Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Rozvášněné fanoušky odvedla policie

Sport

  14:09
OSTRAVA / PRAHA - Obavy se naplnily. Problémoví fanoušci Baníku Ostrava, kteří vyrazili na fotbalový zápas s pražskou Slávií, zaměstnávají opět policii a děsí kolemjdoucí či cestující. Jejich agresivitu odnesl revizor Českých drah i nádraží v České Třebové. Fanoušci jsou nyní už na stadionu Slavie. on-line ze zápasu sledujte od 17:15

Policie doprovodila fanoušky Baníku foto: ČTK

"Chtěli jsme jich v České Třebové vysadit dvanáct, protože neměli jízdenky. Ale zvedla se vlna solidarity a vystoupilo jich několik desítek,"  řekl LN  mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Poslechněte si: Mluvčí Českých drah o řádění fanoušků Baníku.

První vlak odjel a zbylí baníkovci nastoupil do dalšího expresu. Ten ale neměl speciální vozy pro fanoušky. "Strojvedoucí nechtěl odjet vůbec kvůli obavám o bezpečnost cestujících, nicméně spoj po dvaceti minutách vyrazil," řekl Kubala. Vlak se zpozdil také proto, že někdo zatáhl za záchrannou brzdu.

Z hlavního ostravského nádraží odjelo 9. března několik desítek fanoušků fotbalového Baníku na utkání se Slavií.

Baníkovci tedy směřovali do Prahy ve dvou skupinách. Jeden z nich, který cestoval druhým vlakem, během jízdy napadl revizora ČD, který se poté rozhodl vystoupit v Pardubicích a vyhledat lékařské ošetření.

Třiatřicetiletého útočníka z Ostravska policisté v Pardubicích zadrželi, s 1,61 promile alkoholu v krvi byl převezen na záchytnou stanici. "Budeme jej řešit ve zkráceném přípravném řízením s podezřením z trestného činu výtržnictví, za což mu hrozí až dva roky vězení. Do čtrnácti dnů by mohl být před soudem," řekla mluvčí pardubické policie Markéta Janovská. Na pardubickém nádraží při průjezdu obou vlaků až na lití nápojů z oken, vulgární výkřiky a gesta další problémy s fanoušky nevznikly.

V Praze fanoušky okamžitě obklopily desítky policistů, kteří je odvedli na stadion Slavie.

Příjezd baníkovců do Prahy

Odjezd asi 400 fanoušků z Ostravy se zpočátku obešel bez problémů. "Řešili jsme jen jeden přestupek. Mladík dostal blokovou pokutu za kouření na nástupišti," doplnil velitel. Policisté se s fanoušky večer vrátí zpět do Ostravy. 

Z hlavního ostravského nádraží odjelo 9. března několik desítek fanoušků fotbalového Baníku na utkání se Slavií.

Celkový počet policistů, kteří jsou v pražských ulicích nasazeni na ostravské fotbalové fanoušky je pět set. "Budeme je rozdělovat podle potřeby, kolik jich ale bude na nádraží vám z taktických důvodů neřeknu," uvedla pro LN policejní mluvčí Eva Milklíková.

Rowdies pohlídají i psi a vrtulník
Na pořádek dohlíží oddíl jízdní policie, psovodi se psy a antikonfliktní tým, který má zabránit zbytečným "fyzickým výtržnostem". "Celou akci zajišťuje ze vzduchu vrtulník. Zatím je pěkné počasí takže bude lítat nad kordonem baníkovců," tvrdí Miklíková. V ulicích jsou nasazeni i dopravní policisté, kteří v případě problémů budou mít za úkol odklonit nebo zastavit dopravu.

Na utkání prvního s druhým týmem tabulky nejvyšší soutěže se pro případ správního nebo trestního řízení chystají také pracovníci Obvodního úřadu pro Prahu 10 a státní zástupce, který v případě zjištěného protiprávního jednání rozhodne o právní kvalifikaci konkrétního skutku.

Fanoušci Baníku v Brně



Bezpečnost na stadionu nezajišťuje policie, ale pořadatel utkání, tedy Slavia Praha. Vyplývá to z nových pravidel, která v souvislosti s reformou policie platí od začátku jarní části ligy. Pořadatel může policii požádat o pomoc až v případě, kdy najatá bezpečnostní agentura přestane zvládat situaci. Postupovat musí tak, že nejprve přeruší nebo ukončí zápas, poté nechá vyklidit hrací plochu, požádá policii o zákrok a tuto skutečnost vyhlásí rozhlasem.

Autoři: ,