Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Devastace. Nizozemci se za poslední finále pomstili Španělům pěti góly

Sport

  22:57
SALVADOR - Lepší odvetu za minulé finále si těžko mohli přát. Fotbalisté Nizozemska ponížili španělské obhájce světového zlata pěti góly. V Salvadoru po sporné penaltě nejprve prohrávali, ale útočnou smrští jasně vzali zápas do svých rukou, vyhráli 5:1 a posunuli se do čela skupiny B.

Arjen Robben přijímá gratulace od spoluhráčů za svůj druhý gól, vpravo rozradostnělý Wesley Sneijder. foto: Reuters

Španělé vyhráli vedle minulého MS i poslední dva evropské šampionáty. Do turnaje chtěli vstoupit lépe než před čtyřmi lety, kdy na úvod senzačně prohráli se Švýcarskem. Od té doby drželi sérii šesti vítězných zápasů na MS, ta však dnes hodně rázně skončila.

Španělé šli po penaltě do vedení

V 25. minutě si Diego Costa naběhl do vápna na pěknou přihrávku, chytrou zasekávačkou si položil De Vrijeho, který o něj lehce brnknul. Costa padl ochotně k zemi a rozhodčí odpískal penaltu, kterou proměnil Xabi Alonso.

Alonso se v národním týmu trefil poprvé od čtvrtfinále ME 2012, kdy proti Francii skóroval z pokutového kopu nařízeného rovněž italským rozhodčím Rizzolim.

OSTATNÍ PÁTEČNÍ DUELY

Nizozemci srovnali skóre po úchvatně jednoduché akci ve 44. minutě. Blind téměř od půlky nacentroval k šestnátce a van Persie tygřím skokem přeloboval hlavou Casillase z dobrých 14 metrů. Ten tím přišel o neprůstřelnost na MS, která trvala 476 minut. V platnosti tak zůstává rekord Itala Zengy, který v roce 1990 udržel čisté konto 517 minut.

V 52. minutě šli dokonce do vedení. Svou typickou akcí se prosadil Robben, když z pravé strany vápna protančil s míčem přilepeným na noze až do středu a rychlou střelou prostřelil španělského brankáře.

Nizozemci zvyšovali obrátky

Tlak Oranjes pokračoval. V 60. minutě ještě napálil van Persie jen břevno.

O pět minut později už ale slavili potřetí. Na Sneiderův centr ze strandardní situace si naskočil de Vrij a poslal míč za Casillase, kterého lehce atakoval van Persie.

V 73. minutě se Španělé definitivně sesypali. Po strašlivé hrubce brankáře Casillase, kterému při rozehrávce utekl míč, zvyšoval znovu van Persie do prázdné brány už na 4:1.

Arjen Robben přijímá gratulace od spoluhráčů za svůj druhý gól, vlevo Wesley Sneijder.

Nejkrásnější akci předvedl 80. minutě opět Robben. Přesprintoval Ramose, při krásném sólu si položil nešťastného Casillase i zbytek španělské obrany a zasekl do týla úřadujících mistrů světa pátý úder.

Podobný debakl museli fanoušci na Pyrenejském poloostrově naposledy vydýchávat v roce 1950, kdy prohráli 1:6 s Brazílií.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina B:

  • Španělsko - Nizozemsko 1:5 (1:1)
    Branky: 27. Alonso z pen. - 44. a 72. Van Persie, 53. a 80. Robben, 64. De Vrij. Rozhodčí: Rizzoli - Faverani, Stefani (všichni It.). ŽK: Casillas - De Guzmán, De Vrij, Van Persie. Diváci: 48.173.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!