Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sparta po remíze v Ostravě přezimuje na čtvrtém místě, Slovácko rozdrtilo po skvělém začátku Příbram

Robert Hrubý v souboji s Guélorem Kangou. foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Ostrava - Fotbalisté Sparty ve 20. kole první ligy remizovali bez branek v Ostravě a přezimují na čtvrtém místě tabulky. Souboji tradičních rivalů před necelými čtrnácti tisíci diváky chyběly vyložené příležitosti, tu největší hostujícímu Adamu Hložkovi zmařil brankář Jan Laštůvka. Sparta podeváté za sebou, Baník doma také podeváté za sebou neprohrál.
  16:37aktualizováno  19:13

Po minutě ticha, kterou aktéři uctili památku obětí úterního útoku střelce ve Fakultní nemocnici Ostrava, patřil nástup do zápasu Spartě. Hosté byli v úvodní dvacetiminutovce aktivnější a od vedoucího gólu je v šesté minutě připravil pouze skvělý reflex ostravského brankáře Laštůvky, který vyrazil poněkud nešťastně umístěnou hlavičku spoluhráče Filla z bezprostřední blízkosti.

Baníku se postupně povedlo mírnit počáteční převahu soupeře, přesto v 21. minutě Sparta znovu pohrozila Frýdkem, který však z voleje po Plavšičově akci zhruba z dvanácti metrů přestřelil.

Ke konci poločasu se nadechovali i domácí a po sérii čtyř rohů bylo před Hečou několikrát horko, ale pak přišla největší možnost první půle na straně hostů. Hložek se po brejku ve vápně kličkou zbavil obránce, ale tváří v tvář pak nedokázal vyzrát na Laštůvku.

Taktický ráz utkání se ani ve druhé půli příliš neměnil a boj o střed hřiště neměl vítěze. Domácí zahodili ideální standardní situaci: Kuzmanovič z 16 metrů trefil z přímého kopu jen zeď.

Sparta po hodině hry opticky znovu převzala taktovku, ale několik slibně rozjetých situací nedohrála. Čtvrthodinu před koncem nebezpečně vyhlížela střela Hložka, ale neměla potřebnou výšku ani sílu a do ostravské branky neprošla.

Jedenáct minut před koncem domácí kouč Páník nasadil z lavičky i Baroše, ale na konečné skóre už to vliv nemělo. Ostravský gólman Laštůvka si připsal třetí čisté konto po sobě a Baníku patří sedmé místo v tabulce. Sparta je čtvrtá se ztrátou dvou bodů na třetí Jablonec a od druhé Plzně, která má zápas k dobru, ji dělí čtyři body.

Příbram přezimuje poslední

Slovácko v minulém kole zdolalo Plzeň 2:1 a v lize zvítězilo po čtyřech zápasech. Za dalším triumfem vykročilo v Příbrami hned od začátku a už ve druhé minutě skórovalo. Kapitán Hofmann odcentroval do vápna, Zajíc zpracoval míč pro Sadílka, který se nemýlil.

V sedmé minutě udeřili hosté znovu po podobné situaci. Reinberkův centr z druhé strany propadl v šestnáctce až k Juroškovi, jenž se do míče opřel ze vzduchu a překonal gólmana Kočího.

Po čtvrt hodině hry stáhl domácí obránce Kodr k zemi Hofmanna a rozhodčí Lerch nařídil penaltu. Odpovědnost vzal na sebe Havlík a pokutový kop s přehledem proměnil.

Domácí si vytvořili první vážnější šanci až v 53. minutě, ale Voltr zblízka na brankáře Trmala nevyzrál. Hosté vzápětí předvedli Příbrami efektivitu v zakončení. Dlouhý centr našel na zadní tyči Kalabišku, který před branku nahrál skórujícímu Zajícovi.

Fotbalisté Slovácka slaví branku v Příbrami.

Středočeši o chvíli později snížili. Balon po Rezkově centru doputoval až k dvacetiletému Petrákovi, který se ve třetím ligovém startu zapsal poprvé mezi střelce. Příbram skórovala po čtyřech utkáních v lize a před vlastními diváky dokonce po pěti duelech. Domácí okamžitě přidali druhou trefu, která však kvůli ofsajdu zakončujícího Škody neplatila.

Slovácko porazilo středočeského soupeře v lize podeváté za sebou, venku v nejvyšší soutěži naplno bodovalo po předchozích dvou prohrách. Příbram v lize prohrála počtvrté za sebou, před vlastními diváky nevyhrála sedmkrát v řadě a s 36 inkasovanými góly má navíc nejhorší obranu v soutěži. 

Ostatní výsledky 20.kola:

Slovan Liberec - MFK Karviná 3:0 (0:0)

Branky: 48. Potočný, 70. Mara, 86. Breite. Rozhodčí: Královec - Kotalík, Pečenka. ŽK: Oscar, Chaluš - Jarábek (trenér), Krivák, Vukadinovič, Janečka, Rundič, Želizko. Diváci: 1760.

Fastav Zlín - SFC Opava 2:0 (0:0)

Branka: 53. a 62. Fantiš. Rozhodčí: Ginzel - Melichar, Novák. Bez karet. Diváci: 2468.

Sigma Olomouc - Bohemians Praha 1905 1:1 (0:1)

Branky: 55. Falta - 30. Havel. Rozhodčí: Hocek - Dobrovolný, Flimmel. ŽK: Vepřek, Jemelka, Zima - Podaný, Hůlka. Diváci: 2412.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!