Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sparta dlouho tlačila na obranu Mladé Boleslavi, pak rozhodl Dočkal

Sport

  17:40
PRAHA - Série ligových vítězství sparťanských fotbalistů pokračuje. Na domácím hřišti porazili ve 12. kole Mladou Boleslav a vyhráli popáté za sebou. Soupeř dlouho odolával, ale po hodině hry vstřelil rozhodující gól záložník Bořek Dočkal.

Bořek Dočkal foto: ČTK

Dlouho to bylo jen neúspěšné dobývání mladoboleslavské defenzivy. Náznaky příležitosti, sem tam šance... Ač se hrálo převážně na polovině středočeského mužstva, Sparta toho nedokázala využít. .

Až do 61. minuty. Po Krejčího centru z levé strany střílel Lafata, ale mimo. Jenomže bránící Kysela míč do autu nepustil a odvrátil ho zpět do hřiště. Na hranici pokutového území číhal volný Dočkal, jenž levačkou propálil obránce i bezmocného gólmana Hrušku.

Necelých osm tisíc diváků, kteří svůj tým vytrvale podporovali a vytvořili solidní fotbalovou atmosféru, propuklo v jásot. „Bořeeek! Dočkaaal!“ skandovali fanoušci. Šestadvacetiletý Dočkal se v tomto ligovém ročníku trefil počtvrté a je druhým nejlepším střelcem týmu.

Většinu zápasu se hrálo na polovině Mladé Boleslavi, která před svým pokutovým územím vytvořila neprostupný obranný blok a občas se pokoušela jen o brejky. Sparta byla lepší, snažila se o rychlou kombinaci a náběhy za obranu. Ale góly z toho dlouho nedokázala vytěžit.

Střeleckou nemohoucnost protrhl až Dočkal. Úřadující mistr tak na vedoucí Plzeň, kde bude hrát příští týden v sobotu, ztrácí jediný bod. Třetí Jablonec je pozadu o další čtyři body, Mladá Boleslav je šestá.

Sparta zároveň potvrdila pověst nejlépe bránícího týmu. Soupeře do šancí nepouštěla a brankář Bičík posedmé v ligovém ročníku udržel čisté konto.

Letenské mužstvo mohlo vyhrát i vyšším rozdílem. Ale produktivita tentokrát nebyla jeho největší předností. Přitom šancí nebo alespoň náznaků gólových příležitostí si vytvořilo dost.

Velkou šanci Sparta neproměnila už po čtvrthodině hry. Akci odstartoval Konaté, jenž prosvištěl kolem dvou protihráčů a kousek před hranicí pokutového území vystřelil, ale míč napálil jen do nejbližšího hráče soupeře. Jenomže míč se odrazil ke Krejčímu. Domácího záložníka stojícího ve slušné pozici vychytal bravurním zákrokem brankář Hruška.

Nadějně vypadal i Costův pokus ve 49. minutě. Po rohovém kopu k němu sklepl míč kapitán Lafata, ale obránce ze Zimbabwe pálil nad boleslavskou bránu.

Čtvrthodinu před koncem zápasu mohl Dočkal přidat druhý gól. Míč se snažil usměrnit za brankovou čáru patičkou, ovšem neúspěšné.

Boleslav vpředu moc nebezpečná nebyla. Za zmínku stojí snad jen Lalkovičům průnik po levé straně po chybě Matějovského. Bývalý člen mládežnické akademie Chelsea pálil zpoza vápna nebezpečně, ale nadvakrát dobře zasáhl gólman Bičík.

Autor: