Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavia dostala od ministerstva výjimku, domácí evropský šlágr s Leicesterem odehraje v Edenu

Fotbalisté Slavie se mohou radovat, proti Leicesteru budou hrát v Edenu. foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Doporučujeme
PRAHA - Do pondělní půlnoci musela fotbalová Slavia nahlásit na UEFA místo konání pro domácí duel prvního kola play-off Evropské ligy proti Leicesteru. A právě dnes odpoledne získala od ministerstva zdravotnictví výjimku pro účast britského týmu na českém území. Aktuálně třetí tým Premier League stráví v Česku zhruba 24 hodin.
  18:18

Je to velké téma posledních dní. Přísnější režim po návratu z velmi rizikových zemí komplikuje život nejen obyčejným smrtelníkům, ale také klubům (sportům), kterých se týkají mezinárodní soutěže.

Předseda představenstva fotbalového klubu SK Slavia Praha Jaroslav Tvrdík.
Brankář Příbrami Martin Melichar a Peter Olayinka ze Slavie.

Nejožehavěji se pětidenní povinná karanténa týkala fotbalové Slavie, kterou příští čtvrtek čeká na domácí půdě 1. kolo play-off Evropské ligy proti anglickému Leicesteru. Ještě větším problémem byla skutečnost, že dle regulí UEFA musela dnes nahlásit místo konání tohoto duelu.

Další klacek pod nohy Slavie a spol. Vláda výjimku pro sportovce zamítla, Hnilička boj nevzdává

Také proto úřadující šampion požádal už v pátek na ministerstvu zdravotnictví o výjimku pro ostrovní celek. V případě, že by ji nedostal, musel by se zápas odehrát mimo území ČR, odklad zápasů Leicesteru v domácí Premier League totiž nepřichází v takové chvíli v úvahu.

„Máme potvrzení od ministerstva zdravotnictví a také hlavní hygieničky, že tým Leicesteru může do Česka přiletět de facto na 24 hodin, aby zde odehrál proti Slavii zápas v Edenu,“ řekl pro Lidovky.cz šéf lídra tabulky Jaroslav Tvrdík. 

Dle jeho slov bylo vše i zásluhou úzké komunikace jeho klubu, ministerstva, hlavní hygieničky a v neposlední řadě také zástupců ostrovního celku a UEFA. Ti museli s podmínkami pro výjimku stanovenými českou stranou též souhlasit.

„Budou pod speciálním dohledem a režimem. Kromě toho, že budou muset mít negativní testy dle protokolu UEFA před nástupem do speciálu, absolvují další PCR testy v Česku na izolovaném hotelu, kde budou ubytovaní jen oni. Pokud bude vše v pořádku, budou vpuštěni na stadion, kde se ale všichni účastníci budou muset pohybovat v respirátorech, nebude stačit jen rouška. Po zápase pak ještě v noci odletí zpět,“ vysvětlil slávistický boss požadavky pro schválení výjimky.

Striktní karanténa se před Australian Open vyplatila, žádný z tenistů nemá pozitivní test

Ten také počítá s tím, že o týden později, tedy ve čtvrtek 25. února, po návratu z Anglie budou muset absolvovat pětidenní karanténu. Pokud do té doby pochopitelně nedojde ke změně pravidel, současný nouzový stav totiž končí 14. února a o jeho prodloužení se bude teprve jednat.

„Je to rozdílná situace. Oni nepřijdou absolutně s nikým po příletu do kontaktu. A platí to také pro hotel, kde budou muset mít všichni testy a nosit roušky. U nás to bude po návratu jinak, měli bychom zamířit ke svým rodinám a podobně, takže jsme s karanténou v hotelu smíření. Stejně jako s případným odložením ligového zápasu (na Slovácku),“ dodává Tvrdík.

Pokud by se slávisté vrátili z ostrovů s postupem do osmifinále Evropské ligy, jistě by se jim ona karanténa snášela o něco lépe… 

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!