Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Při mrazech jsou vyhřívané trávníky zbytečné

Sport

  8:00
PRAHA - Na rybnících vznikají hokejová hřiště, ze zimního spánku ale musí procitnout příští týden také fotbal. Posunout začátek první ligy není lehké kvůli nabitému zápasovému kalendáři i plánovaným televizním přenosům.

Plzeň: Michal Ďuriš. foto: ČTK

Zaplatili až dva tisíce korun za vstupenku a budou mrznout dvě hodiny na tribuně. Pořádně studené vyhlídky mají před sebou fanoušci, kteří v Plzni příští čtvrtek vyrazí na zápas Evropské ligy proti Schalke.

Jenže víc v ohrožení budou při nízkých teplotách přímo hráči. Hned potom o víkendu si vyzkouší fotbal v mrazivých podmínkách také ostatní prvoligoví fotbalisté. Mrazivému zážitku se zřejmě nevyhnou, počkat na oteplení se nedá a povinně vyhřívané trávníky jim nepomůžou.

„Nemáme moc manévrovacího prostoru,“ krčí rameny šéf svazového oddělení profesionálního fotbalu Ivo Lubas, který má řízení ligy na starosti. Kvůli postupu reprezentace na mistrovství Evropy začne jarní část sezony o týden dřív než loni. Mezer v nabitém programu zůstalo minimum kvůli tomu, aby se členové národního týmu mohli připravovat na červnový šampionát už od půlky května. Řešením prý není ani posunutí zápasů z večerních hodin na odpoledne, kdy je klima příznivější. To by se podle Lubase nelíbilo televizím, které přenášejí z každého kola čtyři zápasy. „Měnit vysílací schéma v tak krátkém předstihu je pro ně nepřijatelné.“

Pokud by odložení zápasu doporučili lékaři, budou to rozhodčí muset respektovat. „Nejsou pevně stanovené limity, kdy už se nesmí hrát. Ani pro nejvyšší či nejnižší teplotu,“ říká reprezentační lékař Petr Krejčí, který současně řídí lékařskou komisi fotbalové asociace.

V Německu oblékají krátké rukávy

U lyžařů činí mezní hranice -18 stupňů, v Německu by se zase měly odkládat zápasy, když rtuť klesne pod -15. „I to je podle mě hodně. Přesný limit stanovíme v nejbližších dnech,“ říká Krejčí.

Právě v Německu počasí letos konání žádného bundesligového zápasu ještě nezhatilo. Na stadionu v Norimberku se v sobotu teplota pohybovala kolem 12 stupňů pod nulou, a stejně porážce 0:2 s mistrovským Dortmundem na tribunách přihlíželo 45 tisíc diváků. „Přišli by, i kdyby bylo minus třicet,“ chválí nadšení místních příznivců záložník Adam Hloušek, který odehrál v dresu domácích celý zápas.

Na hřišti byli hráči jen v dresech s krátkým rukávem. Nebo bez rukavic. „Když člověk cítí, jaká je venku zima, a ví, že večer bude po hřišti pobíhat jen v dresu, není to zrovna příjemná představa. Když se zahřejete pohybem, moc vás to na hřišti ani neomezuje. I když je jasné, že to na zdraví nepřidá,“ tvrdí Hloušek.

Právě - podceňovat riziko se nemusí vyplatit. „Z fotbalu v mrazivých podmínkách si můžete odnést omrzliny, ohrožené jsou i dýchací cesty. Proti omrzlinám se můžete chránit mastmi, které nedovolí chladu dostat se na pokožku, u plic ale žádná prevence není. S rouškou po hřišti pobíhat nemůžete,“ zmiňuje Krejčí největší rizika. Obavy z trvalejších následků po návštěvě stadionu by neměli mít diváci. „Tedy pokud se pořádně oblečou,“ připomíná reprezentační lékař.

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....