Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Senzace dokonána, Slavia postoupila do osmifinále Evropské ligy. Výhru nad Leicesterem zařídili Provod a Sima

Slávisté slaví pojišťovací branku Simy foto: Reuters

Aktualizováno
Leicester - Fotbalisté pražské Slavie si po dvou letech znovu zahrají osmifinále Evropské ligy. Český šampion v odvetě úvodního kola vyřazovací fáze překvapivě zvítězil v Leicesteru 2:0 a po domácí bezbrankové remíze slaví nečekaný postup. Červenobílé poslal proti anglickému mistrovi z roku 2016 do vedení v 49. minutě Lukáš Provod a pojistku přidal v 79. minutě Abdallah Sima.
  23:00

Slavia navázala na postup z úvodního kola jarní části Evropské ligy z před dvou let, kdy po domácí remíze 0:0 vyhrála 4:1 v Genku a nakonec dokráčela až do čtvrtfinále. V něm po porážkách 0:1 doma a 3:4 venku vypadla s londýnskou Chelsea. Tentokrát lídr české ligy soupeře z Premier League na pátý pokus ve dvojzápase poprvé vyřadil a v šestém duelu na anglické půdě premiérově zvítězil.

Slávistický střelec Lukáš Provod.
Radost fotbalistů Slavie po gólu na půdě Leicesteru.

Pohárovým maximem červenobílých je účast v semifinále Poháru UEFA z roku 1996. Soupeře pro březnové osmifinále určí poslednímu českému zástupci v soutěži páteční los ve švýcarském Nyonu.

Slávistický trenér Jindřich Trpišovský přirovnal vyřazení třetího týmu anglické ligy k zázraku. Mrzelo ho pouze to, že na stadionu kvůli opatřením proti koronaviru chyběli diváci. 

„Myslím, že pro mě osobně nemůže být víc než vyhrát s anglickým týmem na anglické půdě. Neumím si představit, že by se tomu něco dokázalo vyrovnat,“ řekl v České televizi Trpišovský, jenž dostal od týmu ideální dárek k sobotním 45. narozeninám.

Oproti prvnímu utkání udělal jednu změnu v základní sestavě. V záloze nastoupil Hromada místo Holeše, který musel před týdnem kvůli zranění střídat.

Leicesteru ze zdravotních důvodů scházela jedna z opor záložník Maddison. Jen na lavičce překvapivě začal nejlepší hráč úvodního vzájemného zápasu Barnes, kterého na křídle nahradil Ünder. Turecký reprezentant se ve třetí minutě dostal do první šance, z úhlu ale Koláře nepropálil a dorážející Söyüncü zamířil mimo.

Utkání jste mohli sledovat živě zde

Stejně jako v prvním utkání v Edenu hrály oba týmy opatrně. Třetí celek anglické ligy zpočátku více držel míč, Slavia v úvodu působila zakřiknutě a ožila až v druhé části úvodního dějství. Po necelé půlhodině propadl s pomocí teče Stanciův dlouhý nákop až k Simovi, který se pokusil brankáře Schmeichela přehodit a těsně minul tyč.

„Prvních 10 minut jsme to nebyli my, prvních pět minut jsme strávili skoro bez míče. Potřebovali jsme se srovnat s rychlostí hry a trávníku, který byl skvělý a strašně rychlý,“ poznamenal Trpišovský.

Do druhé půle na rozdíl od té první vstoupili Pražané velmi aktivně. Ve 47. minutě ještě Hromada v dobré pozici kousek za malým vápnem špatně trefil míč, ale za dvě minuty už hosté překvapivě vedli. Na Stanciův centr z levé strany si naběhl Provod a z první poslal balon k tyči. 

„Pro mě určitě životní gól. Doufám ale, že těch životních gólů dám ještě víc. Dostal jsem skvělou přihrávku od Nica Stanciua a mně už nezbývalo nic jiného než to proměnit. To bych si trhal vlasy, pokud bych to nedal. Všechna chvála by měla jít na něj,“ podotkl Provod.

Domácí najednou potřebovali k postupu vstřelit dvě branky. Trenér „Lišek“ Brendan Rodgers po hodině hry třikrát střídal, na trávník mimo jiné poslal i Barnese, ale hosté nepouštěli soupeře do šancí.

Naopak v 79. minutě napřáhl za vápnem Sima a přízemní střelou zaskočil Schmeichela. Devatenáctiletý senegalský talent, který se dělí o vedení ve střelecké tabulce české ligy, skóroval v pohárech počtvrté. Pražané připravili Leicesteru teprve druhou porážku z posledních 17 duelů. Český tým porazil anglického soupeře teprve podruhé za posledních 31 utkání.

„Beru na sebe sestavu, kterou jsem dnes postavil. Je to moje chyba. Chyběla nám dnes agresivita, neměli jsme dostatek energie. Byli jsme málo na míči, první zápas byl z naší strany lepší. Prostě Slavia dnes byla lepší,“ uvedl Rodgers, který nezlomil své prokletí ve vyřazovací fázi evropských pohárů.

Slavia si díky postupu do osmifinále zajistila prémii 1,1 milionu eur (asi 29 milionů korun). Pražané, kteří do Evropské ligy přešli po vyřazení v závěrečném předkole Ligy mistrů, si už v předchozím průběhu této sezony evropských pohárů vydělali téměř 300 milionů korun. Navíc ještě dostanou prémii zhruba 30 milionů korun za desetiletý klubový koeficient.

Odvetné utkání play-off fotbalové Evropské ligy:

Leicester City - Slavia Praha 0:2 (0:0)

Branky: 49. Provod, 79. Sima. Rozhodčí: Gözübüyük - Van Zuilen, Balder - Higler (video, všichni Niz.). ŽK: Söyüncü, Barnes - Zima, Provod, Kolář. První zápas: 0:0, postoupila Slavia.

Leicester: Schmeichel - Amartey (61. Pereira), Evans, Söyüncü, Thomas - Ndidi, Choudhury (61. Barnes) - Ünder (80. Tavares), Tielemans, Albrighton (61. Castagne) - Vardy. Trenér: Rodgers.

Slavia: Kolář - Bah, Kúdela, Zima, Bořil - Hromada (75. Lingr) - Sima, Provod, Stanciu (69. Oscar), Olayinka - Kuchta (84. Masopust). Trenér: Trpišovský.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...