Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

‚Šovinisté‘ Koubek a Vácha se omluvili. Sparta je ‚potrestala‘ tím, že musí na tréninky žen

Sport

  12:45aktualizováno  17:12
PRAHA - Už se zdálo, že oba fotbalisté Sparty postrádají jakoukoliv špetku slušnosti kvůli tomu, že nechali ožít genderové stereotypy z poloviny minulého století. Lukáš Vácha a Tomáš Koubek se totiž ihned po zápase v Brně (3:3) sice v emocích, ale velmi nevybíravě pustili do asistentky rozhodčího Lucie Ratajové za to, že neposoudila postavení střelce vyrovnávací branky Aloise Hyčky jako ofsajd. Oba dva se však s denním zpožděním rozhodli všem ženám, tedy i Ratajové, na dálku poslat omluvu.

Tomáš Koubek přiznal, že ho poslání Lucie Ratajové k plotně mrzí. foto: MAFRA

Ke sporáku, vzkázal sparťan Vácha chybující sudí Ratajové po gólu Brna z ofsajdu

Záložník Vácha, který je po operaci kolene v rekonvalescenci, napsal na Twitter o Ratajové, že patří ke sporáku, gólman Koubek přímo po zápase poslal asistentku za plotnu.

„Celý národ viděl, že to ofsajd byl. Nevím, kam se koukala slečna nebo paní rozhodčí. Na lajně mi ještě Hyčka brání, abych mohl zasáhnout, jestliže neviděla tohle, tak je asi něco blbě,“ rozčiloval se Kouběk po vyrovnávacím gólu na 3:3 z 92. minuty.

„Můj názor je takový, že ženy by měly zůstat u plotny a ne rozhodovat mužský fotbal,“ nebral si servítky přímý aktér inkriminované situace.

V pondělí dopoledne už mu však hlava vychladla a za svůj šovinistický přešlap se na Instagramu omluvil s fotkou své přítelkyně a dcery a tím, že ho vyřčená věta o plotně mrzí.

V odpoledních hodinách ho s podobně znějícím prohlášením napodobil na Facebooku. Nenapsal však, že ho mrzí, co řekl, ale že se pouze omlouvá všem ženám.

Vácha však za to, že poslal Ratajovou ke sporáku, a poté si za svým názorem dlouho stál vzbudil na Twitteru vlnu nevole. Spousta fanoušků mu totiž jeho šovinistickou poznámku vyčítalo, i když se snažil obhájit.

Na sociálních sítích ho proto vyzývali, že k plotně nejen za předváděnou hru, ale i za to, že nosí ženské oblečení, by měl zamířit spíš on sám.

Lukáš Vácha v oblečení připomínající hidžáb.

Další kritici Váchovi vyčítají, že si na Twitteru protiřečí. Jeden z fanoušků ho usvědčil, že Vácha před měsícem zveřejnil tweet s fotografií brazilské fotbalové rozhodčí.

K rozhodcovské fotografii sudí pak přiložil její fotku v plavkách a textem „A pak že jsou rozhodčí špatný“.

Jako Chytrá horákyně se pak k celé záležitosti postavilo vedení Sparty. Nařídilo oběma mužům, aby se zúčastnili tréninků ženského týmu Letenských, a zároveň udělalo z obou hříšníků ambasadory příštího zápasu ženského výběru Sparty v Lize mistrů.

„Vedení AC Sparta Praha se zabývalo výroky obou hráčů po nedělním utkání ePojištění.cz ligy. Generální ředitel klubu Adam Kotalík považuje jejich výroky za nepřijatelné,“ píše se v oficiálním vyjádření Sparty.

„Jsou určité hranice, za které ve svých vyjádřeních jít nemohou. Absolvují několik tréninků s některým z našich ženských týmů, aby se na vlastní oči přesvědčili, že ženy mohou byt šikovné nejen u plotny,“ tvrdí Kotalík.

„Za tuhle podporu jsme rády, na kluky se těšíme. Kluci z A-týmu nás při velkých zápasech podporují pravidelně, vážíme si toho,“ přiznává kapitánka ženského týmu Sparty Iva Mocová.

Své si pak k celé záležitosti řekl i předseda FAČR Miroslav Pelta.

„Vyjádření hráčů byla z mého pohledu velmi nešťastná. Za sebe osobně i celé fotbalové hnutí bych rád zdůraznil, že ženy byly, jsou a budou součástí fotbalu a jejich přítomnost je pro fotbal důležitá jak v jeho strukturách, tak i v hledištích,“ prohlásil Pelta.

„Fotbal patří široké veřejnosti včetně rodin a žen. Snažíme se jít lidem naproti a taková prohlášení jsou naprosto nepřijatelná. Jistě to bude téma na nadcházející zasedání Výkonného výboru a čekávám, že se k tomu adekvátním způsobem postaví jak hráči, tak klub i Ligová fotbalová asociace,“ zdůraznil Pelta.

Od trenéra reprezentace Karla Jarolíma naopak Koubkovi, který je v týmu před zápasy s Německem a Ázerbájdžánem, sankce nehrozí. „Abych řekl pravdu, nemám čas se tím zabývat. Byl to trochu úlet,“ řekl Jarolím.

Miroslav Pelta (vlevo) se proti chování Koubka s Váchou výrazně ohradil.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!