Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Svaz se chce stěhovat k Haškovi a změnit název

Sport

  18:24aktualizováno  20:06
PRAHA - Do práce by Ivan Hašek mohl za pár let chodit pěšky. Sídlo fotbalového svazu se totiž možná přesune do obce Lipence na kraji Prahy, kde současný šéf českého fotbalu bydlí. Záměr posoudí nedělní valná hromada ČMFS.

Sepp Blatter a Ivan Hašek. foto: ČTK

"Lipence nám vyšly jako nejvhodnější z možných lokalit," uvedl místopředseda svazu Jindřich Rajchl. Odmítl, že by projekt měl spojitost s Haškovými zájmy. "Pro něj bychom to určitě nestavěli. Vylučuju jakoukoliv souvislost, a to včetně pozemků, na kterých by areál stál. Patří společnosti, která nemá nic společného s nikým ze svazu." A jaká je největší přednost Lipenců proti jiným variantám? "Především dopravní obslužnost," zmínil Rajchl napojení na nedávno otevřený pražský okruh.

Kromě administrativního zázemí je v plánech také stavba tréninkového a rehabilitačního centra s hotelem. "Díky tomu získáme dotace od FIFA a UEFA, které pokryjí polovinu nákladů," upřesnil. Celkově by financování projektu vyšlo řádově na stovky milionů korun, za předpokládaný termín dokončení označil Rajchl rok 2014. Na Strahově dnes sídlí svaz v pronajatých prostorech v blízkosti stadionu Evžena Rošického, kvůli nedostatku prostoru a územnímu plánu zde nelze stavět rozsáhlý areál, jak se v minulosti zvažovalo.

Ivan Hašek a Josef Masopust.

Další zásadní změnu chystá svaz už nyní. Od příštího týdne se přejmenuje z Českomoravského fotbalového svazu na Fotbalovou asociaci České republiky. Podporu návrhu vysloví i delegáti moravské komory. "Udělali jsme si dopředu referendum a prošlo to," informoval první místopředseda Dalibor Kučera. Změna názvu si vyžádá náklady v řádu milionů korun. "Rychle se nám vrátí, protože současně začneme využívat i nové logo, na kterém chybí státní znak. Můžeme si ho zaregistrovat jako ochrannou známku a využívat ho komerčně," prohlásil Rajchl.

Od příštího roku začnou také všichni hráči, rozhodčí, trenéři i funkcionáři platit členské příspěvky 50 korun. Jejich výši může každý rok valná hromada měnit. Tímto ustanovením by měla být současně vyloučená možnost, že by bývalí vrcholní činovníci zpochybnili své členství ve svazu, jak to učinili někdejší předseda Pavel Mokrý a místopředseda Vlastimil Košťál. Nejdramatičtějším bodem nedělního jednání se mohou stát doplňovací volby do výkonného výboru. Největší zájem projevili kandidáti o dvě místa vyčleněná pro zástupce ligy. Zájem o ně mají šéfové hned pěti prvoligových klubů (Plzeň, Slavia, Teplice, Olomouc, Ostrava).

Autor: