Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sparta dala Řepkovi pokutu. Prý byla vysoká

Sport

  16:10
PRAHA - Vedení fotbalové Sparty Praha udělilo Tomáši Řepkovi vysokou pokutu za nesportovní chování v průběhu sobotního ligového utkání v Jablonci. Výši finančního postihu však klub neuvedl. O potrestání sparťanského kapitána informoval mluvčí klubu Ondřej Kasík.

Sparta - Liverpool (Tomáš Řepka) foto:  František Vlček, Lidové noviny

"Vedení klubu udělilo Tomáši Řepkovi pokutu, její výši však na základě smluvního vztahu sdělovat nebudeme," řekl mluvčí a nespecifikoval ani, za které konkrétní prohřešky fotbalista pokutu dostal Podle zákulisních informací nešlo pouze o neslušné gesto, které Řepka adresoval směrem k fanouškům při ochodu do kabin v poločasové přestávce.

Sparťanským funkcionářům se nelíbily ani opakované diskuze s rozhodčím v průběhu utkání. Výše pokuty stejně jako při předchozích Řepkových incidentech zůstane tajemstvím. Podle odhadů půjde řádově o statisíce, suma může být v rozmezí 150 až 250 tisíc korun.

Řepkovy problémy po duelu v Jablonci tím ale nekončí. Ve čtvrtek se začne jeho zdviženým prostředníkem vůči hlavní tribuně zabývat i disciplinární komise. Před pěti lety mu za podobný prohřešek v utkání s Teplicemi udělila pokutu 80 tisíc korun.

Průšvihy Tomáše Řepky

Listopad 1992 - Za hrubou urážku rozhodčího Mádla v zápase Hradec Králové - Baník Ostrava dostal tehdy osmnáctiletý Řepka trest na pět zápasů nepodmíněně.

Březen 1996 - Ve čtvrtfinálovém utkání ME hráčů do 21 let České republiky se Španělskem dostal červenou kartu za tvrdý faul na Raúla. Po druhé čtvrtfinálové porážce Češi nepostoupili na OH v Atlantě a Řepka se kvůli následnému dvouzápasovému trestu připravil o nominaci na mistrovství Evropy 1996 v Anglii.

Březen 1999 - Po podzimním přestupu ze Sparty do Fiorentiny viděl svou první červenou kartu v italské nejvyšší soutěži v zápase proti Piacenze. Předčasně do kabin odešel za to, že po sporném verdiktu vyrukoval na hlavního rozhodčího.

Říjen 2000 - V 53. minutě kvalifikačního utkání o účast na MS 2002 na Maltě se ohnal po protihráči a byl vyloučen. Oslabený tým pouze remizoval 0:0 a i kvůli této bodové ztrátě nakonec zamířil z druhého místa do baráže.

Září 2001 - Svůj nástup v prvoligovém anglickém West Hamu United, kam přestoupil o měsíc dříve, "ozdobil" vyloučením hned při své premiéře v utkání na hřišti Middlesbrough. Z hřiště byl vykázán po druhé žluté kartě deset minut před koncem zápasu.

Listopad 2001 - V prvním utkání baráže o MS s Belgií v závěru prvního poločasu Řepka udeřil protihráče Goora loktem do obličeje. Oslabený tým už nedokázal vyrovnat a zklamal i v odvetě, před kterou Řepku kvůli jeho nevhodným výrokům trenér Jozef Chovanec z mužstva vyřadil. Za vyloučení dostal čtyřzápasový trest a reprezentační dres od té doby už neoblékl.

Březen 2003 - V druholigovém zápase West Hamu v Prestonu těsně před koncem první půle dostal červenou kartu, protože podle rozhodčího udeřil hlavou jednoho z protivníků.

Květen 2006 - První Řepkův incident po návratu do české ligy na začátku roku. V průběhu duelu Sparty v Jihlavě urážel domácího trenéra Karla Večeřu a od disciplinární komise ČMFS odešel s pokutou 50.000 korun.

Září 2006 - Vulgární chování předvedl Řepka i v zápase v Teplicích, kdy v reakci na pokřiky domácích fandů ukázal směrem k tribunám vztyčený prostředník, což zachytily televizní kamery. Musel zaplatit pokutu 80.000 korun.

Září 2007 - V nastaveném čase ligového zápasu v Teplicích byl sparťanský kapitán po hádce s rozhodčími a potyčce s domácím pořadatelem vyloučen. Při odchodu ze hřiště posléze vztekle praštil do kamery České televize. Disciplinární komise ho potrestala zastavením činnosti na sedm soutěžních utkání a zákazem výkonu funkce kapitána na 15 měsíců, od Sparty dostal pokutu 150.000 korun.

Květen 2008 - V druhé minutě ligového utkání proti Brnu byl Řepka vyloučen poté, co praštil míčem do obličeje protihráče Aleše Bestu, který chtěl házet aut. Obdržel trest na dva zápasy nepodmíněně a od Sparty pokutu 200.000 korun.

Červenec 2010 - V ligovém zápase proti Slovácku plivl Řepka na Ladislava Volešáka, který jej krátce předtím fauloval. Toho si všiml delegát zápasu, incident zachytily i televizní kamery. Disciplinární komise Řepkovi udělila třízápasový trest a do konce roku mu byl zastaven výkon funkce kapitána.

Srpen 2010 - Vedení Sparty potrestalo Řepku blíže nespecifikovanou pokutou za porušení disciplinárního řádu klubu. Aféru odstartoval článek v bulvárním deníku Aha!, podle kterého se Řepka tři dny před ligovým zápasem s Plzní opil, což hráč popřel.

Duben 2011 - Vedení Sparty udělilo Řepkovi blíže nespecifikovanou pokutu za nesportovní chování v průběhu ligového utkání v Jablonci. Obránce ukázal divákům v poločase při odchodu do šaten zdvižený prostředníček.

Autor: