Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Plzeňský Čech porazil mlhu a vychytal nulu

Sport

  10:47
MINSK - Pět týdnů trvala zápasová pauza brankáře Marka Čecha, který pomohl plzeňským fotbalistům vychytaným čistým kontem v důležitém středečním zápase Ligy mistrů k výhře 1:0 v Minsku nad BATE Borisov. I když se v říjnu smiřoval s tím, že se po operaci kolena v prestižní soutěži už neobjeví, nakonec si znovu vysloužil důvěru kouče Pavla Vrby.

Zákrok plzeňského brankáře Marka Čecha, který v Borisově vychytal první nulu v Lize mistrů foto: Reuters

A mohl si vychutnat pocity euforie z premiérového triumfu Západočechů v Lize mistrů, i když hlavně v druhém poločase mu práci ztěžovaly povětrnostní podmínky: chlad a především padající mlha. "Už dlouho se mi nestalo, abych chytal v něčem podobném. Ale jsem rád, že jsem se v tak důležitém a navíc vítězném zápase mohl vrátit," prohlásil Čech.

Pětatřicetiletý gólman v kariéře zažil už hodně, středeční duel si prý bude dlouho pamatovat, protože ho stál dost psychických sil. "Hlavně ve druhém poločase ty podmínky byly nepříjemné. Byl tady docela mráz a ve druhé půli navíc začala padat mlha. Bylo špatně vidět, očím jsem musel dávat odpočinout, protože kdybych se soustředil na nějaké věci na druhé straně hřiště, tak by to nebylo dobré. Nehráli jsme na Kypru, ale v Minsku, tak se s něčím podobným musí počítat," řekl Čech.

Pomohly mu prý i zkušenosti z ruské ligy, kde na podobnou slotu býval zvyklý. "Když jsem byl ve Vladivostoku, zažil jsem i horší věci. Jednou tam bylo kolem nuly, foukal silný vítr od moře a do toho se ještě spustil šílený déšť. Po deseti minutách jsem byl zralý na vystřídání. Tady to tak hrozné ještě nebylo," porovnával Čech své zážitky v útrobách stadionu Dinama Minsk, na kterém se Plzeň s Borisovem poměřila.

Čech byl šťastný, že se na sklonku fotbalového podzimu ještě objevil v brance. Když před pěti týdny po duelu v Barceloně musel jít na operaci menisku, už si nedával velké naděje na to, že si v tomto kalendářním roce zachytá. Ale poté, co v sobotu v ligovém zápase s Mladou Boleslaví při dvou inkasovaných brankách chyboval jeho konkurent Roman Pavlík, znovu na něj kouč Vrba ukázal.

A zrovna před zápasem, který byl v Lize mistrů pro Plzeň klíčový v boji o získání třetí příčky ve skupině. "Je věc trenéra, kdo nastupuje, já s tím moc nenadělám. Sice jsem doufal, že se do branky ještě vrátím, ale když se kolega chytí, tak vás do brány nemusí pustit třeba rok," uvedl Čech. "Takže jsem rád za to, že mi trenér důvěru zase dal," poznamenal ostravský odchovanec.

V Minsku nezklamal, hlavně ve druhém poločase měl práce dost. Nejvíc mu zatrnulo ve chvíli, kdy míč po jednom z centrů neodvrátil do bezpečí a z následné skrumáže domácí nastřelili břevno. "Byl to docela nechutný závar, ale stejně jsme tu situaci docela kontrolovali. I když z tribuny to mohlo vypadat všelijak," řekl Čech.

Nevěří tomu, že by Borisov vyhrál v Barceloně

Vychytaného čistého konta si považoval. Západočeši jej ve skupině Ligy mistrů udrželi vůbec poprvé, Čech předtím v lize během podzimu jen ve dvou ligových zápasech s Teplicemi a v Českých Budějovicích neinkasoval. Podle něj v Minsku obstála celá plzeňské defenziva.

Svoji speciální pochvalu směřoval hlavně k obránci Františku Ševinskému, který zaskočil za distancovaného Mariána Čišovského. "Ševa to měl těžké, protože naše obrana hrála v jednom složení a on naskočil po docela dlouhé době. Navíc do tak těžkého zápasu. Ukázal, že má něco odkopáno. Odehrál to velmi kvalitně a jeho bych chtěl vyzdvihnout zvlášť, i když celkově jsme bránili dobře," pochvaloval si Čech.

Teď se už těší na to, že Plzeň za dva týdny oslaví třetí místo ve skupině, které Západočechům zaručí pokračování v jarním play off Evropské ligy. Čecha a spol. by o to mohly připravit jen výhra Borisova v Barceloně a jejich současná domácí prohra s AC Milán. "Tak tomu nevěřím, že Borisov v Barceloně může zvítězit. Beru to tak, že výhra v Borisově nám zaručila pokračování v pohárech," řekl optimisticky Čech.

Autor:

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...