Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavia - Pardubice 3:0, pomohli střídající. Chytil zazářil unikátním hattrickem

Slávistický útočník Mojmír Chytil (vpravo) oslavuje s Davidem Douděrou svůj gól. foto: Jakub Stadler, MAFRA

Dlouho se na gól načekali, přestože svého soupeře mačkali. Nakonec díky náhradníkům slávističtí fotbalisté porazili ve 22. kole Fortuna ligy Pardubice 3:0 a získali třetí jarní vítězství, které třemi trefami zařídil střídající útočník Chytil.
  14:46aktualizováno  18:20

A povedl se mu unikátní kousek. Tři góly vsítil v rozmezí necelých osmi minut, čímž vyrovnal rekord bývalého kanonýra Horsta Siegla, a nově se tak pyšní sdíleným nejrychlejším hattrickem v historii samostatné ligy.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Jakmile se po hodině hry prosadil poprvé, hosté se sesypali. Během pěti minut inkasovali podruhé a za další dvě minuty už čtyřiadvacetiletý střelec oslavoval potřetí.

„Škoda, že jsme kolem té 70. minuty inkasovali, protože do té doby jsme se drželi. Slavia měla samozřejmě převahu, ale myslím, že jsme utkání zvládli organizačně slušně,“ podotkl po utkání hostující kouč Radoslav Kováč.

Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského tak zůstali čtyři body za první Spartou, která dohrála kolo na Slovácku vítězně (3:1).

Slávistický úvodní gól přišel v pravou chvíli. Nebyl to tentokrát nervák až do konce, jaký si slávisté prožili v prvním jarním kole doma proti Jablonci (4:3). Ale poměrně dlouho trvalo, než do té doby skvělý hostující gólman Budinský kapituloval poprvé.

Do brány se vrátil po pauze od konce listopadu, protože současná jednička, dvacetiletý Kinský, nemohl kvůli dohodě o hostování na Slavii nastoupit.

A třicetiletý brankář ho zaskočil víc než důstojně.

V první půli likvidoval hned několik velkých šancí. Na jeho rukavicích skončily Wallemovy i Tijaniho pokusy, první jmenovaný zkazil i povedenou akci, kdy se ocitl před Budinským úplně sám, ale technický pokus nevyřešil dobře.

Ve druhé půli pak pardubický brankář zlikvidoval Tijaniho tvrdou hlavičku i Zmrzlého prudký pokus. „Měli jsme velký tlak, ale ty situace jsme neřešili dobře a často jsme zbrkle stříleli,“ popsal trenér Jindřich Trpišovský.

Domácí sestavu sice oživil navrátilec Zafeiris, ale už po první půli přenechal své místo Provodovi, van Burena poté nahradil Chytil.

A jeho příchod byl klíčový.

Po sedmašedesáti minutách naskočil na Masopustův centr zprava a rozjásal fanoušky poprvé. Poté silou vůle dotlačil do sítě Provodův pokus a třetí gól rovněž připravil střídající záložník. „Tou první brankou jsme to zlomili, od té doby jsme byli v pohodě, protože z nás spadla nervozita,“ popsal Chytil.

Slávistický útočník Mojmír Chytil se raduje ze svého gólu proti Pardubicím.

Náhradníci ve druhé půli hru oživili, na rozdíl od pomalého profesorského přihrávání, které domácí v první půli předváděli. Přesto za celý zápas nastřádali třicet střel.

„To střídání rozhodlo, Provod s Chytilem a Masopustem změnili zápas. Z lavičky přišla kvalita, která byla nakonec klíčová. Zvlášť Provoda bylo plné hřiště,“ doplnil Kováč.

Hosté se však bránili velmi usilovně, zalezlí hluboko na své polovině. Nevycházely jim ani protiútoky, vždyť Mandousovu bránu ohrozili jen jednou. To když Kissiedou vyzkoušel jeho pozornost z dálky.

Na gól se pasivní Pardubice nezmohly. A to je vizitka, na níž – zejména proti silnějším soupeřům – není jejich kouč Radoslav Kováč příliš zvyklý. I proto dál zůstávají na třinácté příčce, příště je navíc čeká domácí duel se třetí Plzní, a to jim budou chybět dva vykartovaní hráči.

Slavii čeká v týdnu první jarní pražské derby, se Spartou se utká doma ve čtvrtfinále poháru.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...