Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Světlo na konci tunelu? Tvrdík chce na zápasech proti Spartě či Baníku 3000 fanoušků, Blatný to popřel

Slávističtí fanoušci na utkání nadstavbové části Fortuna ligy SK Slavia Praha vs. FC Victoria Plzeň. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Doporučujeme
Praha - V době zhoršující se epidemické situace napříč celou republikou to na první pohled může působit jako zvláštní představa, leč část fotbalového prostředí se k ní nyní upíná. „Je naděje, že na příštích zápasech Slavie by mohlo být dva tisíce fanoušků z řad permanentkářů a tisíc hostů z řad integrovaného záchranného systému,“ uvedl šéf vršovického klubu Jaroslav Tvrdík. Ministr zdravotnictví jeho slova však později odmítl.
  11:16aktualizováno  20:28

Mělo jít o součást pilotního projektu Cesta ze tmy, ke kterému se právě fotbalová Slavia v minulých týdnech připojila a nyní chtěla postoupit do druhé fáze. Podle Tvrdíka k tomu měla podporu ministra zdravotnictví Jana Blatného, ten to však v rozhovoru pro Českou televizi odmítl.

„Projekt Cesta ze tmy je dlouhodobě připravován a zaměřen zejména na kulturní akce, například koncetry, a jak na ně v budoucnu dostat co největší počet lidí. Nespojoval bych ho s fotbalem,“ uvedl Blatný v úterních Událostech.

Pro fotbal to ve složité době mělo znamenat naději. 

Fanoušci při utkání nadstavbové části Fortuna ligy SK Slavia Praha vs. FC...
Slávističtí fanoušci na utkání nadstavbové části Fortuna ligy SK Slavia Praha...

„Zaznamenali jsme iniciativu Slavie, která se snaží aktivně hledat způsob, jak alespoň částečně vrátit fotbalové fanoušky na stadiony. Plně ji podporujeme,“ řekl Štěpán Hanuš, mluvčí Ligové fotbalové asociace (LFA).

Cesta ze tmy, vedená Karlem Luxíkem, přichází s návrhem, jak znovu zpřístupnit lidem sportovní či kulturní akce. Zaštítili ji i evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr či zpěváci Janek Ledecký s Danielem Landou.

Speciální sanitka přestavěná na odběrovou laboratoř v den konkrétní události otestuje metodou PCR všechny návštěvníky, kteří následně s negativním výsledkem mohou do hlediště.

Nejedná se o stejné podmínky, na základě kterých mohli vybraní diváci z řad partnerů klubů už na podzimní zápasy evropských fotbalových pohárů na Slavii, Spartu a v Liberci. Tenkrát se v rámci pilotního projektu ministerstva zdravotnictví využívaly „pouze“ méně přesné antigenní testy. 

Cesta ze tmy ale používá zrychlenou metodu PCR testování, na které spolupracuje i s Emanuelem Žďárským z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Na Slavii už mobilní sanitka fungovala před ligovým utkáním s Pardubicemi a před zápasem Evropské ligy proti Leicesteru, který navštívilo i několik VIP hostů z řad veřejného a politického života včetně bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly. Z pozice poradce premiéra přitom ve stejný den vyzýval k tvrdému lockdownu.

„Je mi líto, že jsme jako klub eticky nevhodným pozváním několika hostů mohli poškodit dosavadní úspěšné výsledky první etapy pilotního projektu,“ poznamenal Tvrdík v dopise ministrovi, který zveřejnil na svých sociálních sítích.

„Chtěl bych Vás ujistit o tom, že případnou druhou etapu pilotního projektu ‚Cesta ze tmy‘ věnujeme výhradně našim fanouškům z řad široké veřejnosti. Současně, po inspiraci finálovým zápasem amerického Super Bowl z letošního roku, jsme připraveni jednu třetinu z vyčleněné kapacity (1 000 hostů) poskytnout bezplatně fanouškům z řad integrovaného záchranného systému České republiky, kteří pro nás všechny nasazují životy v boji s pandemií.“

Druhou etapu projektu chtěla Slavia vyzkoušet na nejbližších ligových duelech s Baníkem Ostrava (7. března), Opavou (20. března) a Spartou (10. dubna).

V první fázi bylo před zápasy na náklady klubu otestováno pokaždé 300 návštěvníků, kapacity systému jsou však podle dostupných informací mnohem vyšší. Proto toužila Slavia nově zaplnit až 15 % procent z kapacity stadionu.

„Testy byly prováděny vždy v den zápasu v čase od 9 do 12 hodin přímo v místě konání akce. Výsledky byly k dispozici organizátorovi a testovaným účastníkům mezi 14 a 15 hodinou,“ přiblížil Tvrdík.

Celý systém je prostřednictvím speciálního náramku s unikátním kódem propojen i s turnikety, aby nemohlo dojít k záměně identity dotyčného návštěvníka, popsal pro Seznam Zprávy autor projektu Karel Luxík.

Vedení ligy chce stejné podmínky pro všechny

Podle Tvrdíka řada organizátorů ze sportovního prostředí pilotní projekt Cesty ze tmy, který vzniká i ve spolupráci se společností Ticketportal, odmítla zejména kvůli přílišné finanční i organizační náročnosti.

Třeba fotbalová Sparta však o částečný návrat diváků na tribuny usiluje také, byť její mluvčí Ondřej Kasík zároveň upozorňuje: „Ve velmi kritické situaci, která v naší zemi panuje, jsme především rádi, že vůbec můžeme hrát fotbal. A že tím fanouškům můžeme přinášet aspoň trochu zábavy.“

„Určitě nás zajímá, jakým způsobem a za jakých podmínek bychom část z nich mohli v řádu týdnů či měsíců vrátit do hlediště. Dojít k tomu může ale až ve chvíli, kdy bude existovat funkční model. Veškeré další kroky musíme činit s rozmyslem, Sparta situaci vnímá velmi citlivě,“ říká Kasík.

Zástupci Ligové fotbalové asociace (LFA), kteří snahu Slavie oceňují, dodávají, že by měly mít všechny kluby v tomto ohledu kluby stejné podmínky.

„LFA aktivně komunikuje se zástupci ministerstva zdravotnictví a hledá možnost, jak umožnit alespoň omezený přístup fanoušků na stadiony a to způsobem, který bude otevřený všem klubům stejně, aby nedošlo k nastavení nerovných a omezujících podmínek,“ doplnil Hanuš.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...