Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Šilhavý provedl v reprezentaci změny, do týmu se vrací Pavelka, Čelůstka a Hejda

Sport

  11:12
PRAHA - Nový trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý zařadil do své první nominace i záložníka Davida Pavelku a obránce Lukáše Hejdu a Ondřeje Čelůstku, kteří se vracejí po delší době.

Jaroslav Šilhavý, trenér Slavie foto:  Michal Šula, MAFRA

Nominace české reprezentace:

Brankáři:

Tomáš Vaclík (FC Sevilla), Tomáš Koubek (Rennes), Jiří Pavlenka (Brémy) -

Obránci:

Theodor Gebre Selassie (Brémy), Jakub Brabec (Rizespor), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Ondřej Čelůstka (Antalyaspor), Radim Řezník (Plzeň), Lukáš Hejda (Plzeň), Filip Novák (Trabzonspor)

Záložníci:

David Pavelka (Kasimpasa), Antonín Barák (Udine), Bořek Dočkal (Philadelphia), Jaromír Zmrhal (Slavia Praha), Jakub Jankto (Sampdoria Janov), Josef Hušbauer (Slavia Praha), Tomáš Souček (Slavia Praha), Josef Šural (Sparta Praha)

Útočníci:

Michael Krmenčík (Plzeň), Patrik Schick (AS Řím), Matěj Vydra (Burnley)

Oproti poslednímu výběru svého předchůdce Karla Jarolíma udělal Šilhavý několik změn. Vracejí se také Matěj Vydra, Josef Šural a Bořek Dočkal, kvůli zranění vypadli Jan Kopic, Jan Sýkora a Tomáš Kalas. Mimo zůstali Ondřej Petrák, Tomáš Hořava, Vladimír Coufal a Jan Bořil.

Národní tým si premiéru pod Šilhavým odbude 13. října v Trnavě proti Slovensku v Lize národů. O tři dny později se představí v Charkově proti Ukrajině.

„Byli jsme hodně pilní, rozjeli jsme se za kluky z Německa, Turecka, Itálie, s některými jsme mluvili osobně, s jinými telefonicky. Mluvil jsem i s trenéry Sparty, Plzně, Slavie, Jablonce. Informací jsme nasbírali hodně a snažili jsme se vybrat to nejlepší. Potěšující je, že hráči mají chuť reprezentovat,“ řekl Šilhavý na dnešní tiskové konferenci.

Ještě dva hráče plánuje nominovat dodatečně, a to pravděpodobně stopera a krajního záložníka. „Uvidíme, variant je více. Někdo hraje ještě před nominací dva zápasy, tak uvidíme, jak se to vyvine,“ řekl Šilhavý.

Mezi náhradníky na stopera jsou Václav Jemelka z Olomouce, Ondřej Kúdela ze Slavie, Patrizio Stronati z Ostravy a také bývalý kapitán reprezentace Tomáš Sivok z izraelského Maccabi Petah Tikva.

„S Tomášem Sivokem jsem mluvil a byl překvapený a potěšený. Neukončil reprezentační kariéru a domluvili jsme se, že pokud bude třeba, rád přijede,“ prohlásil Šilhavý. Uvažoval i o Romanu Hubníkovi z Plzně, ten ale zpět do reprezentace nechce.

Stanislav Tecl si kryje míč před protihráčem
Česká republika - Ukrajina. Zleva Jevhen Konopljanka z Ukrajiny, Theodor Gebre...

Povolal ale Hubníkova kolegu z obrany Plzně Hejdu, který za národní tým nastoupil jen jednou v červnu 2014 proti Rakousku. Od té doby byl pouze mezi náhradníky. „Hraje v Lize mistrů, a i když se vrací po zranění, tak je to kvalitní hráč a stoper pro reprezentaci,“ míní Šilhavý

Po dvou letech se vrací defenzivní záložník Pavelka, kterého Šilhavý dobře zná ze společného působení v Liberci. „Poznal jsme ho jako skvělého kluka a hráče. Je to typ válečníka, které mám rád. A hraje v Turecku pravidelně. To byla jasná volba,“ řekl Šilhavý.

Při zranění Kopice trápí národní tým i pravý kraj zálohy, kde by mohli nastoupit útočníci Patrik Schick, Matěj Vydra a Josef Šural. Šilhavý by ale mohl ještě nominovat i někoho z náhradníků, kde jsou na tento post Lukáš Masopust, Jiří Skalák či Ladislav Krejčí.

„Kalas s Kopicem byli stabilní hráči a s nimi jsme počítali. Na kraji může alternovat útočník, možností je víc. Masopust v Jablonci ukazuje dobrou formu a je to typické křídlo. Začal hrávat i Láďa Krejčí, i když hraje v klubu spíše halfbeka v systému 3-5-2 a směrem dozadu se s tím trochu trápí. Ale potěšitelné je, že zase hraje,“ dodal Šilhavý.

Autor: