Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Těsné vítězství Německa 1:0 trefil Waldschmidt, větší rozdíl ve skóre zachránil Pavlenka

Michael Krmenčík se vrací do základní sestavy národního týmu foto: ČTK

Aktualizováno
lipsko - Čestná prohra o jeden gól, rozdíl v herním projevu však většinu času velký. I tak čeští fotbalisté v přípravném utkání v Německu do poslední vteřiny bojovali o remízu, na prázdném stadionu v Lipsku nakonec podlehli 0:1.
  20:39aktualizováno  23:11

Osm minut před koncem se útočník Vydra položil do prudkého centru Jankta a gólman Trapp měl co dělat, aby hlavičku vyrazil na roh.

Němci už dávno mohli zápas rozhodnout, vést o tři čtyři góly, ale v závěru začali zmatkovat. Jen málo chybělo k remíze, kterou by vzhledem k průběhu utkání prokleli. 

ONLINE REPORTÁŽ Z UTKÁNÍ NĚMECKO - ČESKO JE K DISPOZICI ZDE

Herně svého zeměpisného souseda převyšovali, ale gól dali z první šance a další zahazovali nebo narazili na výborného Pavlenku.

„Když jsme ve druhém poločase prostřídali, zápas vypadal jinak. Asi by nebylo zasloužené, kdybychom dali gól a vyrovnali, ale možnosti jsme na to měli,“ cítil trenér Jaroslav Šilhavý.

Z české strany to dlouho byla jen velká snaha, občas záblesky v kombinaci, solidní držení míče, otáčení hry. Národní mužstvo se v poli mezi šestnáctkami sice neztratilo, ale v prostorech, které rozhodují, bylo slabší než protivník.

Vedle mnoha akcí to ukázala i jediná branka. Němci se hbitě dostali přes střed hřiště, Neuhausovu parádní ránu Pavlenka vyrazil, Max z první z levé strany vrátil míč prudce před bránu a nekrytý Waldschmidt zblízka uklízel do sítě.

Němci svého protivníka z Česka převyšovali rychlostí i individuálními schopnostmi. 

Luca Waldschmidt otevřel skóre přípravného utkání s Českou republikou.
Robin Koch odkopává míč do bezpečí před Michaelem Krmenčíkem.

Dokázali si poradit ve složitých situacích, i v nebezpečné zóně před svým vápnem kombinovali a za každou cenu se snažili hrát fotbalově. Jakmile se dostali přes střed pole, mířili přímočaře k bráně.

Češi si pod tlakem nedokázali přihrát přesně na pár kroků. Když mohli jít svižně dopředu, míč zasekli a vrátili ho zpátky. Nevěřili si v soubojích jeden na jednoho.

Snad jen kapitán Dočkal se vyloženě nebál hrát. V úvodu se po chytré přihrávce Matějů dostal do slibné příležitosti, z ostrého úhlu to zkusil na bližší tyč, ale míč poslal těsně vedle.

Když Krmenčíkovi domácí namazali do velké příležitosti, český útočník míč převzal od brány a pak se s ním musel otáčet. A pak střílel z otočky vestoje z dvaceti metrů jen do Trappa.

Václav Černý při své premiéře v reprezentaci.

Trenér Šilhavý nasadil hráče, kteří obvykle v základní sestavě nenastupují. Ale i domácí postavili rezervní tým. Nejdřív to žádný válec nebyl, ale jakmile se Němci dostali k míči, každý druhý útok byl nebezpečný.

A nebýt Pavlenky, skóre by do poločasu výrazně narostlo. Gólman bundesligového Werderu Brémy čelil za půli sedmi střelám včetně samostatného nájezdu a pustil jediný gól. Dvě tři šance byly vyložené. A to ještě Brandt po kiksu Jemelky pálil vysoko nad.

Druhý poločas byl herně slabší, Němci se spíš soustředili na kontrolu hry, hodně drželi míč a už se jim nedařily jejich rychlé výpady. Mohla za to nepřesnost, protivníka přečíslili, ale nedokázali dotáhnout ani brejk čtyři na dva.

Češi se dlouho nemohli dostat za polovinu hřiště, natož ke střele.

Luca Waldschmidt slaví se spoluhráči branku proti českému výběru.

V úvodu druhé půle měli štěstí, že na zápas nedohlížel videoasistent a lotyšský sudí si po centru z rohu nevšiml volejbalového zákroku střídajícího Součka.

Souboj pomalu plynul k závěru, gólmana Trappa z klidu vyrušil povedenou ránou z dálky Holeš, který se po přestávce přesunul na kraj obrany a místo ve středu pole přepustil Součkovi.

Vedle Součka šli postupně do druhé půle ještě Král s Daridou a obraz hry pomalu měnil.

Skórovat však mohli zase Němci, Neuhaus se opřel do odraženého míče a z hranice vápna krásnou střelou trefil spojnici břevna a tyče. Byl by to nádherný gól.

Posledních deset minut však patřilo Čechům. Vedle šance pálil Vydra kousek vedle, zastřeloval se i Souček. Němci, vyvedeni z klidu, si nebyli vítězstvím jistí až do chvíle, než sudí odpískal konec.

Český tým po utkání v Lipsku sehraje v neděli v Plzni duel Ligy národů s Izraelem a o tři dny později tamtéž zakončí druhý ročník této soutěže soubojem s bývalým federálním partnerem Slovenskem.

Německo - ČR 1:0 (1:0)

Branka: 13. Waldschmidt. Rozhodčí: Treimanis - Gudermanis, Spasjonnikovs (všichni Lot.). ŽK: Souček (ČR). Bez diváků.

Sestavy: Německo: Trapp - Tah, Koch, Rüdiger - Baku, Neuhaus, Gündogan (46. Dahoud), Max (69. Schulz) - Hofmann (20. Amiri), Waldschmidt, Brandt. Trenér: Löw.

ČR: Pavlenka - Matějů, Brabec, Jemelka, Novák (46. Souček) - Holeš - Černý (46. Jankto), Dočkal (69. Darida), Barák (68. Král), Kopic (78. Ondrášek) - Krmenčík (46. Vydra). Trenér: Šilhavý.