Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Spartu přibrzdilo jen skandování proti Peltovi. Kotli domlouvil Lafata

Sport

  7:00
PRAHA - Prvoligovými stadiony se to šíří jako lavina. Fotbalový fanoušci nehodlají přijmout nový zákaz upravující skandování a šéfovi FAČR Miroslavu Peltovi to dávají hlasitě najevo. Tak jako ve dvou sobotních zápasech na Spartě a na Slovácku.

Vzkaz fanoušků Sparty Miroslavu Peltovi foto: ČTK

Sparta má po výhře nad Libercem 4:1 na dosah mistrovský titul. Letenský celek udržel v čele tabulky desetibodový náskok před druhou Plzní a od ukončení čtyřletého čekání na ligový triumf ho dělí jediná výhra, kterou si může připsat už za týden v Teplicích.

"Vítězství nás hodně přiblížilo k cíli, kam chceme dojít, ale jistotu ještě nemáme. Chybí nám malý krůček, který bývá hodně těžký, ale chceme ho udělat nejdříve, jak to bude možné," řekl na tiskové konferenci trenér Sparty Vítězslav Lavička.

Rozhodčí upřel Liberci gól

Liberec začal na Letné aktivně a už v páté minutě mohl jít i do vedení. Frýdkovu střelu po rychlé akci vybíhající domácí brankář Vaclík srazil na roh, po kterém severočeský záložník poslal míč z dorážky do sítě, rozhodčí však branku chybně neuznal pro ofsajd.

Přerušovalo se i na Slovácku

Kvůli nadávkám na adresu předsedy Fotbalové asociace ČR Miroslava Pelty rozhodčí Miroslav Zelinka asi na pět minut přerušil zápas Slovácka s Olomoucí. Fanoušci od začátku dávali najevo svůj názor na Peltu. Zelinka poprvé přerušil hru na startu druhé půle asi na minutu. Pokřiky ale neustávaly a po necelé hodině hry sudí zastavil hru znovu. K fanouškům poté zamířili někteří hráči i domácí kouč Svatopluk Habanec a snažili se je uklidnit. Domácí "kotel" pak zabalil vlajky a na protest opustil stadion. Když se hráči po pěti minutách vrátili na trávník, většina zbylých příznivců začala skandovat "Pelta ven".

"Bylo to za stavu 0:0, tak by to byl úplně jiný zápas. Bohužel to sudí posoudil takhle. Nechtěl bych něco hodnotit v emocích. Jestli to byla chyba nebo ne, to se teprve uvidí, to je na jiných," uvedl Frýdek.

Vedení se tak ujala Sparta, když si hostující brankář Kovář ve 20. minutě vybral slabší chvilku a po rohu mu prošla mezi rukama Holkova střela z otočky. Domácí stoper si připsal první gól po příchodu na Letnou před dvěma lety z Dněpropetrovsku.

"Střílel jsem to z otočky, nebyla to úplně jednoduchá pozice, ale se štěstím to tam padlo. Je pravda, že jsem dlouho nedal gól, ale vůbec jsem to neřešil. Pro mě je hlavní, že to padá klukům a vyhrává se," řekl Holek.

Po půlhodině hry narušili průběh fanoušci Sparty vulgárními nadávkami na adresu předsedy FAČR Miroslava Pelty a rozhodčí Paták zápas přerušil. Pokračovalo se asi po minutové pauze, během které šel domácímu kotli domluvit letenský kapitán Lafata.

Fanoušci Sparty při utkání s Libercem

"To na hřiště nepatří. Rozhodčí zareagoval správně stejně jako Lafata, který šel fanouškům domluvit," řekl Lavička.

Švejdík odčinil chybu do pěti minut

Do druhého poločasu vstoupila lépe Sparta a už po čtyřech minutách hry vedla 2:0. Nabíhající Lafata, Dočkal a Kadeřábek na Hušbauerovu přihrávku nedosáhli, ale Krejčí ve skluzu poslal míč do branky a odstartoval divokou desetiminutovku, během které padly další dvě branky.

Fotbalisté Sparty slaví gól proti Liberci

Nejprve Liberec snížil, když Ghaňan Sackey potrestal chybu Švejdíka při rozehrávce. "Měl jsem hokejku nahoře, balon mi podklouzl pod nohou. Chtěl jsem ještě faulovat, ale nakonec jsem si to rozmyslel. Za to to nestálo," popsal svou chybu Švejdík.

Domácí stoper ale téměř vzápětí zaváhání napravil. Po rohu vrátil Spartě dvoubrankový náskok a stejně jako Holek se i on trefil po dvou letech.

Mistři, mistři, znělo s předstihem

Vítězství Sparty v 72. minutě završil Lafata a na prvním místě tabulky střelců se čtrnáctou brankou v sezoně vyrovnal spoluhráčovi Hušbauerovi. Po gólu domácího útočníka se na Letné poprvé ozval pokřik "Mistři! Mistři!", protože Sparta se díky výhře výrazně přiblížila titulu.

K ukončení čtyřletého čekání na ligový triumf stačí Pražanům ve zbývajících čtyřech kolech získat dva body a jistotu jim také může dát i jakákoliv ztráta Plzně. Slavit může Sparta už za týden v Teplicích, které prohrály tři poslední zápasy.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...