Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Těžký, leč oblíbený rival. Čeští fotbalisté vědí, jak trhat nizozemské ‚Tulipány‘

A JE TAM! Čeští fotbalisté oslavují vstřelenou branku. foto: Reuters

Doporučujeme
V sobotu v Amsterdamu vypuklo osmifinálové šílenství na letošním Euru. Nizozemští fotbalisté ale budou v akci až dnes, když se v maďarské metropoli postaví českému výběru.
  5:00

„Nizozemské národní mužstvo a miliony jeho fanoušků si mohou prozatím vydechnout. Nečeká nás zápas s obávaným Portugalskem, ale v neděli v Budapešti to bude Česká republika,“ reagoval na osmifinále například nizozemský deník RTL Nieuws.

Ano, proti Ronaldovi a spol. mají „Oranjes celkovou bilanci 2 výhry, 4 remízy a 8 porážek, přičemž na velkých akcích je nikdy neporazili, ale...

Čeští fanoušci na zápase s Chorvatskem.
ČERVENÁ KARTA. Marek Suchý (na zemi) šel po ostrém faulu předčasně do sprch.

Ač jsou naši zítřejší soupeři tradičně favority vzájemného souboje a dlouhodobě se pohybují v nejužší světové špičce – ano, na ME 2016 a MS 2018 chyběli –, mají také proti Čechům pasivní bilanci.

Tu celkovou, pět výher z 20 duelů a 11 porážek, od rozdělení federace pak 3-3-5. A také poslední souboj vyhrála země ze srdce Evropy – kvalifikaci právě o poslední Euru opanovali v Amsterdamu tehdy ještě Vrbovi svěřenci 3:2.

PODROBNOU ON-LINE REPORTÁŽ NIZOZEMSKO-ČESKO SLEDUJTE ZDE!

Stejným výsledkem skončil i souboj nejpamátnější, 19. června 2004, když Nizozemci rychle vedli 2:0, jenže Češi pod taktovkou Karla Brücknera zaveleli do totální ofenzivy a duel otočili.

Ano, nizozemská média si tento duel taktéž dobře pamatují, ale též připomínají, že „časy Nedvěda, Poborského, Baroše, Rosického i Kollera jsou už dávno pryč“.

Nizozemsko – ČESKO

  • Výkop: dnes od 18.00 (Budapešť, online Lidovky.cz/sport).
  • Rozhodčí: Karasev – Demeško, Gavrilin (všichni Rus.) – Attwell (video, Angl.).
  • Umístění ve světovém žebříčku FIFA: 16.–40.
  • Bilance Nizozemsko – ČESKO (včetně ČSSR): 20 5-4-11 22:33.
  • Nizozemsko – ČESKO (od 1993): 11 3-3-5 14:16.
  • Předpokládané sestavy, Nizozemsko: Stekelenburg – De Vrij, De Ligt, Blind – Dumfries, F. de Jong, Wijnaldum, De Roon, Van Aanholt – Depay, Weghorst. ČESKO: Vaclík – Coufal, Čelůstka, Kalas, Kadeřábek – Souček, Holeš –Masopust, Darida, Jankto – Schick.

„Nesmíme je podcenit. Musíme ukázat to nejlepší, co v nás je. Pomsta je příliš silné slovo, ale ano, o vzájemné bilanci dobře víme,“ varuje před přehnaným optimismem jeden z pilířů týmu Franka de Boera, stoper Daley Blind.

Možná i proto snad odpustíte ještě tři statistické perličky:

Právě současný kouč soupeře je podepsán gólem pod výhru 1:0 na Euru 2000, kdy proměnil v závěru penaltu za dnes již legendární faul kapitána Němce, který odpískal sudí Collina.

Češi ale na druhou stranu patří do vybrané společnosti sedmi zemí celého světa, se kterými mají Nizozemci pasivní bilanci, dokonce i proti Brazílii či Argentině si vedou výrazně lépe.

A ten třetí údaj? Hlavním rozhodčím duelu v Puskás Areně bude Rus Sergej Karasev. Dvakrát pískal reprezentaci, k tomu Slavii i Liberec v pohárové Evropě, ve všech případech český zástupce prohrál.

„Bude to náročný zápas. Před nejspíše plným stadionem, mají obrovskou kvalitu především dopředu, ale můžeme uspět,“ řekl včera před novináři Pavel Kadeřábek, který zatím na Euru neodehrál ani minutu. Zároveň je ale hlavním adeptem na záskok za vykartovaného Jana Bořila.

Pavel Kadeřábek se raduje ze vstřelené branky.

A JE TAM! Čeští fotbalisté oslavují vstřelenou branku.

Spolu s parťáky z defenzivy si bude muset dát největší pozor především na třígólového kapitána Georginia Wijnalduma a dvougólového Memphise Depaye, který svojí formou jako by chtěl potvrdit, proč jej coby volného hráče před pár dny slavnostně představila jako novou posilu Barcelona.

Ostatně ofenzivní síle týmu, který nastřílel na turnaji nejvíce branek (8), věří i zhruba 75 procent sázkařů.

Postaví se zítra Češi s početnou fanouškovskou ekipou v zádech předpokladům a naopak potvrdí historické statistiky?