavit jako rovný s rovným. Považuji ten bod za vydřený, ale zasloužený," dodal

"Jsem rád, že jsme neprohráli, protože jsme narazili na tým, který má momentálně nejlepší formu ze všech. Chtěli jsme udržet náskok na Jablonec, což se povedlo," řekl kouč Plzně Pavel Vrba. "Soupeř měl svou kvalitu. Kdyby nedošlo k tomu vyloučení, tak bychom ten bod zřejmě brali všemi deseti," dodal.

Bakoš se postavil k přímému kopu z 28 metrů a podobně jako v minulém domácím utkání s Českými Budějovicemi mířil přesně do šibenice. Mladý brankář Valeš však předvedl skvělý zákrok a vyrazil míč na břevno. Z následné dorážky trefil konstrukci branky i Bystroň, to však už sudí pískal ofsajd.

Do většího tlaku se domácí dostali až s blížícím se poločasem. Vše odstartovala rána Koláře, který z 20 metrů mířil jen těsně vedle. Další náznaky šancí zůstaly nevyužity. Co se však Plzni nepovedlo v první půli, vydařilo se krátce po změně stran. Reprezentant Rezek, který už ve 40. minutě nahradil Ďuriše, se řítil do vápna a po Benešově faulu spadl. Sudí nařídil pokutový kop a jabloneckého stopera po druhé žluté kartě vyloučil.

K penaltě se postavil Horváth, poslal brankáře na druhou stranu, ale sám trefil jen tyč. Jeho střela se však odrazila k Rezkovi, který se štěstím dorazil míč do sítě a dokončil tak akci, kterou sám vybojoval.

Jenže Jablonec se v oslabení nevzdal. V 62. minutě plzeňská obrana srazila střely Pitáka a Kovaříka k Lafatovi a severočeský kanonýr svým dvanáctým gólem v sezoně srovnal. Připsal si tak jubilejní 70. branku v první lize.

Zaskočená Plzeň se snažila o rychlou odpověď a velmi blízko k ní byl Bakoš, který vystřihl parádní nůžky, ovšem trefil jen náruč připraveného Valeše. Následně se fanoušci i domácí hráči marně dožadovali penalty za střet Petržely s jabloneckým brankářem.

Největší šanci však spálil Rezek, ke kterému propadl míč osm metrů od branky, ale výsledkem byla jen střela mimo a několik vyrvaných vlasů z Rezkovy kštice, jak se plzeňský střelec zoufale chytal za hlavu.

Jablonec se již plzeňskému tlaku ubránil a získal tak cenný bod, který ho přiblížil na rozdíl dvou bodů Spartě. Domácí se však po utkání velmi zlobili na rozhodčího Drábka. Kapitán Horváth mu dokonce odmítl podat ruku a rozčileného Limberského musel od sudího odtáhnout trenér Vrba.

23. kolo první fotbalové ligy:

FC Viktoria Plzeň - FK Baumit Jablonec 1:1 (0:0)
Branky: 54. Rezek - 62. Lafata. Rozhodčí: Drábek - Jiřík, Teuber. ŽK: Bakoš, Rajtoral, Petržela - Vošahlík, Beneš, Piták, Eliáš. ČK: 53. Beneš. Diváci: 7425 (vyprodáno).

Plzeň: R. Pavlík - Rajtoral, Neuwirth, Bystroň, Limberský - Petržela, Horváth, Trapp (79. Fillo), Kolář, Ďuriš (40. Rezek) - Bakoš (88. Jiráček). Trenér: Vrba.

Jablonec: Valeš - Eliáš, Beneš, P. Pavlík, Kovařík - Vošahlík (83. Hejda), Vaněk (54. Drsek), Jarolím, Loučka, Piták - Lafata (90. Třešňák). Trenér: Komňacký.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.