Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sparta potvrdila za minulý rok půlmiliardovou ztrátu. Nemá žádný vliv na náš chod, zdůrazňuje klub

Sport

  17:04
Praha - Fotbalová Sparta potvrdila takřka půlmiliardovou ztrátu za minulý soutěžní ročník. Důvody jsou především neúčast v základní skupině evropských pohárů a nedosažení původního plánu za transfery. Auditované výsledky hospodaření byly schváleny valnou hromadou.

ilustrační snímek foto: MAFRA

„Realizovaná ztráta nemá žádný negativní vliv na aktivity klubu, ani jeho provoz,“ zdůraznil klub na svém webu.

Minus 471,6 milionu korun. Jde o další velkou ztrátu od roku 2017, kdy klub angažoval italského trenéra Stramaccioniho, jeho realizační tým a spoustu zahraničních fotbalistů. To bylo minus 723 milionů korun.

Zato za předminulou sezonu 2018/2019 fotbalová Sparta vykázala nejlepší hospodářskou bilanci v éře majitele Daniela Křetínského, a to zisk 316 milionů korun. To bylo především díky prodeji části pozemku na Letné.

Ročník 2019/2020 vedle neúčasti v pohárech ovlivnila také pandemie koronaviru.

Jak klub uvádí, celkové obchodní příjmy společnosti v období od 1. července 2019 do 30. června 2020 bez vlivu transferů a účasti v evropských pohárech dosáhly hodnoty 181 450 000 Kč. Významnou část z toho tvořily příjmy za reklamu a sponzoring ve výši 105 819 000 korun.

„Sezona 2019/2020 byla přitom z pohledu sponzoringu a plnění partnerských obchodních smluv mimořádně náročná,“ upozornil klub.

„V důsledku pandemie nového typu koronaviru bylo odehráno podstatné množství mistrovských utkání na domácím stadionu bez přítomnosti diváků. Součástí partnerských smluv je přitom za obvyklých okolností i garance vstupenek a VIP míst při zápasech. Zároveň nemohly být klubem organizovány ani další veřejné akce, které slouží k podpoře sponzorů.“

Nejvýznamnějšími partnery, kteří klubu v průběhu sezony výrazně pomohli, byly společnosti Tipsport, T-Mobile, Generali Česká pojišťovna, Renomia, Pražská teplárenská, Pražská energetika, Elektrizace železnic Praha a EP Coal Trading.

Do obchodních příjmů společnosti jsou započítány také příjmy z postoupení vysílacích a marketingových práv či příjmy ze vstupného.

Příjmy z účasti v evropských pohárech, z nichž tým vypadl už v předkole Evropské ligy, činily 18 302 000 Kč.

Z transferů - přestupů a hostování - byla bilance 15,6 milionu korun, což znamená, že Sparta za víc prodala než nakoupila. Ale i tak očekávala vyšší zisk.

Mimochodem, v sezoně 2017/2018 byla bilance z transferů minus 438 milionů Kč a v předminulé sezoně minus 82 milionů korun.

„Klub v průběhu sezony 2019/2020 realizoval mimo jiné příchody Dávida Hancka, Andrease Vindheima, Filipa Součka, Matěje Polidara, Ladislava Krejčí či Libora Kozáka. Jednalo se zejména o posílení týmu o mladé perspektivní hráče s možností dalšího výhodného prodeje, zkušený Libor Kozák se pak stal po přestupu do Sparty nejlepším ligovým střelcem,“ upozornil klub.

Spartu zároveň opustili hráči, jako jsou Ben Chaim, Kaya, Kanga či Mandjeck, kteří měli vysoké smlouvy.

Náklady klubu na hráče a realizačními týmy dosáhly hodnoty necelých 428 milionů korun. Do této kategorie spadají všechny týmy Sparty.

Náklady společnosti spojené se zajištěním provozu dosáhly výše 166 703 000 Kč. To jsou například náklady na organizaci utkání v domácích i mezinárodních soutěžích, přípravy herních kempů, spotřeba energií, náklady spojené se službami pro sponzory, spotřeba materiálu a pojištění.

Náklady na provoz stadionu činily stejně jako v uplynulé sezoně 37 milionů korun.