Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Skončila ekonomická krize? Anglie zažila 'šílené pondělí'

Sport

  8:00
PRAHA - Jsou to jednoduché počty. Za jednoho Fernanda Torrese byste pořídili čtrnáct Bonyů Wilfriedů. Evropskému fotbalu vládla na konci přestupového období závratná čísla. Přestup španělského útočníka za 1,4 miliardy korun z Liverpoolu do Chelsea je nejkřiklavějším případem. Zmíněné dva anglické kluby nešetřily – za čtyři svoje zimní posily zaplatily na konci ledna dohromady 3,5 miliardy korun.

Radost fotbalistů Liverpoolu (uprostřed střelec Torres). foto: Reuters

V reakci na aktuální přestupové dění agentura Reuters parafrázovala slavný výrok Winstona Churchilla. "Ještě nikdy v historii nevděčil žádný národ za svoji záchranu tak malému počtu lidí," ocenil britský premiér během 2. světové války hrdinství letců po vítězné bitvě o Británii. Fotbalové utrácení by prý viděl podobně... "Ještě nikdy předtím nebylo tak málo fotbalistů koupeno za tolik peněz," tvrdí Reuters.

Po střízlivém období ovlivněném globální ekonomickou krizí to vypadá, že fondy jsou téměř neomezené – a tón udává podobně jako v minulosti Anglie. Opravdu se rýsují příznivější časy? "Krize na ústupu není. Dřív se točilo ve fotbalu víc peněz celkově, dnes je mají jen jedinci. To je případ Realu Madrid, Manchesteru City a teď do toho zase bouchla Chelsea," hodnotí situaci na trhu hráčský manažer Pavel Zíka, který zastupuje Petra Čecha, jednu z hvězd anglického mistra.

Přetáhnutí Torrese vnímá Zíka jako povedenou investici, ale téměř miliardovému transferu Andyho Carrolla z Newcastlu do Liverpoolu se diví. Posuďte sami: dvaadvacetiletý útočník prožívá teprve první plnohodnotnou sezonu v Premier League, v tabulce nejlepších střelců je s jedenácti trefami na třetím místě, a už se stal nejdražším britským fotbalistou všech dob. "Zaplatit za něj tolik mi přijde trochu ustřelené," soudí Zíka. Sám Carroll prý ani nechtěl odejít, ale tváří v tvář štědré nabídce musel výnosný obchod akceptovat.

Arsenal - Newcastle (radost hostujícího útočníka Andy Carrolla).

Šetřit musí i Abramovič
O tom, co zmůže síla peněz, dobře vědí v Manchesteru City. Klub dotovaný arabskými šejky provedl v posledních dnech tolik nákupů, že se ocitl v přetlaku a patnáct svých hráčů v hodnotě 100 milionů liber raději uvolnil postupně na hostování.

Velkým klubům se rozhazovačná strategie ale může brzy vymstít. Už v sezoně 2012/13 bude UEFA bedlivě posuzovat jejich hospodaření. Každý, kdo bude chtít vstoupit do evropských pohárů, musí vyhovět stanoveným podmínkám. Bohatí majitelé budou mít dovoleno krýt ztrátu maximálně do výše 45 milionů eur, od roku 2016 klesne limit na 30 milionů eur, za další tři roky by hospodaření klubů mělo být vyrovnané úplně.

Třeba Chelsea se nevyhne potížím. Po příchodu Romana Abramoviče se zdála její pokladna bezedná. Podle odhadů ruský miliardář utratil během prvních dvou roků za investice do klubu v průměru milion liber denně. V minulých letech došlo k útlumu, dokonce se objevovaly zprávy, že se Abramovič už fotbalové "hračky" nasytil. Čerstvé dění to však nepotvrzuje. Spekulace, jestli může Chelsea vyhovět nárokům, které ji již brzy potkají, se ale kluboví šéfové brání.

"Ukazuje se, že se pohybujeme správným směrem a regulím UEFA vyhovíme," citoval deník Guardian ředitele Chelsea Rona Gourlaye. Úsporná kúra prý obnášela na Stamford Bridge prodej někdejších opor, jakými byli Ballack, Joe Cole nebo Carvalho, což přineslo do rozpočtu 15 milionů liber a snížení výdajů na platy o 20 milionů liber ročně. K tomu v Chelsea počítají s navýšením příjmů z prodeje vstupenek i televizních práv.

Pomůže to? To se teprve uvidí, ale nutnosti naučit se lépe hospodařit se fotbalový svět stejně nevyhne.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...