Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavným dětským turnajem víří skandál. Sudí měl falšovat podpisy, fotbal řeší konec podpory

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: ČTK

Praha - Fotbalová asociace (FAČR) zvažuje, že dá ruce pryč od Ondrášovky Cupu, obří akce pro mladé hráče. Důvodem je podezření, že se organizátoři turnajů dopustili podvodu.
  13:52

Královéhradecký kraj prošetřuje půlmilionovou dotaci na finálový turnaj Ondrášovka Cupu v minulém roce v Hradci Králové. Informace přinesly deník Sport a Deník.

„Krajský úřad zahájil kontrolu vyúčtování dotace z roku 2020, jejímž příjemcem byl Ondrášovka Cup. Kontrola ještě nebyla ukončena, proto její závěry v tuto chvíli nebudeme zveřejňovat,“ řekl Dan Lechmann, tiskový mluvčí krajského úřadu.

Spolek pořádající turnaje, jejímž předsedou je známý hokejový rozhodčí Petr Lacina, měl vykázat nepravdivé údaje na fakturách a zfalšovat podpisy.

Pro Lacinu to má první důsledky, komise rozhodčích ledního hokeje ho vyřešení případu nebude nasazovat. Lacina ve vyjádření, které komisi zaslal, podezření odmítl, přičemž zdůraznil, že spolek poskytuje příslušným krajským institucím při jeho prošetření součinnost a věří, že se vše vyjasní co nejdříve.

„Vzhledem k probíhajícímu šetření nejde o trest, ale o dočasné opatření, k němuž jsme přistoupili proto, že se jedná o podezření z jednání, které je neslučitelné s principy komise rozhodčích ČSLH,“ uvedl předseda komise Vladimír Šindler.

Prohlášení společnosti ONDRÁŠOVKA a.s., titulárního partnera turnaje:

„Naše společnost je dlouhodobým titulárním partnerem dětského fotbalového turnaje Ondrášovka Cup, který každoročně podporuje sportování tisíců dětí napříč Českem. Dnešní informace médií o podezření z podvodu při čerpání dotace nás nepříjemně překvapila. Okamžitě jsme požádali organizátory akce o vysvětlení a celý případ budeme nadále pozorně sledovat. V podpoře dětského sportu chceme pokračovat. Aktivní pohyb dětí považujeme za velmi důležitý.Finální vyhodnocení situace a naše další kroky do budoucna budou záviset na výsledku šetření kontrolních orgánů.“

Fotbalová asociace, která na akci přispívá ročně částkou 2,3 milionu korun, na základě zjištěných skutečností hrozí zrušením záštity nad turnajem a ukončením finanční podpory.

„Pokud se informace médií v celé věci potvrdí, předseda asociace Martin Martin je okamžitě připraven iniciovat, aby asociace ukončila záštitu nad celým turnajem,“ řekl mluvčí asociace Michal Jurman.

Ondrášovka Cup jsou turnaje pro kategorie přípravek a mladších žáků, čili pro sedmileté až třináctileté děti. Na podzim se hrají kvalifikační kola o účast na závěrečném turnaji, kam se kvalifikuje čtyřiadvacet nejlepších týmů z celé země.

Finálový turnaj je dvoudenní akce, neoficiální mistrovství republiky v konkrétní kategorii. Na stupně vítězů zpravidla dosáhnou nejlepší mládežnické akademie, jako jsou Sparta, Slavia, Olomouc, Baník Ostrava, Hradec Králové, Pardubice, Zbrojovka Brno či Slovácko. Občas překvapí i menší klub, především v přípravkových kategoriích.

„O to je celá kauza smutnější. Celé akce se v minulém ročníku zúčastnilo víc než 16 tisíc dětí. Tento turnaj měl vést děti k fotbalu a k pohybovým aktivitám obecně,“ podotkl Jurman.

Podle zjištění Sportu si v únoru loňského roku zapsaný spolek Ondrášovka Cup - Pohár mládeže zažádal u Královéhradeckého kraje o půlmilionovou dotaci na finálový turnaj kategorie U12 v Hradci Králové. Šlo o vysoce nestandardní částku, která byla později vyplacena na základě faktur.

„Jednalo se o dlouhodobou podporu, je to velká akce. Půl milionu je relativně vysoká částka, ale mělo to návaznost na krajský fotbalový svaz a asociaci,“ řekl tehdejší královéhradecký hejtman Jiří Štěpán.

Faktury byly údajně zfalšované, vystavěné na nepravdivých skutečnostech, na osoby, které se akce vůbec neúčastnily. Pod fakturami navíc došlo k zfalšování podpisů.

Například v minulém roce dostal spolek od Středočeského kraje dvakrát sto tisíc, stejnou sumu vyinkasoval od Jihomoravského kraje. Historicky šlo o nejvyšší částku, tu pak převýšila až neobvyklá půlmilionová dotace z Královéhradeckého kraje.

Předsedou spolku a manažerem projektu Ondrášovka Cup je Petr Lacina, známý hokejový rozhodčí s více než desetiletou praxí v extralize, ale také člověk výrazně se angažující ve fotbalovém dění.

Je členem výkonného výboru Středočeského krajského fotbalového svazu, jemuž velí významný zákulisní hráč Miroslav Liba, donedávna pravá ruka Romana Berbra.

Po jeho říjnovém zatčení byl Lacina předvolaný na policii k výslechu. Podle zdrojů Sportu byl konfrontován především kvůli úzkým kontaktům na bývalého sportovního ředitele Vyšehradu Romana Rogoze, druhou klíčovou postavu celé korupční kauzy.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!