Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Lafata na šanci čekal: Mám radost, že jsem ji využil

Sport

  20:46
OLOMOUC - Trápilo ho, že ve fotbalové reprezentaci dostává tak málo šancí a většinou ještě jako střídající hráč. Když ho ale trenér Michal Bílek proti Slovensku postavil do základní sestavy, odvděčil se mu jablonecký kanonýr David Lafata dvěma góly. "Jsem hlavně rád, že jsem dostal šanci od první minuty a že jsme vyhráli," zářil střelec po vítězství 3:0.

Česko - Slovensko. David Lafata z ČR (vpravo) a Kornel Saláta (uprostřed) a gólman Dušan Kuciak ze Slovenska foto: ČTK

Lafata pálil dvakrát už před šesti lety v kvalifikaci

Dvěma zásahy proti slovenskému týmu David Lafata vyrovnal bilanci ze svého reprezentačního debutu. Vzpomínáte? Druhého září v roce 2006 nastoupil v kvalifikačním zápase na Euro proti Walesu v 75. minutě místo Kuliče. A dvěma brankami spasil Brücknerův výběr, který díky němu vydřel vítězství 2:1. V Olomouci mohl už v prvním poločase zaznamenat čistý hattrick - ale ve velké šanci na malém vápně branku - výjimečně - přestřelil. I tak si nahlas řekl o větší Bílkovu pozornost.

Ukázal jste trenéru Bílkovi, že by ve vás mohl najít náhradu za Milana Baroše?
To nevím, takhle to neberu. Tohle se mi těžko hodnotí, to musí udělat někdo jiný. Já jsem rád, že se mi podařilo šanci takhle využít a dal jsem dva góly. Jenom jsem zúročil práci celého týmu. Prvnímu gólu předcházel nádherný centr od Thea Gebre Selassieho, při druhém mě Láďa Krejčí - dá se říct - nastřelil. Ale padlo to tam. Počítá se to. Nedařilo se nám střílet góly, takže jsem rád, že jsme to protrhli a dali tři.

Byl to pro vás silnější zážitek nastoupit od začátku za reprezentaci?
Já vždycky říkám, že když člověk stojí na trávníku a hraje hymna, je to nejvíc, co pro fotbalistu může být. Pro mě je to největší svátek.

Je to pro vás i satisfakce?
To ne, spíš radost. Pro mě je vždycky čest přijet reprezentovat. Na šanci jsem musel čekat a teď jsem se dočkal.

Váš jablonecký trenér Kotal říkal, že jste se po reprezentaci vždycky vracel z formy. Teď to bude jiné?
To nevím. Ale kdyby se mi takhle dařilo v neděli zase v Olomouci proti Sigmě, tak by to bylo dobré. Ale to bude asi těžší zápas. Odehrál jsem šedesát minut, takže doufám, že trenér Kotal bude spokojený, že jsem něco odtrénoval.

Trápil jste se tím, že jste na srazy jezdil jako náhradník, který sbírá jen minuty?
Každý hráč na nároďák jezdí rád. Já to takhle mám, takže jsem se netrápil. Nějaké góly jsem dal.

Myslíte, že teď budete dostávat od trenéra Bílka více šanci?
Uvidíme, další zápas je až v únoru. Záleží, jestli budeme všichni zdraví. Pro mě je každý start, ať už v přípravě, nebo v kvalifikaci dobrý. Jsem rád, že se mi povedl.

Na Slováky jste vletěli.
Naposledy se nám něco takového povedlo na Euru s Řeckem, kdy jsme měli taky parádní začátek. Pak se hraje každému mančaftu líp. Vyšlo to. Štěstí přeje připraveným a my jsme připravení byli. Pravdou je, že při gólových situacích jsme byli volní.

Před zápasem se mluvilo o nejisté pozici trenér Bílka. Berete to tak, že jste přispěl k jeho setrvání?
O tom jsme se s klukama nebavili, v hlavách jsme to neměli. Já nemám s trenérem žádný problém. My jsme na hřišti od toho, abychom se snažili vyhrát. To jsme předvedli. Věci, které se dějí v zákulisí, neovlivníme. Spousta hráčů si odbyla první start a myslím, že si zápas užila. Atmosféra byla perfektní. Všichni můžeme být spokojení.

Oživili nováčci projev týmu?
Nevím, jestli byl projev živější, ale jsou to mladí kluci hladoví po úspěchu.

Vzpomněl jste si na váš reprezentační debut v roce 2006, kdy jste jako střídající hráč dvěma góly rozhodl o vítězství 2:1 nad Walesem?
Trošku mi to v tom začátku blesklo hlavou. Bylo to krásné.

Šanci jste měl i na hattrick.
Bylo by to hezčí, ale nemrzí mě to. Jsem skromný a rád za dva góly.

Autor: