Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavia dokonala proti Slovácku těžký obrat, dvakrát se trefil Stanciu. Boleslav poprvé pod Jarolímem vyhrála

Utkání 21. kola první fotbalové ligy: 1. FC Slovácko - Slavia Praha, 28. února 2021 v Uherském Hradišti. Hráči Slávie se radují z gólu. foto: ČTK

Mladá Boleslav/Uherské Hradiště - Fotbalisté Slavie tři dny po postupu přes Leicester v Evropské lize zvítězili v 21. kole první ligy na půdě Slovácka 3:2. Pražané dvakrát prohrávali po gólech Lukáše Sadílka a Michala Kadlece, za hosty pokaždé srovnal Nicolae Stanciu, poprvé z penalty. Obrat dokonal v 81. minutě střídající Ondřej Lingr.
  16:33aktualizováno  18:30

Domácí rozhodli o plném bodovém zisku mezi 19. a 27. minutou. Nejprve se z pokutového kopu prosadil Tomáš Ladra a po něm přidal pojistku Jaromír Zmrhal.

V základní sestavě Středočechů nastoupil po vypršení třízápasového disciplinárního trestu kapitán Matějovský. První zajímavý moment v utkání nastal v 17. minutě. Hostující útočník Papadopulos srazil ve vápně Škodu a rozhodčí Berka nařídil pokutový kop. Odpovědnost vzal na sebe Ladra, který bezpečně proměnil.

Ve 24. minutě vyslal Škoda přízemní střelu, ale brankář Bolek míč vyrazil a Dancák z dorážky zakončil vedle. O tři minuty později přidali domácí druhý gól. Škoda pustil Malínského přihrávku za sebe na volného Zmrhala, jenž se zblízka nemýlil. Po nedávném návratu do české ligy v pátém duelu za Středočechy poprvé skóroval.

Vzápětí mohl snížit Papadopulos, ale přestřelil. Na opačné straně po rychlém protiútoku odpískal sudí Berka další penaltu poté, co Škoda v šestnáctce nastřelil Jursovu ruku. Po konzultaci s videorozhodčí Adámkovou a zhlédnutí opakovaných záběrů však pokutový kop odvolal, jelikož karvinský obránce měl ruku u těla.

Domácí byli aktivní a hnali se za další brankou. V 35. minutě po brejku utekl Malínský, Bolka však nepřekonal a slabou dorážku odvrátil před brankovou čárou dobíhající Jursa.

Utkání 21. kola první fotbalové ligy: 1. FC Slovácko - Slavia Praha, 28. února...
Utkání 21. kola první fotbalové ligy: 1. FC Slovácko - Slavia Praha, 28. února...

Hostující trenér Jarábek o poločase třikrát střídal. Slezanům změna prospěla a začali hrát aktivněji. Střídající Mangabeira však po rohovém kopu hlavičkoval nad, přestože ho nikdo nehlídal.

V 72. minutě Ladra po úniku vyzrál na Bolka podruhé, jenže kvůli ofsajdu branka neplatila. V 88. minutě karvinský gólman vytáhl na roh Škodovu ránu z dálky. V nastavení hostující Herc přeloboval vyběhnutého Diviše, zamířil ale vedle.

Boleslav zvítězila doma v lize poprvé po šesti zápasech, v této sezoně tam však získala 13 z celkových 16 bodů. V nejvyšší soutěži neprohrála s Karvinou pošesté za sebou.

Slavia vede ligu o 11 bodů

Obhájce titulu v lize neprohrál už 33 utkání po sobě a k vyrovnání vlastního rekordu mu chybí tři zápasy. Slávisté zvýšili v tabulce náskok na 11 bodů před druhou Spartou, která ale kvůli koronaviru v týmu nehrála duel s Příbramí. Slovácko prohrálo po devíti kolech a na třetím místě má o bod více než čtvrtý Jablonec.

V sestavě domácích chyběl nejlepší střelec Kliment, kterého vyřadily na poslední chvíli problémy s kolenem. Slavia oproti čtvrteční vítězné odvetě v Leicesteru udělala dvě změny, místo Kúdely hrál na stoperu Deli a v záloze vyměnil Oscar Hromadu.

Slavia naposledy v lize prohrála před rokem 0:2 právě na Slovácku a v Uherském Hradišti nezačala dobře ani tentokrát. V 11. minutě poslal Sadílek do vápna centr z levé strany, Zima na míč nedoskočil a balon nikým netečován překvapivě skončil až v síti za Kolářem.

Hosté se z laciného gólu oklepali až ve druhé části první půle, kdy převzali iniciativu ve středu hřiště a hrozili po rychlých kombinacích. Nejprve pálil nad Bořil, pak ránu Stanciua likvidoval Nemrava.

Ve 34. minutě po rohu zahrál ve vápně rukou Jurečka a sudí Prosek po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace nařídil pokutový kop. Stanciu penaltu se štěstím proměnil, míč prošel těsně vedle Nemravovy nohy.

Do šaten ale odcházeli spokojenější domácí. Ustáli nápor Slavie a udeřili po rohu v druhé minutě nastaveného času. Kalabiška prodloužil míč na volného Kadlece, který svou první ligovou brankou v dresu Slovácka po návratu poslal svůj tým hlavou zblízka do vedení. Pražané teprve potřetí v sezoně nejvyšší soutěže inkasovali v jednom duelu více než gól.

Snahu Slavie o vyrovnání ve druhé půli odstartovala šance Kuchty po pasu Baha, ale hostující útočník se dostal mimo střelecký úhel a ani nevypálil. Po hodině hry trenér Pražanů Trpišovský třikrát vystřídal, což se ukázalo jako klíčové pro další vývoj. Masopust se v 69. minutě dostal do slibného zakončení, ale dorážkou mířící do branky trefil jen Simu.

Pak fauloval Kadlec před vápnem a Stanciu z přímého kopu z 20 metrů perfektně míč přesně do horního rohu. Rumunský záložník, který v minulosti hrál za Spartu, dal poprvé ve Slavii v jednom ligovém duelu dva góly.

Pražané pokračovali v tlaku a v 81. minutě dokonali obrat. Na centr od Bořila si naskočil střídající Lingr a hlavou rozhodl. Slavia venku v lize zvítězila po předchozích dvou remízách.

Ostatní výsledky 21.kola:

Sigma Olomouc - Fastav Zlín 0:1 (0:1)

Branka: 23. Potočný z pen. Rozhodčí: Hrubeš - Dobrovolný, Váňa - Cieslar (video). ŽK: Greššák (Olomouc). Bez diváků.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...