Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Boj o třicet milionů i o zápasy s velkými kluby. Sparta vzývá bouřící Letnou

Angelo Preciado se sparťanskými spoluhráči slaví vyrovnání na hřišti Galatasaraye. foto: Reuters

Na hřišti leží třicet milionů korun, stačí je jen zvednout. O prestiž, o peníze i o postup do osmifinále Evropské ligy hrají sparťanští fotbalisté ve čtvrteční odvetě proti Galatasarayi Istanbul. Výkop je od 21:00.
  18:21

V letošním pohárovém ročníku sparťané na trávníku vydělali takřka 230 milionů korun. Další bonus jim přinese jen vítězství. Před týdnem v Istanbulu totiž podlehli 2:3.

„Naší výhodou je, že hrajeme doma,“ shodují se hráči i trenér Brian Priske.

„Když si vybavím, jak nás fanoušci dotlačili k postupu v předkole přes Dinamo Záhřeb... To bylo neskutečné,“ prohlásil Priske.

Domácí prostředí je pro Spartu vskutku výhodou. V české nejvyšší soutěži v něm neztratila ještě ani bod, v pohárech na Letné porazila Real Betis, což se ukázalo jako klíčový výsledek v boji o postup do vyřazovací fáze.

Aby prošla mezi nejlepších šestnáct klubů, potřebuje Sparta vyhrát o dvě a víc branek. Když zvítězí o gól, následuje prodloužení na dvakrát patnáct minut, pak případně penaltový rozstřel. „Nijak jsme penalty neřešili, netrénovali. Stejně je to vždycky loterie,“ poznamenal stoper Filip Panák.

Penaltový rozstřel sparťané už v letošním pohárovém ročníku absolvovali, v kvalifikaci o Ligu mistrů ho s Kodaní nezvládli.

Tureckému klubu k postupu do osmifinále stačí i remíza. Mezi nejlepší šestnáctkou klubů Evropské ligy už čekají Leverkusen, Liverpool, West Ham, Brighton, Rangers, Villarreal, Atalanta Bergamo a Slavia. Tyto týmy narazí na vítěze úvodního vyřazovacího kola s tím, že na derby pražských S dojít nemůže.

Sparta – Galatasaray

ve čtvrtek od 21:00 ONLINE

Rozhodčí: Taylor – Beswick, Nunn (všichni Anglie)

Absence kvůli trestu: Krejčí, Birmančevič, Ryneš – Nelsson.

„Věřím, že s našimi fanoušky v zádech doma uděláme i Galatasaray a zvládneme to,“ pronesl útočník Jan Kuchta.

Kuchta v Istanbulu vyrovnával po hodině hry na 2:2. V poslední minutě po brejku měl vyloženou šanci Tomáš Wiesner, ale neproměnil ji a z protiútoku skóroval Mauro Icardi. Hrál se útočný zápas z obou stran, padesát tisíc lidí na tribunách bylo u vytržení.

Zábavný souboj se očekává i v odvetě na Letné, do které jde však Sparta výrazně oslabená. Tři žluté karty nasbírané v průběhu sezony vyřadily ze zápasu kapitána Ladislava Krejčího i útočníka Veljka Birmančeviče. Levý wingbek Matěj Ryneš má trest za vyloučení v Istanbulu. Ze stejného důvodu postrádá soupeř stopera Victora Nelssona.

„Samozřejmě bych byl radši, kdybychom byli kompletní. Ale to je fotbal, musíme se s tím smířit. Máme kvalitní kádr a všichni se na zápas těšíme,“ podotkl sparťanský kouč.

Priske tak musí nově poskládat kompletně celou levou stranu. Krejčího pozici nejspíš zastane Asger Sörensen, do středu stoperské trojice se tak postaví Filip Panák, který úvodní duel nehrál, a vpravo stejně jako v Istanbulu bude Martin Vitík.

Birmančeviče na levém křídle nahradí Lukáš Haraslín, jenž v Istanbulu nastoupil až v závěru, protože byl po zranění.

Nahradit Ryneše může Wiesner, jenž byl hrál přes nohu. Jaroslav Zelený, který se s Rynešem na levém kraji střídá, je totiž po nemoci. „Zelený je připraven nastoupit. V posledních dnech trénoval,“ ujistil Priske.

Sparta je vyřazovací fázi evropských pohárů po dvou letech. Tenkrát na jaře 2022 po přesunu z Evropské ligy do Konferenční ligy nestačila na Partizan Bělehrad (0:1 a 1:2), tým tehdy vedl Pavel Vrba.

Předtím se tam dostala v roce 2017, ale pod trenérem Davidem Holoubkem v odvetě v Rostově na Donu utrpěla debakl 0:4, doma hrála 1:1.

O rok dřív naopak protivníka z Ruska přemohla, Krasnodar zdolala v obou zápasech (1:0 doma a 3:0 venku), přes Lazio (1:1 doma a 3:0 venku) prošel tým kouče Zdeňka Ščasného do čtvrtfinále, v němž sehrál skvělé zápasy s Villarrealem (1:2 venku a 2:4 doma).

Ve vyřazovací fázi Evropské ligy byli sparťané i v letech 2011 a 2013, kdy sehráli vyrovnané zápasy s Liverpoolem resp. s Chelsea. V obou soubojích v součtu prohráli o jediný gól.

Galatasaray v jarní fázi evropských pohárů byl naposledy rovněž před dvěma lety, v osmifinále Evropské ligy vypadl po boji s Barcelonou (1:2 a 0:0). O rok dřív stejně dopadl s Rangers, na jaře 2019 zase neuspěl s Benfikou Lisabon a v roce 2016 s Laziem, které pak nestačilo na Spartu.

Na jaře 2014 hrál osmifinále Ligy mistrů s Chelsea (1:1 a 0:2), o rok dřív v něm vyřadil Schalke (1:1 a 3:2) a vypadl až ve čtvrtfinále s Realem Madrid (3:2 a 0:3).

O víkendu turecký šampion deklasoval domácí Ankaragücü 3:0 a tabulku dál vede o dva body před rivalem Fenerbahce. Sparta s osmi změnami v sestavě vydřela výhru nad Libercem a v čele ligy má čtyřbodový náskok na Slavii.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!