Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Plzni velí stratég Pavel Vrba. Trenér, který věří v útok

Sport

  11:22
PRAHA - Kouč Pavel Vrba má po úspěchu na Slovensku také zásadní podíl na vzestupu lídra fotbalové ligy v Česku. Plzeň má pod jeho vedením výsledky a předvádí útočný fotbal.

Pavel Vrba, kouč Plzně. foto: ČTK

Je to trochu paradox. Během svojí hráčské kariéry se Pavel Vrba pohyboval na hřišti jako obránce, v trenérské roli klade důraz hlavně na útok. V Plzni si mohou gratulovat a zbytek fotbalové ligy jim závidí. Ve Viktorii dobře vědí, že našli správného člověka, který dokázal tým bojující dřív spíš o záchranu během dvou let přetvořit v kandidáta na titul.

Náskok Západočechů v čele tabulky je po sedmi kolech čtyřbodový, Plzeň spolu s Olomoucí jako jediná ještě neprohrála a nastřílela také nejvíc gólů. Když se přitom Vrba ujal před dvěma lety ambiciózního týmu, trápil se na dvanáctém místě a v devíti kolech před Vrbovým nástupem do funkce vyhrál jen jednou.

Od té doby je plzeňská realita čím dál veselejší. Po vítězství v domácím poháru má k podobnému úspěchu Plzeň nastoupeno také na ligové frontě. Vrba má na povedené jízdě lídra soutěže zásadní podíl. "Ví, co chce, a je to solidní člověk. Není s nikým provázaný a svoji práci dělá tak, jak je přesvědčený, že je to správně," vychvaluje ho ředitel Viktorie Adolf Šádek.

Umí být přísný, ale také uvolnit atmosféru
Plzni se vyplácí, že Vrbovi nechala volnou ruku, také hráči si jeho styl na trávníku užívají. Jenom bránit? Tak svazující pokyn z úst plzeňského trenéra neuslyšíte. "Nutí nás do kombinační hry a je to znát. Takový fotbal nás baví," podotýká kapitán Pavel Horváth.
Kouč fotbalistů Viktorie Plzeň Pavel Vrba.

Také náladu v kabině umí podle něj Vrba správně regulovat. "Má v sobě přísnost, ale zažili jsme chvíle, kdy dovede atmosféru uvolnit. Má určitý komický potenciál. Při jeho postavení zase nejde jenom vtipkovat. Musí nám dát najevo, co se mu nelíbí, a to nejde s úsměvem na rtech," popisuje Horváth.

I když v Ostravě dělal Vrba asistenta v mistrovské sezoně 2003/04 a poté uspěl také na Slovensku, kde získal titul s Žilinou, stále zůstával tak trochu ukrytý před zájmem českých klubů.

Důležité pro něj bylo působení v Baníku. Právě tam si Vrba utvořil trenérské představy, které pak dál uplatňoval. "Základem práce byla ofenziva," zavzpomínal nedávno. Dokonale také poznal, jak se vychovávají fotbalisté. "Začal trénovat od žáků a postupně se dostal až do áčka dospělých," vybavuje si manažer ostravského klubu Verner Lička.
Dynamo České Budějovice - Viktoria Plzeň (Pavel Horváth)

Jen málokdo z ligových trenérů se může pochlubit takovými zkušenostmi. Z vysokých nároků Vrba neslevil, i když Ostravu opustil. "Stejně jako ostatní trenéři, kteří tehdy v Baníku působili, byl přesvědčený, že to tak může fungovat. Přes všechny úspěchy zůstal na zemi. Není to trenér, který by se zbláznil a měnil svůj postoj."

Když slovenskou etapu Vrba před dvěma lety uzavřel, v Plzni si toho všimli a okamžitě zareagovali. "Dva dny poté jsme si dali schůzku. I když to bylo v neděli dopoledne, vyplatilo se, že jsme nezůstali sedět doma," zavzpomínal Šádek.

Během první kávy se prý prakticky dohodli na spolupráci. Jak bude dlouho pokračovat? Na jaře mělo o Vrbu zájem několik zahraničních klubů, ale on místo odchodu za hranice prodloužil stávající kontrakt. "Není to prodejný člověk. Minimálně do konce sezony u nás vydrží," je přesvědčený Šádek. Pokud se ho bude držet úspěch jako dosud, mají se fanoušci v Plzni na co těšit.

Perspektivní trenéři v lize

Pavel Vrba (Plzeň)
V Baníku Ostrava strávil mistrovskou sezonu v roli asistenta, jeho slovenské úspěchy čeští fanoušci tolik neprožívali. Až v Plzni zazářil naplno.
Zdeněk Psotka (Olomouc)
Stejně jako Vrba se učil vmládežnických kategoriích. Na Hané si i bez předchozích trenérských zkušeností z ligy vybudoval pevnou pozici.
Miroslav Soukup (Slovácko)
Jméno si udělal jako trenér reprezentační dvacítky, s níž vybojoval stříbro na MS 2007. Ve Slovácku se mu v minulé sezoně podařilo odvrátit sestup.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...