Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Další klacek pod nohy Slavie a spol. Vláda výjimku pro sportovce zamítla, Hnilička boj nevzdává

Milan Hnilička v Rozstřelu. foto: MAFRA

Praha - Koronavirová pandemie už sportovcům a klubům nadělala dostatek vrásek, nyní přibyly další. Nový systém PES totiž nařizuje, aby se lidé cestující ze zahraničí, zejména pak z tmavě červených zón, uzavřeli do pětidenní karantény. Právě to ale sportovcům značně znesnadní evropské soutěže, týká se totiž i těch, kteří jsou pravidelně testováni.
  5:00

„Ihned poté, co ministerstvo zdravotnictví vydalo tato opatření omezující cestování, začal předseda Milan Hnilička vyjednávat o výjimkách pro sportovní utkání v tzv. bublině, jelikož skutečnost, že po příletu do ČR z tmavě červené země musí i testovaní sportovci na pět dní do karantény na hotel, může znamenat dočasný konec mezinárodních sportovních akcí a soutěží na území České republiky,“ řekl pro Lidovky.cz Jakub Večerka, tiskový mluvčí Národní sportovní agentury (NSA).

Právě NSA se snažila s vládou a hygienou vyjednat pro profesionální sportovce výjimku, její žádost ale schválena nebyla, nicméně snahu nevzdává a v jednání plánuje pokračovat.

„Není reálné, aby například evropské fotbalové, basketbalové nebo volejbalové týmy dorazily do Česka kvůli utkání poháru místo dvou dnů o celý týden dopředu, a ještě místo trénování musely být zavřeny na hotelu. Věříme, že se s ministerstvem zdravotnictví podaří najít kompromis.“

Týká se to například pražské Slavie, která má v Evropské lize hrát 18. února s anglickým Leicesterem, o týden později pak cestovat na ostrovy.

Milan Hnilička v Rozstřelu.
Milan Hnilička.

Za současné situace by musel třetí tým Premier League odložit jeden ligový duel a cestovat o týden dříve, což by nejspíše narazilo u UEFA. A znamenalo kontumaci (3:0) v jeho prospěch. Případně by musela Slavia odehrát domácí duel v zahraničí.

Nové nařízení způsobuje problémy i ženské basketbalové reprezentaci, která je momentálně v Turecku, kde bojuje v kvalifikaci o postup na ME. „Celou situaci monitorujeme a vyjednáváme o možné výjimce, aby nebyl narušen chod ligových soutěží,“ řekl serveru Lidovky.cz vedoucí týmu Simon Bytel.

Sportovní kluby tak opět rozehrávají zápas mimo svá obvyklá kolbiště. Uspějí?

DALŠÍ REAKCE NA SOUČASNÁ PRAVIDLA PRO CESTOVÁNÍ ZE ZAHRANIČÍ DO ČR

Už 20. února by měl v Novém Městě začít Světový pohár v běhu na lyžích. "Pro nás je to velký zásah. Hrozí tím, že nebudeme moci uspořádat Světový pohár," upozornil prezident Svazu lyžařů ČR Lukáš Heřmanský. Připomněl, že SP má schválenou výjimku a má fungovat za mimořádných hygienických opatření. Sportovci i realizační týmy se celou sezonu pravidelně testují a na akcích jsou v izolovaných "bublinách". "Ta schválená výjimka určuje, za jakých pravidel se to může uspořádat. Nerozumíme tomu, že najednou se to nové omezení vztahuje i na sportovce, kteří jedou v úplně jiném režimu," podivoval se Heřmanský. Kromě severských zemí, které vynechávaly i jiné závody SP, už všechny výpravy potvrdily účast. Hrozí ale, že nový režim všechno zmaří. "Když se mění pravidla v průběhu hry, tak to se nedá. Kdyby byla pět dní karanténa, tak ztrácíme smysl pořádat nějaký Světový pohár," dodal Heřmanský. Plánuje dál usilovat o výjimku minimálně na to, aby sportovci mohli i v karanténě trénovat podobně jako většina tenistů před Australian Open. Výjimku vyjednává také prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza. V Nové Městě mají být v první polovině března dvě kola SP biatlonistů. "Budu určitě intervenovat jak ministerstvo zdravotnictví, tak případně krizový štáb. Chvílemi mi přijde, že vydáme předpis a pak teprve domýšlíme konsekvence toho předpisu," řekl. V biatlonu by se případná povinná karanténa mohla dotknout poloviny startovního pole. "To by byla nerovná soutěž, kdyby půlka biatlonistů mohla před závody trénovat a půlka ne," poznamenal. Češi mají ještě další problém, protože se ve velmi rizikovém Slovinsku koná mistrovství světa. Po příjezdu ze šampionátu naplánovaného na 10. až 21. února by tak kompletní reprezentace musela do karantény. ČTK

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...