Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Reprezentační trenér Bílek: Chápu, že jsou fanoušci nespokojení

Sport

  0:10
PRAHA - Fanoušci mu nevěřili už po zvolení, natož ve chvíli, kdy šel od porážky k porážce. Po půl roce se česká fotbalová reprezentace konečně dočkala vítězství a kouč Michal Bílek (45) si může oddechnout. Ale jen na chvíli. "Vzali jsme si příklad z hokejistů," říká Bílek.

Kouč reprezentace Michal Bílek s Liborem Sionkem a Ondřejem Kušnírem. foto: ČTK

S Turky jste propadli, proti Spojeným státům jste ale jasně vyhráli. Proč jeden zápas odehrajete mizerně a druhý skvěle?
Rozdíl byl v té touze vyhrát. Proti Turkům jsme zaostávali v pohybu, agresivitě, prohrávali jsme osobní souboje. Ve druhém zápase jsme si ukázali, jak je potřeba pracovat. Hráči svoji kvalitu mají, ale základem musí být poctivost a ­dobrý přístup. Ten byl nejdůležitější.

Vyhráli jste až v pátém utkání. Je váš tým schopný takový výkon zopakovat i podruhé?
Než jsme odjeli do Ameriky, nevstřelili jsme ani gól. A najednou jsme Američanům dali hned čtyři. Bude těžké něco takového zopakovat, ale šance si vytváříme, tak věřím, že to možné je.

Napadlo vás po zvolení, že vás čekají tak perné měsíce?
Já si už tehdy vytyčil cestu, že budu zkoušet nové hráče. Hlavně turnaj v Emirátech byl vyloženě o­ zkoušení, teď už nám konečně jeden zápas vyšel. Nic ale nepřeceňuju, ani nepodceňuju.

Spadl vám kámen ze srdce?
Takhle bych to přímo neřekl, ale všichni jsme věděli, že takový výsledek nutně potřebujeme.

O vás se ví, že vás hned tak něco nerozhází, ale neměl jste z neustálých porážek těžké spaní?
Těžké spaní ne, ale lehká situace to samozřejmě nebyla. Na druhou stranu, chtěl jsem dát šanci víc hráčům, abych viděl, jestli ji čapnou, nebo ne. Říkal jsem si, že teď je na to čas. S tím jsem do toho šel.

Cítil jste na svou osobu tlak?
Samozřejmě. Vím, že všichni fanoušci chtějí dobré výsledky, rozumím, že jsou nespokojení, i když jsme teď konečně vyhráli.

Nehonilo se vám hlavou, co by se dělo, pokud byste šel do kvalifikace jen s porážkami? Jestli byste ještě byl ve funkci.
Vůbec jsem nepřemýšlel o tom, že bychom šli do kvalifikace s tím, že jsme všechny zápasy prohráli.

Ivan Hašek.

Dobře, ale ani šéf svazu Ivan Hašek nebyl spokojený. Měli jste spolu nějaký pohovor?
Komunikujeme spolu pravidelně, ale žádné promlouvání do duše to nebylo. Jen běžné rozhovory.

Do startu kvalifikace zbývá ještě něco málo přes tři měsíce. Na co se teď upnete?
Musím si rozebrat všech těch pět zápasů, které jsme odehráli, a pomalu začnu dávat dohromady širší kádr pro generálku.

Právě. V Česku se hodně diskutovalo, jestli výběr hráčů, které jste vzal na turné do Spojených států, byl skutečně nejsilnější. Stojíte si za tím?
Stojím. Jeli tam někteří hráči zkušenější, někteří hráči z jednadvacítky. Byl to nejsilnější tým, jaký jsem mohl poskládat s ohledem na to, že deset hráčů se omluvilo.

Jenže i bývalí reprezentanti v­čele s Nehodou nebo Fialou vás kritizovali, že jste i přesto mohl sestavit silnější tým.
(usmívá se) V mých očích byl nejsilnější. Kritizovat je vždy jednoduché, ale pak je třeba také říct, kdo by tam tedy měl být.

Kdo vás tedy ve Spojených státech nejvíce potěšil?
Nechci se vyjadřovat k jednotlivcům, ale pozitivní je, že se Honza Polák po velmi těžkém zranění dal dohromady a ukázal, že je pro nás hodně důležitý. Z mladých hráčů bych vyzdvihl Milana Černého, který dal gól Turkům. Pohybově je někde úplně jinde než ostatní hráči. Do budoucna by to mohl být hodně zajímavý hráč.

Morávek slaví svou branku.

Máte ale pocit, že všichni hráči ve vašem výběru na reprezentaci mají? Třeba Jan Morávek, který nehraje ani ve svém klubu.
S tím souhlasím. V našich očích je to hráč, který se stylem hry podobá těm kreativním fotbalistům, jenže jeho situace v klubu je špatná. Věřím, že odejde jinam, aby hrál. Chtěl jsem ho ale vidět v tréninku.

Našel jste víc hráčů, kteří na reprezentaci nemají?
Někdo šanci chytil líp, někdo hůř. Ale určitě tady nebyl hráč, který už šanci nikdy nedostane.

Tak jinak. S kolika hráči už ve svých plánech nemůžete počítat?
To konkrétně ještě nevím. Vystřídal jsem 35 hráčů, ale konečný kádr bude mít kolem 25 hráčů. Logicky se tak na někoho nedostane.

Neděsíte se, co by se dělo, kdyby kvalifikaci nestihli Tomáš Rosický nebo Milan Baroš?
Vím, že Tomáš je ke zraněním náchylný, ale to neovlivním, takže je zbytečné to teď řešit. Věřím, že oba kvalifikaci stihnou.

Nebylo vhodné zkusit i ostřílené hráče z ligy, jako je Erich Brabec nebo Pavel Horváth?
Vím, že Pavlovo jméno padlo, ale při vší úctě k němu, to by nešlo. Na naši ligu je to nadstandardní hráč, má skvělou kopací techniku a klidně může hrát ještě tři roky. Ale na reprezentaci to prostě není.

Nepomohl by jí?
Ne. Mám ho rád, obdivuju ho, jak se stále drží nahoře, ale pohybově je už prostě někde jinde.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...