Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sevilla porazila AS Řím a postoupila do čtvrtfinále Evropské ligy, dál jde i Leverkusen

Sevilla jde v Evropské lize dál foto: Reuters

Duisburg - Fotbalisté Sevilly s reprezentačním brankářem Tomášem Vaclíkem na lavičce si po pětiměsíčním přerušení Evropské ligy zajistili účast ve čtvrtfinále. Španělský tým v utkání hraném na neutrální půdě v německém Duisburgu porazil AS Řím 2:0 a v dalším kole narazí na Wolverhampton. Anglické mužstvo po remíze 1:1 na stadionu Olympiakosu Pireus doma zvítězilo 1:0.
  21:20

Mezi nejlepší osmičku soutěže postoupil i Leverkusen, který doma zdolal Glasgow Rangers 1:0 a navázal na úvodní březnový triumf 3:1 ze Skotska. Bayer ve čtvrtfinále vyzve Inter Milán. Basilej po vítězství 3:0 ve Frankfurtu na svém hřišti vyhrála nad Eintrachtem rovněž 1:0 a v další fázi změří síly se Šachtarem Doněck. Zbývající čtvrtfinálovou dvojici tvoří Manchester United a FC Kodaň.

Vaclíka, jehož v závěru sezony španělské ligy vyřadilo ze hry zranění kolena, opět zastoupil Maročan Bono. Ten moc práce neměl, protože hráči Sevilly byli od začátku aktivnější. Ve 12. minutě Jules Koundé z rohu hlavičkoval do břevna.

Za 10 minut už andaluské mužstvo poslal do vedení bek Sergio Reguilón po rychlém průniku do pokutového území. Těsně před pauzou přidal pojistku útočník Júsuf En-Nesjrí, který zužitkoval přihrávku Lucase Ocampose.

Osmifinále fotbalové Evropské ligy:

Rozhodující utkání na neutrální půdě v Duisburgu:

FC Sevilla - AS Řím 2:0 (2:0)

Branky: 22. Reguilón, 44. En-Nesjrí. ČK: 90.+10 Mancini (Řím).

Odvetné utkání:

Bayer Leverkusen - Glasgow Rangers 1:0 (0:0)

Branka: 51. Diaby. První zápas: 3:1, postoupil Leverkusen.

FC Basilej - Eintracht Frankfurt 1:0 (0:0)

Branka: 88. Frei. První zápas: 3:0, postoupila Basilej.

Wolverhampton - Olympiakos Pireus 1:0 (1:0)

Branka: 9. Jiménez z pen. První zápas: 1:1, postoupil Wolverhampton

Římané se po změně stran trochu zlepšili, ale Henrik Mchitarjan i Edin Džeko o kousek minuli Bonovu branku. Sevillští mohli své vedení ještě navýšit, ale gól Koundého byl odvolán kvůli ofsajdu a Éver Banega v nastavení z přímého kopu napálil břevno.

Wolverhampton, jenž se dostal do čtvrtfinále pohárové Evropy poprvé od roku 1972, výborně začal a už v deváté minutě ho poslal do vedení Raúl Jiménez proměněnou penaltou. Vyrovnávací branka Madyho Camary neplatila kvůli ofsajdu.

Po změně stran mohl přidat druhý domácí gól Daniel Podence, ale proti bývalému týmu se neprosadil a tvrdou ránu mu zneškodnil Bobby Allain a brankář hostů si pak poradil i s únikem Dioga Joty. Olympiakos už těsnou ztrátu nedotáhnul.

Vypadnutí posledního řeckého zástupce v pohárovém ročníku znamená, že se Česko výrazně přiblížilo k udržení první patnáctky v koeficientu, které zaručuje i pro přespříští sezonu 2021/22 pět zástupců v pohárech.

V Leverkusenu byl v prvním poločase blízko vedoucí brance domácí Kai Havertz. Talentovaný reprezentační záložník nejprve trefil břevno a pak po samostatném úniku zakončoval těsně vedle.

Německý tým se po změně stran dočkal. Charles Aránguiz centrem za obranu vyslal Moussu Diabyho a ten překonal brankářského veterána Allana McGregora. Francouzský křídelník si připsal premiérový zásah v evropských pohárech. Jejich čtvrtfinále si Leverkusen zahraje poprvé od roku 2008.

Basileji zařídil druhou výhru nad Frankfurtem v 88. minutě Fabian Frei. Švýcarské mužstvo prodloužilo domácí sérii bez porážky v EL na deset utkání.

Evropská liga se vrátila po koronavirové pauze a zkompletování přerušených domácích lig. Soutěž vyvrcholí turnajem „Final Eight“ v německých městech Duisburgu, Düsseldorfu, Gelsenkirchenu a Kolíně nad Rýnem. Hrát se bude na jeden vítězný zápas bez diváků na stadionech.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...