Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vyjádření důvěry, z hostování je přestup. Sparta si pojistila gólmana Vindahla

Sparťanský brankář Peter Vindahl během zápasu s Rangers. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Po čtvrteční vysoké domácí porážce 1:5 s Liverpoolem možná neměl pohodové myšlenky, hned druhý den ale Sparta vyjádřila dánskému brankáři Peteru Vindahlovi důvěru, když na něj uplatnila opci. Šestadvacetiletý fotbalista v klubu podepsal víceletou smlouvu, jeho hodnota se pohybuje kolem jednoho a půl milionu eur (čtyřicet milionů korun).
  13:33

Jde o druhé hostování, které pražský klub v týdnu proměnil v trvalý přestup.

Po nedělním derby se Slavií (0:0) Sparta v úterý potvrdila setrvání srbského křídelníka Veljka Birmančeviče, v týmu po skončení sezony pokračuje i její brankářská jednička.

„Je příjemné vědět, že Praha na nějaký čas zůstane mým domovem. Musím ale říct, že se tu cítím jako doma už od prvního dne. Kluci mě hned vzali mezi sebe. Od začátku jsem součástí jedné velké rodiny a neočekávám, že by se v tomto ohledu mělo něco měnit. Jsem opravdu šťastný,“ řekl dánský brankář pro klubový web.

Vindahl v sezoně naskočil už do čtyřiatřiceti zápasů, v nichž inkasoval osmatřicet gólů a dvanáctkrát udržel čisté konto. S devíti vychytanými nulami momentálně vládne mezi ligovými gólmany, ve 21 zápasech mu statistici napočítali 58 zákroků.

Po svém příchodu ale neměl snadnou pozici, nahrazoval totiž mezi fanoušky oblíbeného Matěje Kováře, kterého po hostování ve Spartě nakonec Manchester United prodal do Leverkusenu.

Dánský gólman ale opakovaně prokázal, že je adekvátní náhradou. Zaskvěl se v duelech s Kodaní, Dinamem Záhřeb nebo Rangers. Jeho největší předností je výtečná hra nohama.

Gólman Peter Vindahl (vpravo) oceňuje spolupráci se sparťanským obráncem Martinem Vitíkem při zápase s Galatasarayem.

„Peter má zkušenosti ze zahraničních lig i evropských pohárových zápasů. Je to brankář, který má fyzické parametry i schopnosti, které si u tohoto postu představujeme,“ uvedl sparťanský sportovní ředitel Tomáš Rosický po jeho letním představení.

Uplatněním opce Vindahl dokázal, že klubová očekávání nebyla lichá.

Rodák z Helsingöru působil od sedmnácti let v akademii Nordsjaellandu. Ve stejném klubu také sbíral první zkušenosti s dospělým fotbalem. V dánské nejvyšší soutěži odchytal 53 utkání, další tři starty přidal v národním poháru.

Jeho další kroky vedly do nizozemského Alkmaaru, kde v roli brankářské jedničky odchytal celkem 48 soutěžních zápasů. Osm z nich bylo v Konferenční lize, kde udržel hned čtyřikrát čisté konto. Přes zápůjčku v Norimberku pak v srpnu loňského roku zamířil na hostování do Sparty.

A ta o jeho služby stojí i nadále.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...